Διαφορα

Περιφέρεια: Αντιδρά η Ομοσπονδία υπαλλήλων για την τροποποίηση του Οργανισμού

Ο υπουργός Εσωτερικών ζήλεψε τα «καλά» της Κεραμέως και φέρνει στη Βουλή ρύθμιση για να θεσμοθετήσει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές.

Συνεχίζοντας στην αντεργατική περπατησιά της κυβέρνησης της ΝΔ, ο υπουργός Εσωτερικών ζήλεψε τα «καλά» της Κεραμέως και φέρνει στη Βουλή ρύθμιση για να θεσμοθετήσει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια στο δημόσιο τομέα. Αυτό εξήγγειλε με χθεσινό δελτίο τύπου, σε συνέχεια της εγκυκλίου με την οποία αναστέλλονται έως τέλος Νοέμβρη οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης και του ΥΠΕΣ εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο για το χτύπημα της συλλογικής δράσης και οργάνωσης των εργαζόμενων, με στόχο την υπονόμευση της ίδιας της λειτουργίας και δράσης των Συνδικάτων, συνδέεται με τις αλλαγές που προωθεί και στον συνδικαλιστικό νόμο. Ελάχιστη σχέση έχει με τον κορωνοϊό.

Θέλουν να είναι ο καθένας μόνος του πίσω από έναν υπολογιστή, κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού του, απομονωμένος από τους συναδέλφους του, ξεκομμένος από τη συλλογική συζήτηση, τη ζωντανή διαπάλη, που είναι στοιχείο υγείας για το κίνημα. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουν τη χειραγώγηση, την ενσωμάτωση και το χτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος.

Με την προσπάθειά τους να επιβάλουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία στοχεύουν:

● Στο χτύπημα των Σωματείων και των Συνδικάτων, στην υπονόμευση και ακύρωση κάθε ζωντανής λειτουργίας, συζήτησης, συλλογικής απόφασης.

● Στην απομόνωση των εργαζομένων από τις συλλογικές διαδικασίες.

● Στο χτύπημα της ελεύθερης διάδοσης ιδεών, ώστε οι εργαζόμενοι να χειραγωγούνται εύκολα.

● Στον έλεγχο των Σωματείων και των αποφάσεών τους.

● Στην αποδυνάμωση των αγώνων των εργαζομένων που αντιστέκονται στις αντεργατικές πολιτικές.

Με την διαδικασία της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας» ανοίγει ο δρόμος για γενικευμένη νοθεία στις εκλογές, για τεράστιας κλίμακας αλλοίωση και χειραγώγηση των αποτελεσμάτων, αφού δεν θα υπάρχει κάλπη, δεν θα ταυτοποιείται δια ζώσης ο ψηφοφόρος από εφορευτική επιτροπή, δεν θα ξέρει κανείς ποιος ψήφισε πίσω από τον υπολογιστή.

Ταυτόχρονα επιδιώκεται η απαξίωση, ο ευτελισμός του θεσμού του αιρετού, η λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων χωρίς καμία παρέμβαση του κινήματος και των διεκδικήσεων των εργαζομένων, η στήριξη αιρετών που θα αποτελούν τη συνέχεια της διοίκησης, η κυριαρχία της συνδιαχείρισης, της συνδιαλλαγής και των προσωπικών εξυπηρετήσεων.

Οι εργαζόμενοι με τα Σωματεία μας καθορίζουμε τον τρόπο οργάνωσης και λήψης των αποφάσεων, τις διαδικασίες εκλογής των εκπροσώπων μας σε όλα τα επίπεδα και δεν θα δεχτούμε τέτοιες απαράδεκτες αντεργατικές ρυθμίσεις.

Ο δρόμος του αγώνα και της απόρριψης τέτοιων σχεδιασμών και ρυθμίσεων, και η προετοιμασία απεργιακής κινητοποίησης είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους και τα Σωματεία μας.

Με αφορμή την τροποποίηση του ισχύοντος Οργανισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την εισαγωγή του σχεδίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τα «πήγαινε – έλα» στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, σας καταθέτουμε την ολοκληρωμένη και επεξεργασμένη προσέγγιση της Ομοσπονδίας μας για το ζήτημα του «προβαδίσματος» των κατηγοριών υπαλλήλων στις θέσεις ευθύνης και τις σχετικές Αποφάσεις του Γ΄ Τμήματος του Σ.τ.Ε. (αριθ. πρωτ. 20/2018), σημειώνοντας ότι:

1. Σε κάθε Οργανισμό Εσωτερικής Λειτουργίας, σύμφωνα με τη διάσταση που δίνει η απόφαση του ΣτΕ, για κάθε θέση ευθύνης πρέπει να γίνεται συγκεκριμένη αιτιολόγηση, ανάλογα με το αντικείμενο της οργανικής μονάδας (Δ/νση, Τμήμα, Αυτοτελές Γραφείο κλπ), δηλαδή τις ασκούμενες αρμοδιότητες και την προτεινόμενη ειδικότητα. Μόνον έτσι το όποιο προβάδισμα της κάθε κατηγορίας δεν θα είναι γενικευμένο και κάθε κατηγορία και ειδικότητα υπαλλήλου θα μπορεί να προΐσταται σε οργανική μονάδα, σύμφωνα με την μοριοδότηση που θα συγκεντρώνεται κατά την διαδικασία επιλογής.

Μόνον έτσι δεν θα «καπελώνει» κανείς-κανέναν, ούτε θα οδηγούμαστε στην επιβολή της λογικής του manager στις δημόσιες υπηρεσίες.

2. Οι αποκλεισμοί και οι σκόπιμες γενικεύσεις και ασάφειες που εμπεριέχονται στα άρθρα 38, 39, 40, και 41 αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και δείχνουν τους αντεργατικούς και αδιαφανείς στόχους της Περιφερειακής Αρχής, δεδομένης τόσο της εκκρεμούς προκήρυξης (128290/32288/10-6-2020) για την πλήρωση θέσεων ευθύνης επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, όσο και των λοιπών χρόνιων εκκρεμών προκηρύξεων όλων των θέσεων ευθύνης.

3. Θα περιμέναμε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου να έδειχνε την ίδια «ευαισθησία» και ταχύτητα στην εξέταση τόσο σχετικών με αναθέσεις σε θέσεις ευθύνης αυθαίρετων αποφάσεων Περιφερειαρχών και τις προσφυγές Συλλόγων και συναδέλφων, όσο και στα σχετικά Εξώδικα της Ομοσπονδίας για την μη προκήρυξη των θέσεων ευθύνης.

Σε συνέχεια αυτών και χωρίς να υπεισέρθουμε και να σχολιάσουμε άλλα ζητήματα του Οργανισμού, πλην της ανάγκης να συμπεριληφθεί στον Οργανισμό κατανομή των οργανικών θέσεων ανά Περιφερειακή Ενότητα και Διεύθυνση, ζητάμε από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου να μελετήσουν το συνημμένο έγγραφό μας, να τοποθετηθούν με υπευθυνότητα, χωρίς αποκλεισμούς κανενός συναδέλφου και να προσαρμόσουν ανάλογα όλα τα σχετικά άρθρα.

Συνημμένο το υπ’ αριθ. 20/20-2-2018 έγγραφο της ΟΣΥΑΠΕ

Π.Α.

1. Περιφέρεια Πελοποννήσου

α. Περιφερειάρχη

β. Πρόεδρο και μέλη Περιφερειακού Συμβουλίου

2. Σύλλογοι Περιφέρειας Πελοποννήσου-μέλη μας

3. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου

4. Υπουργείο Εσωτερικών

α. Γραφείο Υπουργού

β. Γ.Γ. Ανθρώπινου Δυναμικού Δ.Τ.

γ. Δ/νση Προσωπικού Τ.Α.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.