Διαφορα

Μπάχαλο με τις αλλαγές στη συνταγογράφηση αντιβιοτικών

Αναστολή του νόμου που θέτει σε ισχύ τη χορήγηση αντιβιοτικών αποκλειστικά με ιατρική συνταγή αποφασίστηκε τελικώς, όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί.

Στον αέρα μένει, όπως φαίνεται, ο νόμος για τη χορήγηση αντιβιοτικών από τα φαρμακεία αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ιατρικής συνταγής, ο οποίος θα έπρεπε να τεθεί σε ισχύ από σήμερα.

Το πρωί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ανακοίνωσε την εφαρμογή του, εκφράζοντας ικανοποίηση για την εξέλιξη, καθώς στόχευε στην επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος.

«Τον περασμένο Φεβρουάριο σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στην Βουλή, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δεσμεύτηκε να φέρει σχετική διάταξη που να απαγορεύει ρητά την χορήγηση φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή. Και με το Νόμο 4675/2020 το έπραξε, δίνοντας ένα περιθώριο 3 μηνών για την εφαρμογή λόγω της πανδημίας», ανέφερε ο ΠΙΣ.

Θεωρητικά, λοιπόν, από σήμερα η συνταγή χορήγησης αντιβιοτικών θα ήταν μόνο ηλεκτρονική, αναγράφοντας τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου καθώς και τη δοσολογία.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής και κυρίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου.

Ωστόσο, με ανάρτηση του στην ιστοσελίδα του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αναφέρει πως το Υπουργείο Υγείας σε επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Συλλόγου Απ. Βαλτά τον ενημέρωσε πως λόγω τεχνικών και πρακτικών προβλημάτων ο νέος τρόπος διάθεσης δεν θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα.

Η ΗΔΙΚΑ δεν προσαρμόστηκε και οι γιατροί και οδοντίατροι που εντάσσονται στη διαδικασία δεν έχουν ενημερωθεί.

Θα υπάρξει, δε, σχετική νομοθετική ρύθμιση!

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.