Διαφορα

Αντιδράσεις της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. Αρκαδίας για το "Εξοικονομώ Αυτονομώ 2020"

Για παρωδία ή φιάσκο γίνεται λόγος σε ανακοίνωση με θέμα την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα.

Το θέμα της υποβολής αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2020» του ΥΠΕΝ, τείνει να εξελιχθεί σε «παρωδία», σε «φιάσκο» ή κατά την σοφή λαϊκή παροιμία «ήτανε στραβό το κλήμα, το’ φαγε κι ο γάιδαρος».

Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα λειτούργησε αρχικά από το 2011, με υποβολή δικαιολογητικών και φακέλου στις συνεργαζόμενες τράπεζες που ήταν τότε διαχειριστές του προγράμματος. Το πρόγραμμα λειτούργησε απρόσκοπτα έως το 2014 χωρίς χρονικό περιορισμό και στο διάστημα αυτό υποβλήθηκαν και υλοποιήθηκαν πολλές χιλιάδες αιτήσεις.

Από το 2014 έως το 2018 το πρόγραμμα είχε σταματήσει να δέχεται νέες αιτήσεις.

Τον Μάρτιο του 2018 ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Το ΥΠΕΝ  (επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) σταμάτησε την υποβολή αιτήσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ξαφνικά και απροειδοποίητα, η οποία διήρκεσε μόνο δύο (2) ημέρες από τις επτά (7) που ήταν προγραμματισμένες για όλες τις Περιφέρειες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην προλάβουν πολλοί ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση και να μείνουν εκτός προγράμματος.

Στη συνέχεια, στις 19 Σεπτεμβρίου 2019, το ΥΠΕΝ (επί κυβερνήσεως ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) σταμάτησε την υποβολή αιτήσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σε μόλις 70 λεπτά της ώρας, με αποτέλεσμα και πάλι να μην προλάβουν πολλοί ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση και να μείνουν εκτός προγράμματος.

Κι ερχόμαστε φέτος, όπου στις 16 Δεκεμβρίου 2020 άνοιξε, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΕΝ για την υποβολή αιτήσεων, η οποία πλατφόρμα ξαφνικά «πάγωσε» μέσα στα πρώτα 5 λεπτά, δηλαδή ουσιαστικά δεν λειτουργούσε, κατά τη διαδικασία εισαγωγής των στοιχείων των ΠΕΑ από το ηλεκτρονικό σύστημα buildingcert.

Κι ενώ δημιουργήθηκε αναστάτωση και σύγχυση τόσο στους μηχανικούς όσο και στους πολίτες που προσπαθούσαν να ολοκληρώσουν την αίτησή τους, ο αρμόδιος Υπουργός του ΥΠΕΝ θεώρησε υπεύθυνους, όπως είπε, τους «Ελληναράδες Μηχανικούς» διότι, όπως συνέχισε «κάνουν τις δουλειές τους την τελευταία στιγμή».

Δυστυχώς, ο κος Υπουργός θέλησε να καταλογίσει τις ευθύνες του Υπουργείου όπου προΐσταται, σε κάποιους άλλους. Και επέλεξε τους μηχανικούς προκειμένου να φανεί αρεστός στους πολίτες και έτσι να μετακυλήσει τις δικές του αστοχίες κι ευθύνες.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί, ως προς την υποβολή των αιτήσεων, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2020», είναι τουλάχιστον υποτιμητικός, απαξιωτικός και προσβλητικός για το ρόλο και τη δουλειά του μηχανικού.

Η δουλειά του μηχανικού πρέπει να κρίνεται από τη σωστή εκπόνηση των μελετών, την ακρίβεια των υπολογισμών και τη σαφήνεια των αποτελεσμάτων του, και όχι από τις ιδιαίτερες ικανότητές του στον χειρισμό των Η/Υ, ούτε πολύ περισσότερο από την ταχύτητα πληκτρολόγησης.

Είναι αδιανόητο σήμερα, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» να θυμίζει εικόνες από “BLACK FRIDAY” σε αμερικανικά πολυκαταστήματα όπου πλήθος κόσμου περιμένουν σε ουρές έξω από αυτά και όταν ανοίγουν, μέσα σε ελάχιστα λεπτά να έχουν αδειάσει τα ράφια από προϊόντα.

Για δε τους πολίτες το, πολύ καλό κατά τα άλλα, πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» πρέπει να εγγυάται την δυνατότητα αξιολόγησης της αίτησης και απολαβής των ωφελημάτων του, αφού ο στόχος του είναι η βελτίωση και αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Η λειτουργία του προγράμματος, ως προς τον χρόνο υποβολής αιτήσεων, πρέπει να είναι συνεχής για αρκετό χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες να υποβάλουν τις αιτήσεις τους χωρίς το άγχος και την πίεση του χρόνου των λίγων λεπτών. Η κάθε αίτηση αφού ελεγχθεί και αξιολογηθεί, στη συνέχεια, και μόνο τότε, να εγγράφεται στον προϋπολογισμό του προγράμματος.

Ευχόμαστε, ειλικρινά, οι υπεύθυνοι του ΥΠΕΝ να κατανοήσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και να αναθεωρήσουν τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος προς όφελος των πολλών.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.