Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

21η Ιουνίου 2012: Ο Σαμαράς Πρωθυπουργός!

Πριν από οκτώ χρόνια, ορκίστηκε η Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά που.."κατάφερε" να φέρει στην εξουσία τον Αλέξη Τσίπρα!

Ο Μεσσήνιος πολιτικός, εκμεταλλευόμενος την ιδιαίτερα δυσχερή θέση στην οποία βρισκόταν η Ελληνική Οικονομία και την, τουλάχιστον, "άνιση" πολιτική πρακτική του Γιώργου Παπανδρέου- αλλά και τις δυσμενείς σχέσεις του τελευταίου με κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής-, κατάφερε ν' αποσπάσει τη σχετική πλειοψηφία στις Εθνικές εκλογές του 2012, με πολύ μικρή διαφορά, όμως, από τον "ανερχόμενο" ΣΥΡΙΖΑ.

Η "υποτιθέμενη" ανάγκη για "σωτηρία" της χώρας, μια "συνθήκη" επικοινωνιακού και πολιτικού χαρακτήρα που διέθετε μεν κάποια στοιχεία πραγματισμού- όπως η αδυναμία της Οικονομίας να "εξυπηρετήσει" τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας-, αλλά είχε ως κύριο στόχο την εγκαθίδρυση μιας "ασφαλούς" Κυβερνητικής πλειοψηφίας, μέσω της συνεργασίας κομμάτων που δεν θ' ανήκαν στα χαρακτηριζόμενα ως "λαϊκιστικά" και ως εκ τούτου την "συνέχεια" της κυριαρχίας ενός υφιστάμενου πολιτικοκοινωνικού συστήματος διανομής της εξουσίας, οδήγησε στην διαμόρφωση ενός "τριπλού συνασπισμού".

Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά συνεργάστηκαν, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να "διασωθεί", μέσω μιας νέας, τότε, συμφωνίας με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. - και, φυσικά, την Ο.Ν.Ε.-, ενώ, φυσικά, ο κ. Σαμαράς και η Ν.Δ., προεκλογικά, είχαν απορρίψει, μετά.."βδελυγμίας", ένα τέτοιο ενδεχόμενο..Η συγκυριακή, όμως, άνοδος κομμάτων όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή, είχε προκαλέσει τέτοια "αρρυθμία" στην Ελληνική πολιτική και οικονομική "σκηνή" που ο κ. Σαμαράς ήταν η μόνη, εμφανής, λύση..

Ωστόσο, οι ακραίες πολιτικές επιλογές του κ. Σαμαρά, η, σχεδόν, νομοτελειακή άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η συνεχιζόμενη λιτότητα, ήταν οι βασικοί, γενικοί λόγοι που οδήγησαν στο 2015 και όσα συνέβησαν έκτοτε. 

Σήμερα, ο κ. Σαμαράς "εμφανίζεται", από μερίδα των ΜΜΕ, να κρατά..."όμηρο" τον σημερινό Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μην επιτρέποντάς του ν΄απομακρύνει Υπουργούς- εμφανέστατα ανεπαρκείς..- από την Κυβέρνηση..

Στην πραγματικότητα, ο κ. Σαμαράς είναι ένας πολιτικός που "έπαιξε" κομβικό ρόλο σε δυο από τα πιο εντυπωσιακά γεγονότα της σύγχρονης Ελληνικής πολιτικής Ιστορίας: Την πτώση της Κυβέρνησης του Κωνσταντινου Μητσοτάκη (1993) και την άνοδο στην εξουσία, για πρώτη φορά στα Ελληνικά χρονικά, της Ριζοσπαστικής και εν μέρει προερχόμενης από το ΚΚΕ, Αριστεράς.

Η κεντρική φωτογραφία, έχει τη.."σημειολογία" της, καθώς προέρχεται από την Κρατική τηλεόραση, στην οποία η Κυβέρνηση του κ. Σαμαρά "έριξε" μαύρο..

Αν θέλετε να μάθετε ή να θυμηθείτε ποιος ήταν ο ρόλος του Μεσσήνιου πολιτικού στην κρίση του 1993, εδώ ένα πολύ εμπεριστατωμένο άρθρο από το "Βήμα". Να θυμήσουμε, επίσης, πως ο τότε Υπουργός των Εξωτερικών ήταν ο κύριος υπεύθυνος για την διαχείριση της, λεγόμενης, "διάλυσης" της Γιουγκοσλαβίας και μας "κληροδότησε" το πρόβλημα με την όμορη δημοκρατίας της "Βόρειας Μακεδονίας", που φαίνεται πως διευθετείται με τη "Συμφωνία των Πρεσπών".

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.