Διαφορα

Τι ισχύει φέτος για ηλεκτρονικές πληρωμές, αποδείξεις και τον έξτρα φόρο;

Ποια η διαδικασία σύνδεσης αποδείξεων και φόρου εισοδήματος.

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου καθορίζεται για φέτος η διαδικασία για τη σύνδεση αποδείξεων και φόρου εισοδήματος.  

«Το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για κάθε φορολογικό έτος ορίζεται σε 30% του πραγματικού εισοδήματος, που προκύπτει στην ημεδαπή ή/και στην αλλοδαπή και προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα και από ακίνητη περιουσία και μέχρι 20.000 ευρώ δαπανών» αναφέρει η σχετική απόφαση που ουσιαστικά επαναλαμβάνει ότι θα επιβληθεί έξτρα φόρος σε όσους δεν θα καταφέρουν να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες οι οποίες θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό χρήμα.

Σημειώνεται ότι για τους ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα λαμβάνονται υπόψη και εκείνες οι δαπάνες που πραγματοποιούνται από τον επαγγελματικό τους τραπεζικό λογαριασμό, εφόσον αυτές αφορούν σε ατομικές ιδιωτικές τους δαπάνες και όχι στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Σε περιπτώσεις πάντως που καταγραφεί παραπάνω δαπάνη σε ηλεκτρονικές πληρωμές σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα τότε ο φορολογούμενος μπορεί να μπει στο μάτι της εφορίας και να κληθεί να τεκμηριώσει τη διαθεσιμότητα εισοδήματος.

Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, όπως αυτό προκύπτει  κατά  την  έκδοση  της  πράξης  διοικητικού προσδιορισμού φόρου του οικείου φορολογικού έτους, το ποσό της διατροφής που δίδεται από τον φορολογούμενο στον/στην διαζευγμένο/-η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Επιπλέον, στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.

Για τον φορολογούμενο του οποίου είναι κατασχεμένοι ένας ή περισσότεροι λογαριασμοί, πλην του ακατάσχετου λογαριασμού του ν. 4254/2014 (Α΄ 85), οποτεδήποτε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του οικείου φορολογικού έτους, το όριο των δαπανών που πρέπει να καταβληθούν με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής εντός του φορολογικού έτους περιορίζεται στις 5.000 ευρώ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και δείτε σχετικά

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.