Συνεντευξεις

"Χάνονται 100.000 θέσεις εργασίας από το παραεμπόριο" (ηχητικό)

Για τον οικονομικό απολογισμό της εορταστικής περιόδου για τα εμπορικά καταστήματα, την έναρξη της εκπτωτικής περιόδου, το παραεμπόριο και τα προβλήματα των επιχειρηματιών μίλησε στον Αρκαδία 938 ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρίπολης.

Σήμερα, Δευτέρα 14 Ιανουρίου, αρχίζει η επίσημη χειμερινή εκπτωτική περίοδος, η οποία θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρίπολης, Παναγιώτης Μαντάς, μίλησε στον Αρκαδία 938 και την εκπομπή της Δέσποινας Παπαδάτου "Πάνω Στην Ώρα" για τις εκπτώσεις, τον οικονομικό απολογισμό των των εμπορικών καταστημάτων μετά τη λήξη της εορταστικής περιόδου, επεσήμανε τις "πληγές", που προκαλεί το παραεμπόριο στην οικονομία και τόνισε τα προβλήματα, που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες από την αδιαφορία της πολιτείας.

Ενδεικτικά όσα είπε ο κύριος Μαντάς:

-για τον γιορτινό απολογισμό και τις εκπτώσεις

"Η περίοδος των εορτών αποτέλεσε μία καλή οικονομική τόνωση για τα εμπορικά καταστήματα της Τρίπολης κατά κοινή ομολογία. Μετά από μίαμικρή παύση αγορών αμέσως μετά τις γιορτές, τώρα ευελπιστούμε, μπαίνοντας στην εκπτωτική περίοδο, να ξαναδούμε κίνηση και αγορές."

"Κάποτε υπήρχαν μόνο δύο μεγάλες εκπτωτικές περίοδοι: μία τον χειμώνα και μία το καλοκαίρι. Τώρα πια έχουμε και την ανοιξιάτικη περίοδο και τη φθινοπωρινή αλλά και τις τα ενδιάμεσα 10ήμερα προσφορών, όπως και τις "Λευκές Νύχτες". Είναι πραγματικά δύσκολο για έναν επιχειρηματία τοπικού βεληνεκούς να αντέξει οικονομικά όλες αυτές τις περιόδους, καθώς μόνο οι μεγάλες αλυσίδες έχουν τη δύναμη να φιλοξενούν παρατεταμένες μορφές εκπτώσεων και μεγάλες προωθητικές ενέργεις! Παράλληλα ανθεί το παραεμπόριο, εξ αιτίας του οποίου χάνονται 100.000 θέσεις εργασίας!"

"Η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, το να προτιμήσουμε δηλαδή να κάνουμε τις αγορές μας από καταστήματα της πόλης μας αντί να ταξιδεύουμε σε άλλες πόλεις -κάτι που πλέον είναι ασύμφορο από πλευράς κόστους- θα κρατήσει ζωντανή την επιχειρηματικότητα αλλά και την οικονομική ζωή της Τρίπολης. Ο καταναλωτής οφείλει να κάνει έλεγχο αγοράς, προκειμένου να εντοπίζει τις πλέον οικονικές γι' αυτόν επιχειρήσεις και να προβαίνει στις αγορές του"

-για τα προβλήματα των επιχειρηματιών και την πολιτεία:

"Υπάρχει πραγματικά μεγάλη διαφορά στις οικονομικές δυνατότητες μίας  μεγάλης εμπορικής αλυσίδα και ενός τοπικού καταστήματος. Σαφώς, η μεγάλη αλυσίδα έχει το οικονομικό περιθώριο να προβαίνει σε μεγάλες προωθητικές ενέργειες (π.χ. εκπτώσεις έως και 50% σε μία σειρά προϊόντων), σε αντίθεση με ένα μικρό κατάστημα, το οποίο παλεύει να παραμείνει "ζωντανό" αφού ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει υψηλό ενοίκιο, φόρους, ασφάλεια και πάγια έξοδα! Η πολιτεία οφείλει να βάλει φρένο σε αυτές τις πρακτικές και να προστατεύσει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι, αν εκλείψουν, θα εκλείψει και η τοπική οικονομία!"

Ακούστε τη συνέντευξη...

 

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.