Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Αυτοί που δεν θα "μείνουν σπίτι"..

"Ας μείνουμε όλοι σπίτι μας. Τόσο δραματικό είναι;" δήλωσε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χαρδαλιάς, την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020.

Η "καραντίνα" για τους Έλληνες πολίτες συνεχίζεται, τα μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης του κορωνοϊού γίνονται καθημερινά αυστηρότερα, η ανησυχία εντείνεται, ακόμα και οι πρώτες, "δειλές" αντιπαραθέσεις έχουν ξεκινήσει να κάνουν την εμφάνισή τους, κυρίως διαδικτυακά.

Την ίδια στιγμή, είναι πολλοί εκείνοι- κυρίως στην Αθήνα, αλλά και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της ημεδαπής- για τους οποίους δεν τίθεται κανένα "δίλημμα" σχετικά με τη συμμόρφωση ή μη απέναντι στις "αυστηρές συστάσεις" της Ελληνικής Πολιτείας.

Οι άστεγοι, που αυξήθηκαν σημαντικά κατά την τελευταία περίοδο λόγω και της "πολιτικής" εκκένωσης των δημοσίων κτηρίων που τελούσαν υπό κατάληψη και που, ούτως ή άλλως, ήταν πολλοί ήδη, ελέω Μνημονίων και άλλων "δαιμονίων, δεν θα "μείνουν σπίτι" γιατί, απλά, δεν έχουν τέτοιο.

Μέσα σε μια πρωτοφανή "κρίση" για τη Δημόσια Υγεία, μέσα σ' έναν "ορυμαγδό" μέτρων και ανακοινώσεων, δεν έχει ακουστεί το παραμικρό περί πρόνοιας είτε για τους αστέγους είτε για τους απόρους, ακόμα.

Να υποθέσουμε πως θ' αναλάβει η Εκκλησία ή άλλα "φιλανθρωπικά" ιδρύματα τη σχετική πρόνοια; Ή μήπως οι Δήμοι που, υποτίθεται, είναι σε θέση να γνωρίζουν καλύτερα ποιοι είναι οι άστεγοι και άποροι συμπολίτες μας σε κάθε περιοχή;

Δεν είναι αντιφατικό που ενώ το "σύνθημα" της Πολιτείας είναι "πρώτα ο άνθρωπος"- αυτονόητο, γαρ..-, δεν έχει ειπωθεί το παραμικρό περί εξειδίκευσης μέτρων για τους πλέον "αδύναμους" ανθρώπους εντός του κοινωνικού μας συνόλου; Γενικολογίες, φυσικά, και "ευχολόγια", πολλά..

Τα.."χαριτωμένα" δρώμενα με τα χειροκροτήματα και τους Εθνικούς Ύμνους είναι στην "ημερήσια διάταξη" αλλά δεν βοηθούν και πολύ, παρά μόνο ως "ψευδαίσθηση" συμμετοχής και αλληλεγγύης..

Στην πραγματικότητα, τα παραπάνω δρώμενα είναι οι "σπασμοί" μιας κοινωνίας που "αναγκάζεται", με βίαιο τρόπο, να πάει από το "εγώ" στο "εμείς". Και κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτόματα, ούτε μέσω "διαδικτυακών καλεσμάτων".

Η απαραίτητη προϋπόθεση για την λεγόμενη "solidarity" (αλληλεγγύη), είναι να υφίστανται, τουλάχιστον, κάποιες υποτυπώδεις δομές που να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των πιο αδύναμων σε περιπτώσεις όπως η τρέχουσα. Την ασφάλεια των ιδίων αλλά και του γενικού πληθυσμού, ειδικά όταν μιλάμε για πανδημίες ή και μεγάλες, φυσικές καταστροφές.

Το "Μένουμε σπίτι", λοιπόν, για κάποιους, σίγουρα, φαίνεται σαν μια "τραγική ειρωνεία"..

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.