Συνεντευξεις

Παπαηλιού: "Ακούσαμε την κοινωνία και κάναμε αλλαγές..." (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Για την ψήφιση του Ασφαλιστικού – Φορολογικού και την επόμενη ημέρα μίλησε στον Αρκαδία 93.8 και την εκπομπή "Όλα Τώρα" με την Τόνια Μεγρέμη ο Αρκάς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού.

 

"Η κυβέρνηση είχε προσδιορίσει εξαρχής τα βήματα, που θα ακολουθούσε", ανέφερε ο βουλευτής, ενώ συμπλήρωσε: "Η Ελλάδα είναι απόλυτα συνεπής με τις υποχρεώσεις, που είχε αναλάβει και τώρα ήρθε η σειρά της Ευρώπης, να πράξει, τα όσα την αφορούν".

 

Στη συνέχεια ερωτώμενος για το εάν η επόμενη ημέρα επιφυλάσσει περικοπές συντάξεων ανέφερε: "Μέχρι τώρα το ισχύον σύστημα κοινωνικής  ασφάλισης ήταν άναρχο, κατακερματισμένο, αναποτελεσματικό, ανορθολογικό και συνεπώς μη βιώσιμο. Είναι γνωστή και η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, η οποία είναι τραγική και λόγω της διαχείρισης των προηγούμενων δεκαετιών και λόγω της δραματικής μείωσης της απασχόλησης, των άτυπων μορφών εργασίας, της ανεργίας που έχει φτάσει στα ύψη, της αδυναμίας καταβολής εισφορών και άλλων παραγόντων. Όλα αυτά δείχνουν, πως το σύστημα δεν ήταν βιώσιμο και χρειαζόταν μια παρέμβαση, η οποία και έγινε χτες", ενώ πρόσθεσε: "Οι συντάξεις οι οποίες ήδη καταβάλλονται, δεν θα μειωθούν, αλλά θα διατηρηθούν με τη μέθοδο της προσωπικής διαφοράς. Θα γίνει επανυπολογισμός, για να καταστεί βιώσιμο το σύστημα. Μείωση των συντάξεων σε ένα μεγάλο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων, μισθωτών και αγροτών δεν θα μειωθούν. Επιπλέον πρέπει, να αναφέρουμε και μια πολύ σημαντική αλλαγή. Πλέον καθιερώνεται η σύνδεση εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών. Όποιος έχει μεγαλύτερο εισόδημα θα καταλαμβάνει και περισσότερες εισφορές".

 

Όσον αφορά στο δεύτερο πακέτο φορολογικών μέτρων (για ΦΠΑ, καύσιμα, διαδίκτυο, καπνό κτλ) που αναμένεται, να κατατεθεί στη Βουλή, τόνισε: "Ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον βγάλαμε. Το αν θα υπάρξει και ποιο θα είναι αυτό το δεύτερο πακέτο ακόμα δεν το γνωρίζουμε. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο. Οτιδήποτε σχεδιάζεται δεν σημαίνει, πως θα έρθει κιόλας. Όλα αυτά τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, ήταν προϊόν διαβούλευσης και έτσι θα έρθουν και τα όποια άλλα μέτρα έρθουν για ψήφιση. Πάντα με διάλογο".

 

Τέλος αναφορικά με το πώς σχολιάζει ο ίδιος τον κοινωνικό αναβρασμό και την αντίδραση όλων των επαγγελματικών κλάδων δήλωσε: "To νομοσχέδιο είχε τεθεί εδώ και μήνες σε διαβούλευση και υπήρξαν βελτιωτικές κινήσεις. Όσοι λοιπόν λένε, πως οι διαμαρτυρίες δεν εισακούστηκαν, είναι υπερβολικοί. Εδώ και μήνες γινόταν διαβούλευση και υπήρξαν αλλαγές προς το καλύτερο".

 

Περισσότερα στο ηχητικό απόσπασμα που ακολουθεί:

 

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.