Διαφορα

Χταπόδι ''φάντασμα'' ανακαλύφθηκε στα βάθη του Ειρηνικού

Ένα μικρό ημιδιαφανές χταπόδι, που ονομάσθηκε Κάσπερ εξαιτίας της ομοιότητάς του με το διάσημο φάντασμα των κινουμένων σχεδίων, ανακαλύφθηκε κατά τύχη στη διάρκεια μιας εξερευνητικής γεωλογικής κατάδυσης στα ανοικτά της Χαβάης σε μεγάλο βάθος, που αποτελεί ρεκόρ για το είδος, ανακοίνωσαν επιστήμονες

 

''Ενώ το (τηλεκατευθυνόμενο βαθυσκάφος) ROV περνούσε από μια επίπεδη βραχώδη περιοχή καλυμμένη με ιζήματα σε βάθος 4.290 μέτρων, συνάντησε ένα αξιοσημείωτο μικρό χταπόδι, που είχε τοποθετηθεί πάνω σ' έναν επίπεδο βράχο", ανέφερε ο δρ. Μάικλ Βεκιόνε, ένας από τους υπευθύνους της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

 

"Η εμφάνιση του ζώου αυτού διέφερε, από οτιδήποτε υπάρχει στα χρονικά, που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα και πρόκειται για το μεγαλύτερο βάθος, στο οποίο έχει βρεθεί ποτέ κεφαλόποδο του είδους αυτού", πρόσθεσε.

 

Το ζώο παρατηρήθηκε στη διάρκεια αποστολής βορειοανατολικά του νησιού Νέκερ από το πλοίο Okeanos Explorer, που χρηματοδοτείται από το 2008 με ομοσπονδιακά κεφάλαια, για να οργώνει τον πλανήτη και να εξερευνά τη γεωλογία και τη θαλάσσια ζωή.

 

Χαρακτηρίζεται από μια σειρά βεντούζες σε κάθε πλοκάμι, αντί για τις δύο που έχουν γενικά τα χταπόδια, και είναι "ιδιαίτερα εξαιρετικό επειδή δεν διαθέτει χρωστικά κύτταρα, που αποκαλούνται χρωματοφόρα και είναι χαρακτηριστικά των κεφαλόποδων, και δεν φαίνεται πολύ μυώδες", συνέχισε η NOAA.

 

"Αυτό του δίνει μια όψη φαντάσματος", προσθέτει η υπηρεσία, αναφερόμενη στην επονομασία Κάσπερ, που του δόθηκε ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

 

"Είναι σχεδόν σίγουρα ένα είδος, που δεν έχει ταυτοποιηθεί ποτέ και μπορεί να μην ανήκει σε μια γνωστή οικογένεια".

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.