Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Χαλβάς, made in..Makedonia!

H Ελλάδα παραχωρεί τον όρο "Macedonia" και "κατοχυρώνει" τον αντίστοιχο "Makedonia"!

Αυτό φαίνεται πως προκύπτει- ή, μάλλον, προέκυπτε, διότι τώρα η όλη διαδικασία της εφαρμογής των Πρεσπών οδηγείται σε.."πάγωμα"- από δηλώσεις του Προέδρου του ΣΕΒΕ, κ. Γιωργου Κωνσταντόπουλου, ο οποίος αναφέρεται και στον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, αναφέροντας πως το παραπάνω γεγονός οφείλεται σε πρωτοβουλία του τελευταίου.

Φυσικά, κάποιοι έσπευσαν ν' "αποθεώσουν" την πρωτοβουλία αυτή, προφανώς ξεχνώντας πως οι ίδιοι- ή οι περισσότεροι- έπνεαν μένεα εναντίον της προηγούμενης Κυβέρνησης για την "ονομασία", τη "γλώσσα" και την "εθνικότητα".

Ακόμα, δε, χαρακτηρίζουν "κακή" την Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, τουλάχιστον, έδινε απόλυτο πλεονέκτημα στην Ελλάδα όσον αφορά τις επι μέρους διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, το "πλεονέκτημα" αρχίζει και "ξεθωριάζει", αφενός λόγω του Γαλλικού "βέτο" και αφετέρου λόγω του..Google!

Η "μηχανή αναζήτησης" του διαδικτύου φαίνεται πως έπαιξε το δικό της ρόλο στην πρόταση της Ελληνικής πλευράς, που σχετίζεται με την ονομασία προέλευσης των προϊόντων από κάθε μία εκ των δύο χωρών.

Συνεπώς, αν ισχύει η εκδοχή αυτή, η Βόρεια Μακεδονία παίρνει τον αγγλοσαξωνικό όρο "Macedonia" για τα δικά της προϊόντα- και κατοχυρώνεται μια για πάντα ως "Μακεδονία" παγκοσμίως-, ενώ τα Ελληνικά προϊόντα που προέρχονται από το μέρος της Μακεδονίας που βρίσκεται εντός της δικής μας επικράτειας, θα χρησιμοποιούν τον αδόκιμο όρο "Makedonia".

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια "μετάφραση" της λέξης στα "greeklish", με, πιθανότατα, πολύ αρνητικά αποτελέσματα στην διαφημιστική προώθηση των Ελληνικών προϊόντων, ειδικά σε χώρες όπως οι Η.Π.Α., η Αυστραλία, ο Καναδάς και, γενικότερα, το Ηνωμένο Βασίλειο.

Και γεννάται, αυθορμήτως, η εξής απορία σε πολλούς εξ ημών: Γιατί δεν προτάθηκε από την Ελλάδα ν' αναγράφεται ολόκληρη η νεοπαγής ονομασία των Βορείων γειτόνων μας όπου δει..; Δηλαδή, αν έστω έμπαινε ένα "N" - αντί του Northern, βόρεια δηλαδή- μπροστά στο "Macedonia", τι θα γινόταν..; Ή μήπως δεν το δέχονταν ούτε να το συζητήσουν οι ΒορειοΜακεδόνες και εμείς βρήκαμε την.."εξυπνάδα" με το "Makedonia"...;

Το επιχείρημα που αναφέρει πως η δεύτερη ορολογία είναι πιο.."ελληνοπρεπής", είναι, τουλάχιστον, υποκριτική..Γι' άλλη μια φορά, η Κυβέρνηση και μερίδα των ΜΜΕ προσπαθούν να "βαφτίσουν" το ψάρι, κρέας..

Πάντως, εσείς θ' αγοράζατε χαλβά "made in Macedonia" ή "made in Makedonia"..?

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.