Διαφορα

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ: Ποιες και πόσες πρέπει να μαζέψω;

Ποιες υπολογίζονται και ποιες όχι, με τις νέες ρυθμίσεις του φορολογικού; Πόσες αποδείξεις πρέπει να μαζέψω; Θα πληρώσω πρόστιμο αν δε μαζέψω όσες πρέπει;

 

 

Ποιες αποδείξεις πρέπει να μαζεύω;

 

Πρέπει να μαζεύουμε όλες τις αποδείξεις για τις καταναλωτικές μας δαπάνες όπως:

 

Super market

Περίπτερα 

Βενζίνη

Ρούχα- Καλλυντικά 

Δαπάνες για επισκευές σπιτιού

Επισκευές ΙΧ αυτοκινήτων

Δίδακτρα φροντιστηρίων ξένων γλωσσών (για αποδείξεις φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης δεν έχει ληφθεί απόφαση)

 

Σημειώνεται ότι αναγνωρίζονται και οι δαπάνες για λήψη υπηρεσιών και αγορά αγαθών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

-Οι αποδείξεις από γιατρούς, ενοίκιο και λογαριασμούς κινητού τηλεφώνου, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ υπολογίζονται;

 

Οι αποδείξεις από γιατρούς υπολογίζονται με ποσοστό έκπτωσης 10%, οι αποδείξεις ενοικίων δεν υπολογίζονται και το ίδιο ισχύει και για τις αποδείξεις λογαριασμών τηλεφωνίας, φωτισμού και ύδρευσης. Δεν υπολογίζονται επίσης: αποδείξεις για πετρέλαιο, αποδείξεις διοδίων ούτε αποδείξεις από ιδιωτικά σχολεία.

 

-Τι ποσό αποδείξεων πρέπει να μαζεύω ανάλογα με το εισόδημά μου; Τι κερδίζω;

 

Η έκπτωση φόρου μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2.100 ευρώ (αφορά τα εισοδήματα που φτάνουν μέχρι και τα 21.000 ευρώ). Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δικαιούνται την έκπτωση φόρου μόνον εφόσον συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσης αξίας με το 25% του δηλωθέντος εισοδήματός τους. Για παράδειγμα, ένας  μισθωτός με εισόδημα 16.000 ευρώ θα πρέπει να μαζέψει αποδείξεις ύψους 4.000 ευρώ.

 

.-Ποιες κατηγορίες αφορά το μέτρο; 

 

Το μέτρο της συλλογής αποδείξεων αφορά μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους και όχι ελεύθερους επαγγελματίες και εισοδηματίες.

 

-Υπάρχει κάποιο πλαφόν στις αποδείξεις που πρέπει να μαζέψει κάποιος;

 

Υπάρχει ανώτατο όριο τα 10.500 ευρώ. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι φορολογούμενος με εισόδημα 42.000 ή 80.000 ή 100.000 ευρώ θα πρέπει να συλλέξει αποδείξεις αξίας 10.500 ευρώ.

 

-Τι πρόστιμο θα κληθώ να πληρώσω αν δεν μαζέψω τις απαιτούμενες αποδείξεις; 

 

Για την αξία των αποδείξεων που λείπουν από κάθε μισθωτό ή συνταξιούχο θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος ίσος με το 22% της αξίας αυτής. Για παράδειγμα, ένας μισθωτός με εισόδημα 16.000 ευρώ θα πρέπει να μαζέψει αποδείξεις ύψους 4.000 ευρώ. Αν μαζέψει αποδείξεις 3.000 θα επιβαρυνθεί με 220 ευρώ.

 

Πηγή: boro.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.