Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Εθνικές Εκλογές 2019: Η "ανάπηρη" Δημοκρατία

"Τρολάρισμα", "προπαγάνδα", "χυδαίος χαβαλές", αδιαφορία, απογοήτευση και απόλυτη ιδιοτέλεια χαρακτηρίζουν την προεκλογική περίοδο.

 

Τα "hashtags", τα "fake news" και οι "μαρτυρίες" στα social media πάνε κι έρχονται, καθώς ο περισσότερος κόσμος από εκεί "ενημερώνεται" πλέον για τα πολιτικά τεκταινόμενα. Ουσιαστικά, δεν επιθυμεί να ενημερωθεί, να διασκεδάσει την πλήξη του θέλει με κάτι εύπεπτο που γίνεται αντιληπτό εύκολα ακόμα κι απ' όσους διαθέτουν την πνευματική ικανότητα "αμοιβάδας"..

 

Οι δημοσκοπήσεις και οι "ποιοτικές" έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ένα "παγιωμένο" μεν αποτέλεσμα αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δημιουργούν "αισιοδοξία" σε όσους φαίνεται πως "απολαμβάνουν" τα μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής.

 

"Αποδοχής"..; Μάλλον, "ανοχής", καθώς είναι πασίδηλο πως όσοι πάνε να ψηφίσουν τελικά, θα το κάνουν με.."βαριά καρδιά" και για λόγους προσωπικής "επιβίωσης", "θυσιάζοντας" πιθανόν ένα κυριακάτικο μπάνιο.

 

Το "κριτήριο" που αφορά τα πρόσωπα που είναι υποψήφια σε κάθε εκλογική περιφέρεια- με σταυρό προτίμησης- φθίνει ολοένα και περισσότερο, καθώς υπάρχουν πάμπολλες περιπτώσεις κομμάτων που τοποθετούν "όποιον να 'ναι" στις λίστες, ειδικά μετά και την εφαρμογή της περίφημης "ποσόστωσης" στη συμμετοχή των δυο φύλων. 

 

Φυσικά, υπάρχουν ακόμη αυτοί που θα προσέλθουν στις κάλπες για άλλους λόγους, πέραν των αποκλειστικά "ιδιοτελών". Η μειοψηφία αυτή επιμένει να ψηφίζει με ιδεολογικά και "ιστορικά"  κριτήρια, χαρακτηρίζεται από μεγάλο μέσο όρο ηλικίας και είναι, μερικώς, αποκομμένη από τη σημερινή πραγματικότητα. Είναι, επίσης, ευεπίφορη σ' εκβιασμούς και ανορθολογικές προσεγγίσεις.

 

Τα ίδια τα κόμματα προσπαθούν να "επιβάλλουν" στην ημερήσια διάταξη "εκβιαστικά" διλήμματα, για να μεγιστοποιήσουν την εκλογική τους επιρροή.

 

Το ψευδοεπιχείρημα "ψηφίστε με για να μην βγει ο άλλος" είναι, κατεξοχήν, αντιδημοκρατικό, προσχηματικό, αφελές και "παιδιάστικο".

 

Μόνο μια αστική δημοκρατία "αναπήρων" θα μπορούσε να διοικείται από αυτόν που κρίθηκε "ο λιγότερο κακός". Η θετική, συνειδητή ψήφος και όχι η αντίστοιχη "μίσους και διαμαρτυρίας" είναι ακόμη το ζητούμενο στην Ελλάδα του 2019.

 

Είναι, δυστυχώς, σίγουρο πως το αποτέλεσμα των Εθνικών Εκλογών θα "δικαιώσει" όσους έχουν μια "ελιτίστικη" αντίληψη για το "ποιον" της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία, σε λίγες ημέρες εορτάζει την αποκατάστασή της (1974).

 

Η φωτογραφία παρακάτω είναι από την περσινή δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο.

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.