Αποψεις

1821: "Βολικοί" μύθοι, σκληρή πραγματικότητα

Αδιαμφισβήτητα, η Ελληνική επανάσταση υπήρξε μια από τις σημαντικότερες αιτίες διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και δημιουργός του νέου ελληνικού έθνους.

 

Για να συμβεί αυτό, έπρεπε να υιοθετηθούν αρκετοί βολικοί "μύθοι" από την πλευρά της πνευματικής, στρατιωτικής αλλά και οικονομικής "ελίτ" που έπαιξε τον πρώτο ρόλο κατά τη διάρκειά της αλλά και στα μετεπαναστατικά χρόνια.

 

Η "νομιμοποίηση" των "μύθων" αυτών, οι οποίοι ακόμα και σήμερα αποτελούν τη βασική "ύλη" με την οποία "χτίζεται" η αντίληψη των νέων Ελλήνων για το 1821, κατέστη δυνατή κυρίως με την αρωγή "ιστορικών" ή "ιστοριογράφων". Φυσικά, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους" του Κ. Παπαρρηγόπουλου.

 

Ήταν και είναι απολύτως "φυσιολογικό"- αν και "ανορθολογικό"- να προέχει, για μια υπόδουλη επικράτεια με σχετικά κοινή εθνική συνείδηση, η "δημιουργία" ιστορικών δεδομένων που δικαιώνουν πολεμικές ή κοινωνικές συγκρούσεις.

 

Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητη η επικράτηση "προτύπων" και "ιδεών" που συνηγορούν ως προς την πλήρη επικράτηση των αντιλήψεων που επιβεβαιώνουν μια "χαλκευμένη" ή, έστω, "παραποιημένη" κατά το δοκούν ιστορική πραγματικότητα.

 

Είναι, ωστόσο, ελπιδοφόρο πως ο ουσιαστικός μελετητής ή απλά αναγνώστης κειμένων που έχουν σχέση με την προεπαναστατική ή την επαναστατημένη Ελλάδα, θα βρει εύκολα στοιχειοθετημένες περιγραφές γεγονότων οι οποίες αντιφάσκουν βίαια ως προς την παγκοίνως αποδεκτή "ερμηνεία" των τελευταίων αυτών.

 

Δυστυχώς, ακόμα και η λεγόμενη "Εθνική Παιδεία" των Ελλήνων αρέσκεται σε υπεραπλουστεύσεις, μανιχαϊσμούς και συναισθηματικές υπερβολές, ενώ η χώρα, εδώ και καιρό, υποτίθεται πως ανήκει στους "κόλπους" της Δύσεως.

 

Είναι αμφίβολο το κατά πόσον μια κοινωνία πολιτών, που βρίσκεται σε πολιτισμική και αξιακή παρακμή, θα μπορέσει να ξεπεράσει κάποτε τις προκαταλήψεις ή, αν προτιμάτε, τις "συνταγές εθνικοφροσύνης" που είναι κυρίαρχες αυτή τη στιγμή, όσον αφορά την πρόσληψη από μέρους της πλειοψηφίας ενός τόσο σημαίνοντος γεγονότος όπως η επανάσταση του 1821.

 

Εννοείται πως οι ενθερμότεροι υποστηρικτές, διαχρονικά, μιας στρεβλής και σωβινιστικής "μετάφρασης" του 1821, είναι οι ίδιοι εκείνοι "ταγοί" που εκμεταλλεύονται τον, συχνά, άδολο πατριωτισμό μερίδας των Νεοελλήνων για να πετύχουν στόχους που μόνο.."πατριωτικοί" δεν είναι..

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.