Διαφορα

Πάσχα με παιδικές αναμνήσεις μίας άλλης εποχής...(Part 1)

Το Πάσχα των παιδικών μας χρόνων...μίας νοσταλγικής εποχής που για κάποιον ανεξήγητο λόγο είναι χαραγμένο στη μνήμη μας σαν...να μην πέρασε μία μέρα!

Τότε που σε κάθε σπίτι η Μεγάλη Εβδομάδα ακολουθούσε πιστά μία "συγκεκριμένη" ιεροτελεστία και που τα έθιμα εφαρμόζονταν ευλαβικά από μικρούς και μεγάλους. 

Στις μέρες μας, η εβδομάδα του Πάσχα αποτελεί για τους περισσότερους από εμάς μία γιορτή...αποστασιοποιημένη από την εθιμοτυπική ευλάβεια. Σε αυτό σίγουρα σημαντικό ρόλο παίζει η καθημερινότητα και οι ρυθμοί της ζωής που μας αναγκάζουν να τα περνάμε όλα σε fast forward!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, μία αναδρομή σε αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων...Νηστεία, σοκολατένια αυγά, τσουρέκια, Χριστός Ανέστη, τηλεόραση, λαμπάδα και πολλά άλλα...

 

Ποιός δεν θυμάται ότι νηστεία σήμαινε ότι για...μέρες τρώμε φακές, λαδερά, φασόλια, χόρτα και άλλα τέτοια "ξενέρωτα" φαγητά παρακαλώντας να έρθει το Σάββατο το βράδυ ώστε να μπορείς να φας ότι θέλεις! Σήμερα υπερισχύει η μόδα των "νηστίσιμων μενού" με πατέντες όπως: σουβλάκι με τηγανητό καλαμάρι, φαλάφελ νηστίσιμο και μπέργκερ με μπιφτέκι λαχανικών. 

 

Χωρίς τον Ιησού από τη Ναζαρέτ...δεν γίνεται! Το πρώτο trailer έπαιζε μέρες πριν τη Μεγάλη Δευτέρα, ήταν ένα "σήμα" ότι τα τηλεοπτικά events της εποχής ("Απαράδεκτοι", "Ρετιρέ", "Της Ελλάδος τα παιδιά" για να μη ξεχνιόμαστε!) έδιναν αυτόματα τη θέση τους στην επική σειρά του Φράνκο Τζεφιρέλλι. Ακόμα κι αν την είχες δει άλλες 4-5 φορές, ήξερες πως έπρεπε να τη ξαναδείς άλλη μία, μόνο για εκείνη τη σκηνή τρόμου, που τρυπάνε με πρόκες τα χέρια του Χρηστού και τον βάζουν να περπατήσει μια τεράστια ανηφόρα, με ένα ογκώδες παλούκι πάνω στην πλάτη. Σήμερα...κόβεται προσωρινά το Survivor και αναγκάζεται ο κόσμος να βγει έξω καθώς...δεν έχει αποχώρηση! Ομοίως και το Master chef! Πρέπει να κάνουν και αυτοί Πάσχα ρε παιδιά...πως θα γίνει;

 

Το πολυαγαπημένο μας τσουρέκι! Και ναι, ΔΕΝ ήταν με full extra γέμιση σοκολάτα, καρύδια, μαρμελάδα. Φτιάχνονταν κυρίως σε σπίτια, μοσχοβολούσε μαχλέπι και μαστίχα και είχε στο κέντρο του ένα βαμμένο κόκκινο αυγό. Αυτό! Απλό, λιτό και απέριττο. Το ευγνωμονούμε για τις "φάε όσο θές" βουτιές σε γάλα ή κακάο (και όχι σοκολατούχο γάλα!) που μας χάριζε στα πασχαλιάτικα πρωινά.

 

Πάσχα χωρίς σοκολατένιο αυγό γίνεται; Δεν γίνεται! Τη δεκαετία του '90, το σοκολατένιο πασχαλινό αυγό ήταν ένα τεράστιο κομμάτι μαύρης σοκολάτας, που πωλούνταν κατά κανόνα σε πλαστική διάφανη συσκευασία και στη deluxe εκδοχή του, περιείχε και κάποιο δωράκι από κάτω. Αντίστοιχης έμπνευσης, ήταν και τα σοκολατένια λαγουδάκια: Ένα κέρασμα μαύρης σοκολάτας που έσπαγε κάπως...τη μονοτονία της Μεγαλοβδομαδιάτικης νηστείας. Όλα φυσικά άλλαξαν, όταν στις ζωές μας ήρθαν τα αυγά Kinder! Σήμερα θα αγοράσεις σοκολατένιο αυγό για τη σοκολάτα; Πόσο banal! Αν το χαρτί περιτυλίγματος δεν είναι μεγαλύτερο από το αυγό δεν έχει νόημα...Ξεκάθαρα! Για την ποιότητα της σοκολάτας...ούτε λόγος...

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.