Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Eλλάδα: Η επιστροφή της.. "γραβάτας"

Το σύντομο "καλοκαίρι της αναρχίας" (2015) και η "επιστροφή στην κανονικότητα" (2019)

 

Η, αγωνιώδης και ενίοτε "συγκινητική", προσπάθεια δυο κομμάτων εξουσίας να "συνδεθούν" με κάποιου είδους "ιδεολογικό παρελθόν", οδήγησε και οδηγεί σε "γραφικότητες"..

 

Καταρχάς, η "κυβερνώσα" Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να διαχειριστεί επικοινωνιακά την, αναπόφευκτη, στροφή της προς τη "Realpolitik" και το συμβιβασμό με τους περίφημους "Θεσμούς", επικαλούμενη "ιστορικούς συμβιβασμούς" της Ελληνικής- και όχι μόνο- Αριστεράς κατά το παρελθόν.

 

Ήδη "παράγωγο" της λεγόμενης "ρεφορμιστικής αριστεράς", ο ΣΥΡΙΖΑ "ευτύχησε" να θεωρηθεί "συνέχεια" του κόμματος που εξέφρασε όσο κανένας άλλος την Ελληνική Σοσιαλδημοκρατία, του ΠΑΣΟΚ, και, συνακόλουθα, να προσελκύσει πολλούς ψηφοφόρους που, απλά, "αντιπαθούν" τη συντηρητική παράταξη και "φαντασιώνονται", γενικά και αόριστα, μια πολιτική "κοινωνικής δικαιοσύνης", "υποστήριξης των αδυνάτων" και "λαϊκής κυριαρχίας".

 

Οι στόχοι αυτοί αποτελούν, βέβαια, φενάκη για μια σύγχρονη, αστική δημοκρατία η οποία συμμετέχει σε μια υπερεθνική ένωση κρατών- και, κυρίως, σε μια νομισματική τέτοια. Σίγουρα, το φιλελεύθερο δημοκρατικό πρότυπο της Δύσης υποστηρίζει την "κοινωνική δικαιοσύνη" και, υπό οικονομικές προϋποθέσεις, την "υποστήριξη των αδυνάτων" αλλά σε καμία περίπτωση την έννοια της "λαϊκής κυριαρχίας".

 

Έτσι, η, εκ των ων ουκ άνευ, ανάγκη να εκπληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις προεκλογικές του δεσμεύσεις σχετικά με την διαπραγμάτευση για το χρέος, οδήγησε στο "καλοκαίρι της αναρχίας" με αποτέλεσμα την απειλή οικονομικού "στραγγαλισμού" του Ελληνικού κράτους και την "υποχώρηση", τακτική έστω, του Αλέξη Τσίπρα.

 

Τελικά, ωστόσο, ο κ. Τσίπρας καταφέρνει, προς ώρας, να εκφράσει μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, ακόμα κι όταν ένα άλλο, διόλου ευκαταφρόνητο, μέρος τον θεωρεί ως "χειρότερο Πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης."

 

Καταλήγουμε, λοιπόν, στην επιστροφή στην "κανονικότητα", με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη νέα Κυβέρνηση της Ν.Δ. Προς το παρόν, βέβαια, αυτή η.."γυαλαντζί κανονικότητα" εκφράζεται με "ρητορικά" σχήματα, κινήσεις εντυπωσιασμού των "φοβικών" μικροαστών, δηλώσεις και μονομερή δημοσιεύματα περί "καλών" προθέσεων και πολύ.."θρησκευτικότητα"..

 

Είναι πολύ αμφίβολο ακόμα και το αν μπορεί να υποστηρίξει η σημερινή Ν.Δ. κάποια σχέση με το ίδιο το παρελθόν της, ειδικά αυτό που βρίσκεται στο επίκεντρο της "φαντασιακής" αντίληψης των οπαδών της περί "πατριωτισμού" και "ηθικής".

 

Είναι, πραγματικά, γελοία αντιφατικό από τη μια να υποστηρίζει κάποιος την "αριστεία" και την αξία της "Παιδείας" κι από την άλλη να συμπεριφέρεται με τρόπο που κάνει οποιονδήποτε έχει διαβάσει έστω κι ένα βιβλίο φιλοσοφίας στη ζωή του να μειδιά ειρωνικά..

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.