Διαφορα

O οδικός χάρτης για την έξοδο από το lockdown

Ανοίγουν λιανεμπόριο και κομμωτήρια μετά τις 14 Δεκέμβρη. Σχολεία από το νέος έτος, κλειστή η εστίαση!

Οσο  η πίεση στις ΜΕΘ συνεχίζεται και η διασπορά του κορωνοϊού παραμένει πολύ μεγάλη με δεκάδες νέα κρούσματα σε πολλές περιοχές της χώρας, τόσο και παρατείνεται η αγωνία επιστημόνων και κυβέρνησης σχετικά με τη σταδιακή άρση του lockdown.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε χθες 2.199 νέες μολύνσεις, 596 είναι οι διασωληνωμένοι, ενώ αυξημένος είναι και ο αριθμός των νέων θανάτων που άγγιξε τους 111. 

Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης είναι το γεγονός, ότι ο Νοέμβριος μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο "μαύρος" μήνας για την Ελλάδα, καθώς κατέληξαν περισσότεροι από 1.700 συμπολίτες μας, από το σύνολο των 2.406 θανάτων στη χώρα από την αρχή της πανδημίας, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός συλλέγοντας όλα τα επιστημονικά δεδομένα, μελετώντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους και δεχόμενος τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων καλείται ζυγίζοντας όλες τις παραμέτρους να αποφασίσει ποιο μοντέλο θα υιοθετήσει για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με το βλέμμα στις γιορτές. 

Την Παρασκευή αναμένονται οι τελικές αποφάσεις και σύμφωνα με πληροφορίες έχει «κλειδώσει» η παράταση της καραντίνας για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης είναι πολύ προσεκτικοί, ενώ αναζητείται η χρυσή τομή ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και στην ανάσχεση της οικονομικής αιμορραγίας. 

Οι βασικοί άξονες του «οδικού χάρτη»

- Απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό

- Ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με μία + μία οικογένεια

- Στις 14 /12 θα ανοίξουν μόνο λιανεμπόριο (μικρά καταστήματα και όχι εμπορικά κέντρα), καταστήματα εποχιακών ειδών και κομμωτήρια, αλλά και αυτά μόνο με ραντεβού και αυστηρούς κανόνες

- Κλειστή η εστίαση, κραυγή αγωνίας από τους επαγγελματίες του κλάδου – δεν επιθυμούν λύση - ακορντεόν

- Για τα σχολεία υπάρχουν σκέψεις, να μην ανοίξουν τελικά στις 14/12 και μόνο για μία εβδομάδα, αλλά να ανοίξουν το 2021.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και δείτε αναλυτικά

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.