Συνεντευξεις

Τζιούμης στον 93.8: "Η αλληλοεκτίμηση με Μπάκο-Καϋμενάκη έλυσε το πρόβλημα"

Συνέντευξη του Δημάρχου Τρίπολης, Κώστα Τζιούμη, στον arcadia938, την Τετάρτη 22 Απριλίου 2020.

Η δρομολόγηση της επίλυσης του χρόνιου προβλήματος ύδρευσης στη Σκιρίτιδα μετά την, ουσιαστικά, δωρεάν παραχώρηση γεώτρησης από την πλευρά της "Αρκαδικής Οικολογικής Φάρμας Α.Ε." προς την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Τρίπολης για το χρονικό διάστημα τριάντα (30) ετών, ήταν το βασικό αντικείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε ο Δήμαρχος Τρίπολης, κ. Τζιούμης στον arcadia 93.8 και την Αγγελική Σπυροπούλου.

Επιπρόσθετα, ο κ. Τζιούμης αναφέρθηκε στη συνολική λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών εν μέσω της πανδημίας και σε μια σειρά από έργα που είτε εκτελούνται ήδη είτε θα συνεχιστούν αμέσως μετά τη λήξη των μέτρων περιορισμού.

Αναλυτικά, ο Δήμαρχος Τρίπολης δήλωσε τα εξής:

Για το έργο στη Σκιρίτιδα

Είναι ένα έργο που θα λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα ύδρευσης για τις κοινότητες Κολλινών και Αγίας Βαρβάρας . Υπήρχε μια προένταξη του έργου , για να γίνει το δίκτυο, στο πρόγραμμα "Φιλόδημος", αλλά, όπως καταλαβαίνετε, δίκτυο δεν μπορεί να γίνει εάν δεν έχεις νερό. Δεν είχε λυθεί αυτό το πρόβλημα. Υπάρχει στην περιοχή μια γεώτρηση που ανήκει στους κ. Καϋμενάκη και Μπάκο, στην "Αρκαδική Οικολογική Φάρμα." Μετά από συζητήσεις που κάναμε με τους ιδιοκτήτες του "Αστέρα Τρίπολης" , αποφάσισαν να δωρίσουν, ουσιαστικά, τη γεώτρηση, για τριάντα χρόνια στο Δήμο Τρίπολης. Να τους ευχαριστήσω, λοιπόν, από το "βήμα" που μου δίνετε, για την μεγάλη τους αυτή προσφορά καθώς με την ενέργειά τους αυτή λύνουν το πρόβλημα ύδρευσης δυο χωριών του Δήμου μας. 

Από εκεί και πέρα, εφόσον μας παραχώρησαν τη γεώτρηση και αποδεχθήκαμε την προσφορά τους, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Τρίπολης προχθές (σ.σ. Δευτέρα, 20 Απριλίου 2020), προχωράμε τώρα στη δημοπράτηση του έργου του δικτύου πλέον, για να συνδέσουμε τη γεώτρηση με τα χωριά και να δοθεί νερό στους κατοίκους. Άρα, λύνεται μ' αυτό τον τρόπο ένα πρόβλημα που βασανίζει τους συμπολίτες μας στα χωριά αυτά, επί πάρα πολλά χρόνια. 

Το έργο της δημιουργίας του δικτύου ύδρευσης έχει προϋπολογισμό 900.000,00 ευρώ. Θα γίνει διακήρυξη άμεσα, μέσα στον επόμενο μήνα, θα βρεθεί κάποιος εργολάβος και θ' αναλάβει την ολοκλήρωση του έργου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει από τη Δ.Ε.Υ.Α.Τ., σχετικά με την διακήρυξη, και σύντομα θ' ακολουθήσει και ο ανοικτός, δημόσιος διαγωνισμός, όπως ορίζει ο νόμος. 

Μιλάμε για μια υποδομή βασική, βασικότατη, καθώς οι κάτοικοι θα έχουν πόσιμο νερό. Λύνεται έτσι ένα χρόνιο πρόβλημα των δυο κοινοτήτων. Να προσθέσω πως προχωράμε και σε άλλα έργα στην Δημοτική Ενότητα Σκιρίτιδας, όπως και σε άλλες Δημοτικές Ενότητες, για να λύσουμε και το αντίστοιχο πρόβλημα της Βλαχοκερασιάς.

Ο ρόλος των κ. Μπάκου και Καϋμενάκη είναι αποφασιστικός καθώς εάν δεν υπάρχει παροχή νερού, δεν μπορεί να δημιουργηθεί δίκτυο. Μας έδωσαν το νερό, συνεπώς η συμβολή τους είναι καθοριστική. 

Δεν μπορώ να γνωρίζω για ποιο λόγο δεν είχε λυθεί το πρόβλημα μέχρι τώρα. Εμείς προσπαθούμε και δίνουμε, μέσω και άλλων έργων που έχουν ξεκινήσει, λύσεις σε χρόνια προβλήματα. Τώρα, στο γιατί δεν είχαν λυθεί τόσα χρόνια, δεν μπορώ ν' απαντήσω εγώ. Θα πρέπει να ρωτήσετε αυτούς που διοίκησαν τα προηγούμενα χρόνια. 

Τα θέματα αυτά δεν τα χειρίζονται τα Δημοτικά Συμβούλια, τα χειρίζεται η εκάστοτε Δημοτική Αρχή. Εάν δεν κάναμε τις επαφές, και προσωπικά, με τους ιδιοκτήτες  (σ.σ. της "Αρκαδικής Οικολογικής Φάρμας") , εάν δεν υπήρχε μια εμπιστοσύνη, μια αλληλοεκτίμηση..Δεν ξέρω γιατί πάρθηκε η απόφαση (σ.σ. για την παραχώρηση της γεώτρησης) τώρα και αν είχαν γίνει συζητήσεις παλαιότερα. Ξέρω ότι τώρα το έκαναν. Αυτό είναι θετικό για τον κόσμο. Για το τι είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια, δεν μπορώ να σας απαντήσω εγώ. 

Ο όρος "χρησιδάνειο"  είναι ένας νομικός όρος  για να υπογραφεί αυτή η σύμβαση παραχώρησης. Ουσιαστικά, παραχωρείται, χωρίς αντάλλαγμα, η χρήση της γεώτρησης στο Δήμο Τρίπολης για τριάντα χρόνια. 

Για την εν γένει λειτουργία του Δήμου και τα έργα 

Εμείς, πάντα, κάνουμε ανακοινώσεις για το τι έχουμε κάνει, όχι για το τι "Θα" κάνουμε. Γιατί μπορώ να πω πως, όσον αφορά το Δήμο μας αλλά και ολόκληρη τη χώρα, πολλές φορές ακούμε "Θα", χωρίς να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Εμείς ανακοινώνουμε τι κάναμε. Έχουμε ολοκληρώσει περίπου 25 δημοπρασίες μεγάλων έργων, μέσα σε διάστημα 7 μηνών και με την "κρίση του κορωνοϊού" στη  μέση, τους τελευταίους 2 μήνες. Άρα, έχουμε ένα αποτέλεσμα απτό, πραγματικό. Η ολοκλήρωση τόσων δημοπρασιών είναι "ρεκόρ", όχι για το Δήμο Τρίπολης- δεν το συζητάμε αυτό, ποτέ δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο εδώ μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα-, αλλά τολμώ να πω για ολόκληρη την επικράτεια. 

Κάποια απ' αυτά τα έργα έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί, κάποια άλλα έχουν ξεκινήσει. Από χθες (σ.σ. Τρίτη 21η Απριλίου 2020), έχει ξεκινήσει το έργο της αγροτικής οδοποιίας στην Τεγέα, αύριο θα ξεκινήσει ένα μεγάλο έργο ασφαλτοστρώσεων μέσα στην πόλη και τα χωριά μας, ενώ προχωράμε και σε μια σειρά από άλλα έργα των οποίων οι δημοπρατήσεις έχουν ολοκληρωθεί. Εμείς θα έχουμε δημοπρατήσει, μέχρι τις αρχές Μαΐου, πάνω από το 50% του φετινού Τεχνικού μας προγράμματος. Μέσα σε 4 μήνες, όταν τα προηγούμενα χρόνια, δεν δημοπρατούσαν ολόκληρο το χρόνο ούτε το 10%!

Αυτό που έχω να πω στους συμπολίτες μας, είναι πως, παρότι εδώ και δυο μήνες έχουμε το πρόβλημα της πανδημίας, οι υπηρεσίες μας δουλεύουν στο "φουλ" , που λέμε. Ήδη, κάποια έργα που σταμάτησαν λόγω συνθηκών, θα συνεχιστούν και μέσα στον επόμενο μήνα- εάν τελειώσει και το ζήτημα της "καραντίνας", ουσιαστικά-, θα είναι όλη η πόλη και τα χωριά μας ένα εργοτάξιο. Αυτό θα το βλέπουν και οι πολίτες, στην καθημερινότητά τους.

Αυτό που θέλω να πω προς τους συμπολίτες μας είναι πως θα υπάρξουν και ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια υλοποίησης των έργων- όπως για παράδειγμα με το έργο πεζοδρόμησης της οδού Δαρειώτου-, αλλά οι ενοχλήσεις θα είναι για μικρό χρονικό διάστημα ενώ τα έργα για πάντα. 

Όσον αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο (σ.σ. έγινε "δια περιφοράς" την Τετάρτη 22 Απριλίου 2020), ψηφίστηκαν όλα τα θέματα, καθώς ήταν κυρίως διαδικαστικού χαρακτήρα. Προχωρούν οι προσλήψεις για την πυροπροστασία ενώ αποφασίστηκε και από το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από αντίστοιχη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, να μην λαμβάνεται ενοίκιο από επιχειρήσεις που έκλεισαν και βρίσκονται σε δημόσια κτήρια αλλά και να μειωθεί το αντίστοιχο ενοίκιο κατά 20% σε όσες συνεχίζουν να λειτουργούν. Είναι μέτρα προστασίας και ενίσχυσης των επαγγελματιών που είχαν ανακοινωθεί και τώρα εγκρίθηκαν τυπικά και από το Δημοτικό Συμβούλιο. 

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.