Αποψεις

"Όχι στον Πόλεμο"

Φωτογραφία: Aris Messinis Agence France-Presse — Getty Images

Άρθρο του Παναγιώτη Βέμμου

Από τον τόπο του Αλέξανδρου Παπαναστασίου που επιδίωξε την ειρηνική συνεργασία των Βαλκανικών λαών, του Γρηγόρη Λαμπράκη που ηγήθηκε του αγώνα για πυρηνικό αφοπλισμό και δολοφονήθηκε από το φασιστικό παρακράτος και του Βαγγέλη Μαχαίρα επιφανή παράγοντα του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος, απαιτούμε να σταματήσει τώρα ο πόλεμος που ήδη έχει προξενήσει χιλιάδες θύματα, εκατομμύρια πρόσφυγες και οδηγεί στη φτώχεια και ανέχεια δισεκατομμύρια ανθρώπους.

 Η ευθύνη των ελίτ τόσο της Δύσης όσο και της Ανατολής είναι αναμφισβήτητη. Ο ανταγωνισμός για διασφάλιση οικονομικών ζωνών επιρροής και μεγιστοποίησης των κερδών των πολυεθνικών επιχειρήσεων οδήγησε στη σύγκρουση. Η ευθύνη της έναρξης του πολέμου σαφώς καταχωρείται στην άρχουσα τάξη και την κυβέρνηση της Ρωσίας. 

Μας προβληματίζουν και μας εξοργίζουν η προπαγάνδα και ο φαρισαϊσμός των άμεσα εμπλεκομένων σε αυτή την σύγκρουση αφού καταπατούνται οι έννοιες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της προστασίας των μειονοτήτων και προ πάντων της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Μέσα απ’ αυτή τη σύγκρουση, φασιστικές, ρατσιστικές ομάδες και αντιδημοκρατικά καθεστώτα ενισχύονται με απρόβλεπτες πια εξελίξεις. Είναι φανερό ότι οι κατέχοντες την εξουσία δεν έβγαλαν συμπεράσματα από την ανάδυση των φονταμενταλιστών στη Μέση Ανατολή και των Ταλιμπάν. 

Ο Ελληνικός λαός δεν ξεχνά τα δεινά δύο Ευρωπαϊκών χωρών, την εισβολή και κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου, τους βομβαρδισμούς και την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας καθώς και τις συνέπειες που έχουμε υποστεί ως γείτονες. Γνωρίζουμε τις αιτίες και τους ενόχους (Τουρκία, ΝΑΤΟ). Σ’ αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο να συμπαρασταθούμε στους λαούς που δοκιμάζονται και να απαιτήσουμε να σταματήσει ο πόλεμος και οι εξωτερικές επεμβάσεις. Η χώρα μας να μην έχει άμεση εμπλοκή στη σύρραξη και γενικότερα στους στρατιωτικούς συνασπισμούς. 

Ζητούμενα είναι μία ισχυρή οικονομία και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, καθοριστικοί παράγοντες για την διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ανεξαρτησίας μας. 

 

Η Ελλάδα να γίνει παράγοντας ειρήνης και συνεννόησης μεταξύ του Ρώσικου και του Ουκρανικού λαού με τους οποίους άλλωστε μας συνδέουν μακροχρόνιοι πολιτιστικοί και ιστορικοί δεσμοί.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.