Διαφορα

Ονειρικό Πάσχα στην Αρκαδία

Αν το Πάσχα είναι η απόλυτη γιορτή της άνοιξης και του Χριστιανισμού, αξίζει να το ζήσετε στην υπέροχη φύση της Αρκαδίας, στην ορεινή επικράτεια των νυμφών και των νερών, εκεί που η φύση ξυπνάει πράγματι όλες τις αισθήσεις σας!

Το Πάσχα είναι μια γιορτή κατεξοχήν συνδεδεμένη με την ελληνική ύπαιθρο και το χωριό. Εκεί κανείς μπορεί να νιώσει όλη τη μαγεία.

Το Πάσχα  γιορτάζεται σε όλη την Αρκαδία με μεγάλη λαμπρότητα και με έντονα παραδοσιακό τρόπο. Με γλέντια, με δημοτικούς χορούς, τραγούδια, με ειδικές εκδηλώσεις, πατροπαράδοτα έθιμα και με ψησταριές.

ΤΡΙΠΟΛΗ

Ιδιαίτερα η Τρίπολη φημίζεται για τον πατροπαράδοτο τρόπο εορτασμού του Πάσχα. Μεγάλο πλήθος επισκεπτών κατακλύζει τις μέρες αυτές την πρωτεύουσα της Αρκαδίας. Ο εορτασμός του Πάσχα στην Τρίπολη έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα τα νοικοκυριά ετοιμάζονται πυρετωδώς για το ξεφάντωμα της Κυριακής. Γίνονται οι προμήθειες, ετοιμάζονται τα πατροπαράδοτα κουλούρια και βάφονται τα αυγά. Παντού στήνονται οικογενειακές ψησταριές: στις αυλές των σπιτιών, στους κήπους, αλλά και στα εξοχικά σπίτια γύρω από την Τρίπολη, όπως και στα γύρω χωριά. 

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής  οι οκτώ επιτάφιοι περνούν από την Κεντρική πλατεία της Τρίπολης, την πλατεία του Αγίου Βασιλείου, όπου συγκεντρώνεται ο περισσότερος κόσμος. Ένας ακόμη άτυπος συναγωνισμός γίνεται μπροστά στα μάτια όλης της πόλης, για τον καλύτερα στολισμένα επιτάφιο. Ήδη, από το πρωί πολλές οικογένειες πάνε στη Μονή της Λουκούς, στο δρόμο για το Άστρος Κυνουρίας, όπου γίνεται η κατανυκτική τελετή της αποκαθήλωσης.

Το βράδυ της Ανάστασης, ολόκληρη η Τρίπολη μαζεύεται στην ίδια πλατεία, για να ακούσει το Χριστός Ανέστη από το στόμα του Μητροπολίτη και να πάρει το Άγιο Φως από το χέρι του. Την ημέρα του Πάσχα το πρωί η πόλη είναι σκεπασμένη από ένα άσπρο σύννεφο. Είναι ο καπνός από τις φωτιές που ανάβουν για το ψήσιμο των Πασχαλινών αρνιών. Οι πόρτες όλων των σπιτιών είναι ανοιχτές και μέσα στην αυλή, το γλέντι αρχίζει το πρωί και συνεχίζεται και μετά τη δύση του ήλιου.

Στην πλατεία του Άρεως ανάβει το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μια τεράστια φωτιά. Παράλληλα σε κεντρικά σημεία της πόλης ο Δήμος οργανώνει με τη συνεργασία τοπικών φορέων και πολιτιστικών συλλόγων "ψησταριές" και ειδικά περίπτερα όπου ψήνονται δεκάδες αρνιά με τα κάρβουνα που μεταφέρονται από τη φωτιά της προηγουμένης.

Εκεί την Κυριακή του Πάσχα προσφέρονται κρασί και μεζέ στους επισκέπτες που κατακλύζουν την πόλη. Το γλέντι ανάβει με δημοτικούς χορούς, τραγούδια και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και κρατά ως αργά το βράδυ. Ψησταριές οργανώνονται επίσης και από διάφορα σωματεία και συλλόγους.

ΛΕΩΝΙΔΙΟ

Το γραφικό Λεωνίδιο, η πρωτεύουσα της νότιας Κυνουρίας, γιορτάζει το Πάσχα και την Ανάσταση με μοναδικό τρόπο. Το ξεχωριστό χρώμα το δίνει το πέταγμα των "αερόστατων" το βράδυ της ανάστασης, ένα έθιμο που απαντάται μόνο στη πόλη αυτή και αναβιώνει κάθε χρόνο. Πρόκειται για ένα από τα μοναδικά και πιο φαντασμαγορικά πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας.

Τα αερόστατα είναι μεγάλες χρωματιστές χάρτινες σακούλες φτιαγμένες με ειδική τεχνική και με στουπιά τοποθετημένα στη βάση τους. Κάθε σπίτι φτιάχνει και από ένα. Το βράδυ της Ανάστασης τα "αερόστατα" πυροδοτούνται, με αποτέλεσμα ένα μοναδικό θέαμα: εκατοντάδες αερόστατα, φωτισμένα με κεριά, πετάνε στον ουρανό, την ώρα που οι ιερείς ψάλλουν το Χριστός Ανέστη.

Ανήμερα το Πάσχα, δίπλα στην εκκλησία καίγεται ομοίωμα του Ιούδα πάνω σε ξερά κλαριά. Την Κυριακή του Πάσχα οργανώνονται στην πόλη υπαίθριες ψησταριές, τσακώνικοι χοροί με τοπικές ενδυμασίες και έκθεση τοπικών ειδών οικιακής χρήσης, σε αίθουσα του Δημαρχείου.

Το έθιμο έχει τις ρίζες του σε ντόπιους ναυτικούς που γυρίζοντας τον κόσμο, εντυπωσιάστηκαν από αντίστοιχο έθιμο ασιατικής χώρας και στη συνέχεια το μετέφεραν στην πατρίδα τους. Με τα χρόνια το έθιμο καθιερώθηκε και συνδυάστηκε με το γιορτασμό του Ανάστασης.

 

ΤΥΡΟΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

Επιτάφιος με ψαροκάικα και κάψιμο του Ιούδα στη θάλασσα. Τη Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιείται η περιφορά των δύο Επιτάφιων στην παραλιακή οδό με την συνοδεία των ψαροκάικων, ενώ από στεριάς χιλιάδες κόσμου ακολουθούν με ευλάβεια τους δύο Επιτάφιους.

 

ΓΟΡΤΥΝΙΑ

Η όμορφη Γορτυνία στην Ορεινή Αρκαδία λοιπόν είναι από τις καλύτερες επιλογές για ένα αξέχαστο Πάσχα σε μια ύπαιθρο, που σφύζει από τις μυρωδιές του οβελία και ηχεί τους παραδοσιακούς χορούς και την μουσική που σε ξεσηκώνουν.

Η ύπαιθρος της Γορτυνίας είναι υπέροχη και η φύση που την περιβάλλει επιβλητική. Το Πάσχα εκεί είναι κυριολεκτικά μυροβόλο: ανθισμένες πλαγιές, αναγεννημένα δάση, γάργαρα ποτάμια και άπειρες επιλογές για κοντινές εξορμήσεις και δραστηριότητες για κάθε γούστο.

Το πασχαλινό γλέντι; Με μια φράση..γεμάτο λεβέντικη ελληνική ψυχή!

Το Πάσχα σε όλα τα χωριά της Γορτυνίας έχει ένα ιδιαίτερο χρώμα και γιορτάζεται αυθεντικά, διατηρώντας όλα τα παραδοσιακά του χαρακτηριστικά!

Αξίζει λοιπόν, σε πείσμα των καιρών, να ζήσει κανείς το Πάσχα στην Γορτυνία, για να ξανανιώσει περήφανος Έλληνας, να ξανά αγαπήσει τούτη την πατρίδα και να γεμίσει από την δύναμη που πηγάζει από αυτήν την γη της άγριας ομορφιάς και της γαλήνης.

 

Πηγή: topoikaitropoi.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.