Διαφορα

Επιστροφή έως 3.000 ευρώ στους συνταξιούχους

 

Επιστροφή αναδρομικών ποσών στις κύριες συντάξεις, που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, έρχεται στην πληρωμή της σύνταξης Δεκεμβρίου που θα καταβληθεί στις 29 Νοεμβρίου.

 

Τα ποσά αφορούν στις λάθος κρατήσεις ασθενείας που γίνονταν από 1ης/1/2012 και μετά σε συνταξιούχους των ταμείων του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ), ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ,  ΕΤΑΑ και Τραπέζης της Ελλάδος και από 1ης/9/2013 και μετά στους συνταξιούχους του Δημοσίου (υπαλλήλους, στρατιωτικούς, δικαστικούς, καθηγητές κ.ά.).

 

Στις συντάξεις Δεκεμβρίου, που πληρώνονται στο τέλος Νοεμβρίου, όπως αποκαλύπτεται σε έγγραφο του ΕΦΚΑ που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λάβουν τις διαφορές από τις λάθος κρατήσεις που είχαν στις συντάξεις τους για πολλούς μήνες κατά τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια.

 

Τα ποσά

 

Για 110.000 δικαιούχους, οι επιστροφές είναι από 600 ευρώ και φτάνουν ή ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ.

Για 1,1 εκατ. δικαιούχους, τα ποσά είναι πολύ μικρότερα, από 178 έως 513 ευρώ.

Τα ποσά θα δοθούν σε μια δόση για τους περισσότερους, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί τόσο στον ΕΦΚΑ όσο και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ωστόσο, δεν θα πάρουν άμεσα τις επιστροφές όσοι είχαν συνταξιοδοτηθεί και πιστώθηκαν με καθυστέρηση συντάξεις και αναδρομικά σύνταξης μετά την 1η/1/2013. Για αυτούς, η πληρωμή θα γίνει σε επόμενο στάδιο.

Μάλιστα, η αναδρομική επιστροφή κρύβει και «παγίδα» αναδρομικής φορολόγησης, σύμφωνα με στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.

 

Σε δύο φάσεις

 

Επιστροφή χρημάτων δικαιούνται όσοι έχουν αρχικό – μικτό ποσό κύριας σύνταξης από 1.000 ευρώ και άνω γιατί σε αυτές τις συντάξεις έγιναν μειώσεις με τα Μνημόνια, οι οποίες δεν αφαιρούνταν για να μπει η εισφορά ασθενείας!

Αυτό γινόταν στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ από το ΙΚΑ, τα Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ, ΤτΕ στο διάστημα από 1ης/1/2012 έως και 18/8/2015 που η εισφορά ασθενείας ήταν στο 4%, αλλά και για το διάστημα από 19/8/2015 έως και 12/5/2016 που η εισφορά πήγε στο 6%. Δηλαδή και το 4% και το 6% το κρατούσαν από τις συντάξεις, χωρίς να αφαιρούν τις μειώσεις.

Στο Δημόσιο, το 4% για ασθένεια επιβαλλόταν με σωστό τρόπο, δηλαδή στη σύνταξη μετά τις μειώσεις ως τον Σεπτέμβριο του 2013, και έκτοτε αποφασίστηκε το 4% να μπαίνει όπως και στις συντάξεις των άλλων Ταμείων, δηλαδή στη μικτή σύνταξη! Επειδή στις συντάξεις του Δημοσίου η κράτηση έμπαινε με σωστό τρόπο ως τον Σεπτέμβριο του 2013, τα αναδρομικά θα είναι για λιγότερους μήνες.

 

Περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ

Πηγή: newsbomb.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.