Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Ελλάδα: "Ύφεση" ή.."κατάρρευση";

Μεταξύ "Nonartis", "Παρακρατικών" και.."ρουφιάνων δημοσιογράφων", ας ασχοληθούμε για λίγο με κάτι απείρως πιο σημαντικό..

Είναι, πλέον, κοινώς αποδεκτό πως η Ελληνική- και η Ευρωπαϊκή, φυσικά- Οικονομία κινδυνεύει με μεγάλο.."πατατράκ"! Πολλοί, μεταξύ αυτών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποστηρίζουν πως τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα από το 2009, όταν και η Ευρωπαϊκή Οικονομία "εκτέθηκε" σε "τοξικά ομόλογα", μεταξύ άλλων, προερχόμενα από προβληματικές εταιρείες, κυρίως των Η.Π.Α., οι οποίες "κατέρρευσαν" εν μια νυκτί, ακολουθώντας την "φούσκα" του Βορειομερικανικού Χρηματιστηρίου Αξιών, όσον αφορά πρωταρχικά το λεγόμενο "real estate"- ήτοι, την οικονομική δραστηριότητα που έχει σχέση με την γη και τις κατοικίες.

Αν θυμάστε, εμείς, τότε, βρισκόμασταν στον.."αστερισμό" της "θωρακισμένης οικονομίας" και της "ήπιας προσαρμογής", κατά τον τότε Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Φυσικά, όλοι, επίσης, θυμάστε, τι συνέβη το 2010.. 

Η Ευρώπη.."υποτιμολογεί" την πανδημία!

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τις δυνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει η υγειονομική κρίση επάνω στην οικονομία και, μάλιστα, την "πραγματική". Οι αποφάσεις περί ενίσχυσης των κρατών μελών- και ειδικά αυτών που έχουν πληγεί περισσότερο- είναι, το λιγότερο, "άτολμες", "καθυστερημένες", "αμφιλεγόμενες" και, φυσικά, ως επί το πλείστον, εμφορούνται από μια "γραφειοκρατική, διαχειριστική" νοοτροπία που αναμένεται να δυσχεράνει κατά πολύ την κατάσταση στον Ευρωπαϊκό Νότο. 

Την ίδια στιγμή, ο Βοράς- και οι.."δορυφόροι" του- δεν δείχνει ν' αντιλαμβάνεται το μέγεθος της οικονομικής συρρίκνωσης που επιφέρει η πανδημία, συνδυαζόμενη με τα δομικά προβλήματα οικονομικών συστημάτων όπως το Ελληνικό. Και όχι μόνο αυτό, αλλά, με τις γνωστές, λαϊκιστικές προσεγγίσεις μερίδας των Βορειοευρωπαϊκών ΜΜΕ, ο Νότος κατηγορείται- γι' άλλη μια φορά, αδίκως- πως επιθυμεί να αποσπάσει τα "πλεονάσματα" του Βορά για να συνεχίσει την.."τεμπελιά"!

Είναι δεδομένο πως η "αρχιτεκτονική" της Ένωσης είναι προβληματική, πως υφίστανται χαώδεις, μερικές φορές, διαφορές μεταξύ χωρών μελών, αλλά αυτό που συμβαίνει αυτή την περίοδο, ελέω πανδημίας, είναι καθαρή "εθελοτυφλία"!

Η Ελλάδα στο.."κόκκινο"!

Η Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ πριν από ελάχιστο χρονικό διάστημα υποστήριζε πως η Οικονομία θα υποστεί "μικρή" και μετά "κάποια ύφεση", άρχισε, επιτέλους, ν' αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και, επισήμως, προσδιορίζει την "καθίζηση" του Ακαθάριστου Εθνικού μας Προϊόντος για το 2020 στο -16%. Θα είναι αρκετά παραπάνω, πιθανότατα, εφόσον δεν υπάρξει σημαντική, τονωτική "ένεση" από τον Τουρισμό. Κι απ' ότι δείχνουν τα στοιχεία, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Eννοείται πως, μέχρι πρότινος, όσοι μιλούσαν για "μεγάλη ύφεση", χαρακτηρίζονταν ως "Κασσάνδρες", απ' αυτούς που τους..."αρέσει να σκέφτονται αισιόδοξα"! Δηλαδή, τους αφελείς και προκατειλημμένους πολιτικώς ανθρώπους, που ευελπιστούν- ή και γνωρίζουν πολύ καλά- πως η όποια "κρίση", δεν θα τους "αγγίξει", παρά ελάχιστα.

Σε κάθε περίπτωση, ο σχετικός Κυβερνητικός σχεδιασμός- εάν υπάρχει..- θα πρέπει να "επικαιροποιηθεί" τάχιστα, εναρμονιζόμενος με τα συντριπτικά στοιχεία της πραγματικής οικονομίας, που, φυσικά, καθημερινά συλλέγουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση θα πρέπει να εγκαταλείψει τις "ιδεοληπτικές" της "αγκυλώσεις" και να παρέμβει, με αποφασιστικό τρόπο, στα οικονομικά δρώμενα. 

Ή, έστω, να "διαβάσει" ολόκληρο το βιβλίο "Ο Πλούτος των Εθνών" του "γκουρού" του νεοφιλελευθερισμού, Άνταμ Σμιθ, και όχι μόνο το..Επίμετρο! Αν κάνει κάποιος τον "κόπο", θα διαπιστώσει πως ο μεγάλος αυτός οικονομολόγος προτείνει "παρέμβαση του κράτους στην Οικονομία υπέρ των πιο αδύναμων", εφόσον αναφερόμαστε σε καταστάσεις "κρίσεων". 

Πρωτίστως, όμως, η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων..χθες! Η εμφανής ανικανότητα κάποιων Υπουργών όχι μόνο εκθέτει τον κ. Μητσοτάκη αλλά θέτει και σε κίνδυνο ολόκληρο, πια, το "οικοδόμημα" του, λεγόμενου, "επιτελικού κράτους".

Τέλος, να υπενθυμίσουμε πως ο "κορωνοϊός" δεν αφορά μόνο τα θύματα της ίδιας της πανδημίας, αλλά και τα "έμμεσα" θύματα, αυτούς δηλαδή που θα υποστούν με ιδιαίτερα "σκληρό" τρόπο τις οικονομικές συνέπειες.

Κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς, πολύ περισσότερο δε μια Κυβέρνηση που επαίρεται, συνεχώς, για όσα "κάνει", πριν ακόμα τα..κάνει!

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.