Συνεντευξεις

"Κάθε φορά που ανοίγουμε ένα βιβλίο, κλείνει ένα κινητό τηλέφωνο"

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, που έχει καθιερωθεί διεθνώς στις 23 Απριλίου, παραχώρησε συνέντευξη στο arcadia 93.8 ο Αρκάς συγγραφέας, κ. Άγγελος Καλαμούτσος.

Ο κ. Καλαμούτσος μιλάει στο arcadia 93.8 για τα παιδικά του χρόνια στα Βούρβουρα Αρκαδίας και την Τρίπολη, καθώς και για το πόσο ευλογημένος νιώθει που μεγάλωσε σε ένα χωριό, μέσα στο πράσινο, ανάμεσα σε απλούς ανθρώπους.

Επίσης, παροτρύνει μικρούς και μεγάλους να διαβάζουν περισσότερα βιβλία, θεωρώντας έτσι βέβαιο πώς το μέλλον στην Ελλάδα θα είναι καλύτερο. 

Έχει εκδώσει τρία βιβλία, μέχρι στιγμής, το "Απόσταγμα Ψυχής" μια μικρή ποιητική συλλογή, το "Μη φοβάσαι Μαρία" μια νουβέλα και ένα μυθιστόρημα με τίτλο "Ρόδα Είναι".

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Καλαμούτσου:

Γεννήθηκα στα Βούρβουρα Αρκαδίας το 1979, όπου και τελείωσα το Δημοτικό. Αποφοίτησα από το 3ο Γυμνάσιο Τρίπολης και έκτοτε ζω μόνιμα στην Αθήνα. Έχω σπουδάσει "Ηλεκτρονικός" στα ΤΕΙ Αθήνας και "Ελληνικό Πολιτισμό" στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Ξεκίνησα να γράφω στίχους στα 25 μου χρόνια περίπου και σήμερα έχω εκδώσει 3 βιβλία, μία ποιητική συλλογή και δυο μυθιστορήματα.

Στα Βούρβουρα πήρα τις πρώτες εικόνες από τη ζωή. Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε ένα πανέμορφο χωρίο κρυμμένο στο πράσινο, ανάμεσα σε απλούς ανθρώπους, αγρότες κυρίως, που μου έμαθαν όλα εκείνα που δεν μαθαίνει κανείς στο σχολείο. Νοσταλγώ συχνά εκείνα τα χρόνια, είναι ευλογία για ένα παιδί να μεγαλώνει σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον, τόσο κοντά στην πραγματική ζωή. Ξέρετε, τα Βούρβουρα έχουν μια μακρά παράδοση σπουδαίων προσωπικοτήτων, κάτι περίεργο συμβαίνει εκεί, δεν είμαι σε θέση να το εξηγήσω, ωστόσο είναι κάτι που μας εμπνέει όλους όσους μας έθρεψε το ίδιο εκείνο χώμα!

Πολύ γρήγορα έπρεπε όμως να αφήσω πίσω μου τα Βούρβουρα και να μετακινηθώ στην Τρίπολη. Εκεί έμεινα 3 χρόνια μέχρι να τελειώσω το γυμνάσιο. Τότε άρχισα να καταλαβαίνω ποιος είμαι και από που έρχομαι. Στην Τρίπολη είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πολλούς ανθρώπους από την πολυποίκιλη Αρκαδία, την Αρκαδία που μας ένωνε και θα το κάνει για πάντα. Η ιστορία αυτού του τόπου είναι τέτοια που και να θες, δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτή.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα βιβλίου, θα ήθελα να πω δυο λόγια για την Ελλάδα του σήμερα. Είναι ίσως παράδοξο, αλλά είναι μια πραγματικότητα, ενώ ως λαός έχουμε βγάλει σπουδαίους ποιητές και συγγραφείς, ως αναγνωστικό κοινό δεν είμαστε αρκετά δραστήριοι. Δεν ξέρω τι είναι εκείνο που πρέπει να αλλάξει ή αν μπορεί να αλλάξει, εκείνο που με βεβαιότητα γνωρίζω είναι πως έχουμε πολλές δυνατότητες σε όλους τους τομείς, μα πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο το πνεύμα μας. Ας γίνουμε σήμερα εμείς το παράδειγμα για τα παιδιά μας, διαβάζοντας περισσότερα βιβλία και το μέλλον είναι βέβαιο πως θα είναι καλύτερο. Κάθε φορά που ανοίγουμε ένα βιβλίο,κλείνει ένα κινητό τηλέφωνο.

Το 2013 εξέδωσα, σχεδόν ταυτόχρονα, τα δυο πρώτα μου βιβλία. Το "Απόσταγμα Ψυχής" μια μικρή ποιητική συλλογή και το "Μη φοβάσαι Μαρία" μια νουβέλα, από τις εκδόσεις Bookstars. Εδώ και ένα χρόνο περίπου κυκλοφορεί το νέο μου μυθιστόρημα με τίτλο "Ρόδα Είναι" από τις εκδόσεις Πνοή. Πρόκειται για την πρώτη μου συνεργασία με τις εκδόσεις Πνοή οι οποίες αποτελούν το επόμενο μεγάλο βήμα που έψαχνα τα τελευταία χρόνια.

Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου συγγραφικά αδρανή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως γράφω μανιωδώς κάθε μέρα, αλλά φροντίζω να έχω πάντα κάτι που να με απασχολεί, είτε αυτό βρίσκεται στο χαρτί είτε τριγυρίζει στο μυαλό μου σαν εγκλωβισμένη μέλισσα. Δυστυχώς οι έντονοι ρυθμοί της ζωής στην Αθήνα, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια, η ανάγκη για επιβίωση συχνά καταπιέζει το πνεύμα μας και δεν το αφήνει να εκφραστεί.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Άγγελο Καλαμούτσο για την όμορφη συνέντευξη, περιμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο βιβλίο!

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.