Στηλες - Ρεπορταζ 93.8

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 938: Ξημερώματα... βγαίνει το ψωμί! (photos & video)

Μια μέρα... για την ακρίβεια ξημερώματα πήγαμε στην ΤΡΙΠΟΛΗ να γνωρίσουμε από κοντά το επάγγελμα του φούρναρη! Ένα από τα πιο χρήσιμα, επίπονα και παλαιά επαγγέλματα.

 

Η τέχνη του φούρναρη έχει παράδοση, γιατί ο άνθρωπος από τότε που εμφανίστηκε στη Γη άρχισε να τρώει σπόρους σιταριού, στην αρχή ωμούς και αργότερα άρχισε να τους ψήνει πάνω σε πλάκες που ζεσταίνονταν και να τους ανακατεύει με νερό, γιατί γίνονταν πιο νόστιμοι.

 

Η κάμερα του Αρκαδία 93.8 τρύπωσε στην παραγωγή αρκαδικών φούρνων και είδε πως φτιάχνεται το ψωμί!

Βάζουν όλα τα υλικά μαζί στο ζυμωτήριο. Τα κόβουν με την πρέσα ή με το κοφτήρι και βάζουν στα τελάρα από 20 ψωμιά. Τα αφήνουν στη στρόφα, στο θερμοθάλαμο, να φουσκώσουν. Προσέχουν η θερμοκρασία να είναι σωστή. Μετά είναι έτοιμα για φούρνισμα. Ψήνονται στους 220C για 35 λεπτά. 

Μιλήσαμε με ανθρώπους που βγάζουν το ψωμί στην Αρκαδία και μας είπαν για τις δυσκολίες της δουλειάς, ενώ μας έμαθαν και μερικά από τα μυστικά του επαγγέλματος.

Δείτε το βίντεο που ετοιμάσαμε για εσάς... με τους "αφανείς" ήρωες που σηκώνονται ξημερώματα για να βγάλουν το ψωμί που τρώμε στην Αρκαδία.

 

 "Φούρνος Μουργελά"

Ο φούρνος του Μουργελά, ένας ιστορικός φούρνος από το 1989, είναι μια οικογενειακή επιχείρηση του Θεόδωρου Μουργελά η οποία βρίσκεται στην οδό Αμικλών 1.

Ένας παραδοσιακός αρκαδικός φούρνος που μετράει 28 χρόνια ζωής, παράγει προιόντα με αγαθά υλικά και προπαντώς φρέσκα. Ένας φούρνος που συντροφεύει τα τραπέζια μας χρόνια. 

Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι πως στον φούρνο δουλεύει πλέον ο γιος του κ. Μουργελά, ο οποίος αν και νεαρός, μόλις 20 χρονών εργάζεται σκληρά από τα ξημερώματα μαζί με την οικογένειά του για να παράγει νόστιμα παραδοσιακά αρτοποιήματα. Μάλιστα έχει και δική του συνταγή, το δικό του ψωμί, το "λαδόψωμο" για το οποίο φημίζεται ο φούρνος.

Αυτό που μας τόνισε ο Δημήτρης είναι να προσέχουμε το ψωμί που διαλέγουμε να είναι φρέσκο... διότι στην αγορά κυκλοφορούν και κατεψυγμένα.

 

Φούρνος ''Αρτόπολις"

Εκτός από φούρνους με ιστορία θελήσαμε να γνωρίσουμε και έναν καινούργιο τριπολίτικο φούρνο, τον φούρνο "Αρτόπολις". Το "Αρτόπολις" ανήκει στην οικογένεια Τζιντή, και βρίσκεται στην οδό Βασιλέως Γεωργίου Α'.

Άλλη μια οικογενειακή επιχείρηση που αν και νέα στον χώρο της αρτοποιίας εργάζεται με μεράκι και πολλή αγάπη, παράγοντας φρέσκα παραδοσιακά εδέσματα. Χρησιμοποιούν αγνά υλικά και δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο προζυμένιο ψωμί και τις παραδοσιακές δίπλες. 

Έχοντας ως φούρναρη έναν άνθρωπο με 40χρόνια εμπειρίας στο χώρο χρησιμοποιούν παλιές συνταγές. Μία μέθοδο που προτιμούν είναι και οι "πινακωτές", χώροι αποθήκευσης του ζυμαριού, το οποίο ωριμάζει μόνο του χωρίς την χρήση μαγιάς ή κάποιου μηχανήματος.

Να σημειώσουμε πως το κατάστημα είναι ανοικτό όλες τις μέρες τις εβδομάδας καθώς και τις Κυριακές!

 

"Ο φούρνος του Καπετανάκη"

Ένας ακόμη παραδοσιακός αρκαδικός φούρνος στην Τρίπολη είναι ο "Φούρνος του Καπετανάκη" ο οποίος βρίσκεται στην οδό Τηλέφου 16. Ο φούρνος ανήκει στην οικογένεια Καπετανάκη

Ο συγκεκριμένος φούρνος είναι αν όχι ο παλαιότερος φούρνος της πόλης... από τους πιο παλιούς. Χρονολογείται από την κατοχή, δηλαδή μετρά περίπου 80 χρόνια λειτουργίας, ενώ έχει θρέψει 3 γενιές. Η οικογένεια έχει επιλέξει να κρατήσει παραδοσιακή διακόσμηση στο κατάστημα ενώ μέσα υπάρχει και παραδοσιακός ξυλόφουρνος, όπως τα πρώτα χρόνια.

Ένας συνοικιακός φούρνος ο οποίος παράγει πολλά εδέσματα και παραδοσιακό προζυμένιο ψωμί για το οποίο λέγεται πως οι πελάτες του κλείνουν παραγγελίες για να καταφέρουν να έχουν ένα... λόγω μεγάλης ζήτησης. 

 

"Ο φούρνος του Τσουκαλά"

Τέλος ένας ακόμη αρκαδικός φούρνος είναι ο "Φούρνος Τσουκαλά" ο οποίος βρίσκεται στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη 64. Ο φούρνος είναι ιδιοκτησία του κ. Γιώργου Τσουκαλά.

Μια παραδοσιακή, οικογενειακή επιχείριση που μετράει τουλάχιστον 22 χρόνια λειτουργίας, η οποία φτιάχνει διάφορα νόστιμα αρτοποιήματα και ψωμιά.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που εργάζονται σκληρά για να έχουμε καθημερινά φρέσκο, ζεστό ψωμί στο τραπέζι μας. Είναι πραγματικοί ήρωες.

 

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.