Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Τρίπολη: Τα ιστορικά κτίρια που "αργοπεθαίνουν".. (photos)

Μια σειρά από κτίρια μεγάλης αισθητικής και ιστορικής αξίας βρίσκονται στα όρια της "αδιόρθωτης βλάβης"..

Παρά τις διαβεβαιώσεις από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, οι οποίες είχαν προβληθεί επαρκώς από το σύνολο των τοπικών Μ.Μ.Ε. αλλά και από τον ίδιο τον πρώην Δήμαρχο σε μια σειρά από συνεντεύξεις του, δεν φαίνεται να έχουν εξασφαλιστεί χρηματοδοτήσεις για μια σειρά από παρεμβάσεις στον αστικό ιστό αλλά και σε ιστορικά κτίρια.

Για το μεν Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, ο Δήμαρχος, κ. Τζιούμης δήλωσε, πρόσφατα, πως ναι μεν θα εξασφαλιστούν 2.500.000,00 εκατομμύρια ευρώ από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα αλλά αυτό θα συμβεί εφόσον "τρέξει" τη διαδικασία η νυν Δημοτική Αρχή. Θα θυμάστε πως, προεκλογικώς, ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είχε επισημάνει πως, ουσιαστικά, μόνο "εξασφαλισμένες" δεν ήταν οι χρηματοδοτήσεις που είχαν προαναγγελθεί..

Η περίφημη "Βίλα του Τουρκοβασίλη", μοναδικό μνημείο της νεώτερης ελληνικής αρχιτεκτονικής, έχει αφεθεί, εδώ και καιρό, στη "μοίρα" της, χωρίς κανένας να γνωρίζει πως και πότε θα αξιοποιηθεί αλλά, κυρίως, με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό. Παράλληλα, πολλά, νευραλγικής σημασίας, στοιχεία που καθορίζουν τη φυσιογνωμία της πόλης χρειάζονται επειγόντως μερικό ή ολικό "ρετούς". O arcadia 938 έχει πραγματοποιήσει ειδικό αφιέρωμα για την κατάσταση των συντριβανιών, αλλά και μνημειακών χώρων.

 

 Όσον αφορά το "Μαντζούνειο", οι πληροφορίες δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές, καθώς αναφέρονται σε "διακοπή χρηματοδότησης" από το ΕΣΠΑ. Ειδικά για το κτίριο αυτό, θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής:

"Κρίμα δεν είναι και ντροπή για την Τρίπολη το χάλι του κτιρίου;" (εφημερίδα "Καθημερινή", 13 Αυγούστου 2000, στήλη "Καθημερινά και άλλα" του Δημήτρη Καπράνου).

Από το..μακρινό 1990 κρατάει το "δράμα" του κτιρίου αυτού, με μελέτες επί μελετών, παραχωρήσεις και, συνήθως, προεκλογικού τύπου ενδιαφέρον από μια σειρά εντοπίων πολιτικών.

Πρόκειται για ένα "στολίδι" της πόλης, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από το 1929- κατασκευάστηκε το 1856- ως χώρος στέγασης της δημόσιας δημοτικής βιβλιοθήκης. Η τελευταία μεταφέρθηκε σ' ενοικιαζόμενο, σύγχρονο κτίριο  με πρωτοβουλία του αρκά Βουλευτή και τότε Υφυπουργού Παιδείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου. Η διαδικασία ξεκίνησε το 2008 και ολοκληρώθηκε το 2009. Ο τότε Δήμαρχος Τρίπολης, κ. Αλέξανδρος Κοτσιάνης, είχε δηλώσει, στην εκδήλωση μεταστέγασης πως "το Μαντζούνειο παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, έχει γίνει η αντίστοιχη μελέτη ενώ αναμένεται κάποια στιγμή να χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο κι απ' όπου αλλού βρεθούν χρήματα προκειμένου ν' αναπαλαιωθεί και να γίνει σ' αυτό η εγκατάσταση υπηρεσίας του Υπουργείου". (εφημερίδα "Αιχμή της Αρκαδίας", 30/9/2009, περιοδική έκδοση του Δήμου Τρίπολης "εν τριπόλει", καλοκαίρι 2010).

Ο κ. Λυκουρέντζος, δε, σ' επίσκεψή του τον Απρίλιο του 2008 στο Μαντζούνειο είχε αναφερθεί σε "ανάγκη αναπαλαίωσης του Μαντζούνειου" (εφ. "Οδός Αρκαδίας" Μάιος 2008), ενώ, γενικότερα, υπήρξε μια "κινητικότητα" στην υπόθεση κατά την τελευταία περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Κώστα Καραμανλή. Το "πολύπαθο" κτίριο είχε παραχωρηθεί και παλαιότερα στο Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου ν' αναπαλαιωθεί- επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη- αλλά, όπως και επί Υφυπουργίας του κ. Τατούλη αργότερα, ολίγα και μη επαρκή έγιναν..

Ως γνωστόν, μετά το 2010, ακολούθησε η "μνημονιακή περίοδος", η λεγόμενη "κρίση" και η "διαταραγμένη" πολιτική και οικονομική μας ζωή δεν επέτρεψε τη μέριμνα για "πολυτέλειες" όπως οι αναπαλαιώσεις ιστορικών κτιρίων. Όμως, το 2017, ο πρώην Δήμαρχος κ. Παυλής δήλωσε, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πως το έργο αποκατάστασης του κτιρίου εντάχθηκε στο τρέχον ΕΣΠΑ και η μελέτη ήταν έτοιμη, όπως και η διαδικασία για την ανάθεσή του, μετά από ηλεκτρονικό διαγωνισμό. Ο τελευταίος όντως πραγματοποιήθηκε το 2019, με αποτέλεσμα η πρώην Δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε υπογραφή σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία ("Χείλων ΑΤΕ") στις 18 Μαρτίου 2019. Όπως αναφέρθηκε στο προεκλογικό φυλλάδιο "απολογισμού" της δημοτικής παράταξης "Τρίπολη Πρωτεύουσα του Μοριά", μεταξύ άλλων, ο προϋπολογισμός της αποκατάστασης και διαμόρφωσης του κτιρίου σε πολιτιστικό κέντρο έφθανε τα 2.111.024,39 ευρώ, ως φορείς χρηματοδότησης δε αναφέρονται το τότε Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και το τρέχον ΕΣΠΑ.

Όπως γνωρίζετε, η νέα Κυβέρνηση έχει διαφοροποιήσει τη δομή και τις αρμοδιότητες πολλών Υπουργείων, ενώ, ταυτόχρονα, έχει εξαγγείλει και υλοποιεί "ανακατανομή πόρων" που προέρχονται και από τις παραπάνω πηγές.

Συνεπώς, γεννάται το ερώτημα: Υπάρχει όντως πρόβλημα με τη χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης του Μαντζουνείου κι αν ναι, πως θ' αντιμετωπιστεί αυτό; 

Σε τελική ανάλυση, όσες φορές κι αν δηλώσει η Αυτού Εξοχότητα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλος ή και ο οιοσδήποτε άλλος αιρετός "άρχων" πως η Τρίπολη θα "παίξει" σημαντικό ρόλο στους εορτασμούς των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η πόλη είναι σε θέση να το "υποστηρίξει" αυτό με την προσήκουσα αισθητική και λειτουργική επάρκεια..;

Εναλλακτικώς, μπορούμε να φροντίσουμε μόνο για το λεγόμενο "εμπορικό κέντρο" και 2-3 κτίρια- σε κακά χάλια κι αυτά, προς ώρας, όπως το παλαιό Δημαρχείο επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως..-, "υποχρεώνοντας", με κάποιο τρόπο, τους επισκέπτες να μην μετακινηθούν εκτός κέντρου..

Ακόμα, όμως, και σ' αυτή την περίπτωση, πρέπει να γίνει πολλή δουλειά μέσα σε πολύ λίγο χρόνο..

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.