Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

"Στρατός εισβολής" ή "απελπισμένοι";

"Πρώτο θύμα ενός πολέμου είναι η αλήθεια" Αntoine de saint Exupery.

Mπορεί να μην έχει κηρυχθεί κάποιος..."πόλεμος" ακόμα, όπου να εμπλέκεται η χώρα μας, αλλά η κατάσταση στα Ελληνικά σύνορα είναι εξόχως δραματική. Η Τουρκία, θέλοντας να εκβιάσει καταστάσεις στη Συρία αλλά και να πραγματοποιήσει μια επίδειξη "δύναμης"- και κυνισμού, σε συνδυασμό με απόλυτη αδιαφορία για τις ανθρώπινες ζωές-, καθοδηγεί και διευκολύνει χιλιάδες ξεριζωμένους ανθρώπους να φθάσουν στα Ελληνικά σύνορα, δηλαδή στα Ευρωπαϊκά.

Παράλληλα, έχει αποδειχθεί πως οι Τουρκικές Αρχές όχι μόνο βοηθούν τους παραπάνω αλλά και έχουν "επιτρέψει" σε ομάδες παραστρατιωτικών να παρεισφρήσουν μεταξύ των μεταναστών, προσπαθώντας να επωφεληθούν από το αναπόφευκτο χάος που επικρατεί.

Μέχρι τώρα, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα μέτρα που θα μπορούσε να πάρει, κρατώντας μια αυτονόητη και "σκληρή" στάση, κλείνοντας τα σύνορα. Καιρός ήταν, φυσικά, να κάνει και κάτι "αυτονόητο" η Κυβέρνηση, αφού τους τελευταίους μήνες παίρνει τη μια λάθος απόφαση μετά την άλλη, τόσο στο μεταναστευτικό όσο και εν γένει στα λεγόμενα "Εθνικά θέματα".

Φυσικά, κανείς εχέφρων δεν επιθυμεί να υπάρχει τέτοια κατάσταση στα σύνορά μας και να "εργαλειοποιούνται" άνθρωποι. Επίσης, η Ελλάδα θα έπρεπε, εξαρχής, ν' αντιμετωπίσει διαφορετικά το πρόβλημα. Ωστόσο, είτε δικαιολογημένα είτε αδικαιολόγητα, είμαστε ο "αδύναμος κρίκος" της υπόθεσης και οι εμπλεκόμενοι το ξέρουν καλά.

Στρατός εισβολής οι μετανάστες;

Προφανώς, ακόμα και η αναφορά σε μιλιταριστικές πρακτικές, δεν ωφελεί σε τίποτε. Απλά, επιτείνει την ψυχολογική πίεση που υφίσταται ο Έλληνας πολίτης, ακόμα και αυτός που βρίσκεται μακριά από το επίκεντρο των γεγονότων. Ο μαξιμαλισμός και οι "εθνικιστικές κραυγές" ποτέ δεν προσέφεραν καλή υπηρεσία στον όποιο εθνικό στόχο, όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε κρίσεις κατά πολύ χειρότερες από αυτή που βιώνει τώρα. 

Ευρωπαϊκός "Φαρισαϊσμός"

Ακόμα και μπροστά σε μια θεαματική επίδειξη "απανθρωπιάς" εκ μέρους της Τουρκίας, η Ευρώπη επιδεικνύει σχετική αδιαφορία, δηλαδή "συνιστά ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση απ' όλες τις πλευρές". Είναι γεγονός πως ο Ευρωπαϊκός, θεωρητικός "φιλελευθερισμός" αδυνατεί ν' αντεπεξέλθει εύκολα στην ωμή βία, αφού πρέπει ν' ακολουθεί, τύποις, κανόνες τους οποίους η Τουρκία- αλλά και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία- απλώς αγνοούν επιδεικτικά. Ωστόσο, αυτό το αδιαμφισβήτητο γεγονός δεν δικαιολογεί τη μονομερή υιοθέτηση της πρακτικής των "συσκέψεων" ή των "επισκέψεων" προκειμένου ν' αντιμετωπιστεί μια κρίση που εξελίσσεται με ραγδαίο ρυθμό.

Τουρκικό "ρουά"..

Η Τουρκία λειτουργεί αυθαίρετα και χωρίς κανένα σεβασμό απέναντι σε "διεθνείς συνθήκες", "καταστατικούς χάρτες" και "ψηφίσματα". Επιπρόσθετα, τα όποια "αντίμετρα" έχουν παρθεί εναντίον της τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν σταθεί ικανά να την ανακαλέσουν στην "τάξη". Χρειάζεται, συνεπώς, μια εντατικοποίηση της διπλωματίας- κυρίως, της "μυστικής" τέτοιας- και ενεργοποίηση όλων των παραγόντων εκείνων που, δυνητικά, βλέπουν τα δικά τους συμφέροντα να ταυτίζονται με τα Ελληνικά. Όλα τα υπόλοιπα είναι, ουσιαστικά, μόνο επικοινωνιακά τρικ και προπαγάνδα για το "πόπολο".

Ο νευραλγικός ρόλος των Ελληνικών σωμάτων ασφαλείας

Ευελπιστούμε πως οι Ελληνικές αρχές και οι άνθρωποι που στελεχώνουν τα σώματα ασφαλείας θ' αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, χωρίς υπερβολές και.."δυστυχήματα". Οι κανόνες είναι σαφείς, προκαθορισμένοι και εμείς, τουλάχιστον, πρέπει να τους τηρούμε, ακόμα κι όταν οι απειλές είναι ασύμμετρες. Εάν - και εμείς- "συρθούμε" σε μια λογική "οφθαλμόν αντί οφθαλμού" ή πανικοβληθούμε, οι μόνοι "χαμένοι" θα είμαστε εμείς.

Περίεργες..συμπτώσεις..

Χωρίς να θέλουμε να υπονοήσουμε κάτι ή να περιγράψουμε κάποιο "σενάριο συνωμοσίας", υπάρχουν πλευρές στην νέα τροπή που πήρε η προσφυγική κρίση που φαίνονται αρκετά.."ύποπτες". Το κατά πόσο κρύβεται κάτι περισσότερο πίσω από τα προφανή γεγονότα, θ' αποδειχθεί αργά ή γρήγορα..

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.