Διαφορα

Τρίπολη: Το.."αμαρτωλό" κληροδότημα Μαλλιαρόπουλου

Το "Μαλλιαροπούλειο" κληροδότημα βρίσκεται στον "αέρα" λόγω της διαχρονικής ανοχής απέναντι στην αυθαιρεσία.

Το συγκεκριμένο κτίριο (κεντρική φωτογραφία) βρίσκεται στο κέντρο της Τρίπολης και αποτελούσε την οικία του τοπικού ευεργέτη, Ιωάννη Μαλλιαρόπουλου- γνωστού, μεταξύ άλλων, και για την δωρεά που κατέστησε δυνατή την ανέγερση του Δημοτικού Θεάτρου της πόλης.

Ο πάλαι ποτέ Βουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων, του Ελευθερίου Βενιζέλου, υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα της τοπικής κοινωνίας. Όταν παραχώρησε την πολυτελέστατη οικία του στο Δήμο Τρίπολης- προκειμένου να στεγαστεί κλινική, όπου μάλιστα οι πολίτες με Γορτυνιακή καταγωγή θα είχαν προτεραιότητα-, δεν θα μπορούσε να φανταστεί το τι θα συνέβαινε σχεδόν έναν αιώνα μετά το θάνατό του (1919).

Σήμερα, το κτίριο αυτό στεγάζει το Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δυστυχώς, όμως, δεν καταβάλλονται τα ενοίκια προς τον Δήμο εκ μέρους της επιχείρησης που ανήκει στο χώρο της εστίασης- και αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πανδημία, καθώς είναι "πρακτική" ετών..

Κοινώς, η συγκεκριμένη επιχείρηση εκμεταλλεύεται ένα χώρο που ανήκει σ' ένα εμβληματικό κτίριο, σε θέση ιδανική, χωρίς να πληρώνει.."μια"! Πέρα από το προφανές και ιδιαίτερα "ευαίσθητο"- στην παρούσα συγκυρία- ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού, εγείρονται και άλλα ερωτηματικά, στα οποία οι ιθύνοντες θα έπρεπε ν' απαντήσουν.

Παρά τις όποιες προσπάθειες, δια της νομικής οδού,  έχουν γίνει από τη Δημοτική Κοινότητα- η οποία και συμμετέχει στο Δ.Σ. του κληροδοτήματος, όπως και ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας, κ. Αλέξανδρος-, δεν έχει καταστεί δυνατό να διευθετηθεί το πρόβλημα και, ήδη, η διοίκηση του κληροδοτήματος αντιμετωπίζει το πιθανό ενδεχόμενο να μην μπορεί ν' ανταποκριθεί ακόμα και σε βασικά ζητήματα συντήρησης του κτιρίου. 

Φυσικά, ούτε λόγος δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή για "διάθεση των εσόδων" του εν λόγω κληροδοτήματος προς επίτευξη των σκοπών που επιθυμούσε ο Ιωάννης Μαλλιαρόπουλος. Έσοδα, ουσιαστικά, δεν υφίστανται, καθώς και το Μουσείο- που, ειρήσθω εν παρόδω, θα μπορούσε, ανέτως, να μεταφερθεί σε άλλο κτίριο, προκειμένου ο Δήμος να εκμεταλλευθεί καλύτερα το Μαλλιαροπούλειο Κληροδότημα-, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν.."προβλέπεται" ν' αποζημιώνει το Δήμο. 

Εν μέσω πανδημίας και, δεδομένης, μελλοντικής οικονομικής ύφεσης, είναι, πραγματικά, "προκλητικό" να εγκαταλείπετε στην τύχη της μια σίγουρη "πηγή" εσόδων για την πόλη της Τρίπολης. Και το φαινόμενο δεν είναι.."μοναδικό"! Στην παρούσα, ωστόσο, περίπτωση, ίσως θα ήταν απαραίτητη μια κυβερνητικής φύσεως παρέμβαση, προκειμένου να διασωθεί η πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και, παράλληλα, ν' αποκατασταθεί η.."κανονικότητα"- για την οποία τόσο "κόπτεται", άλλωστε, η σημερινή Κυβέρνηση, όπως και για την Ελληνική ιστορία..

Από την άλλη, η παρούσα Δημοτική Αρχή μοιάζει να εξασφαλίζει την αξιοποίηση τόσο του Πετροπουλείου Κληροδοτήματος, όσο και της οικίας Τσιχριτζή- και, μάλιστα, για σκοπούς που συνάδουν με τις επιθυμίες των δωρητών. Περισσότερα, όμως, γι' αυτές τις περιπτώσεις- όπως και για τις αναίτιες καθυστερήσεις στην αποκατάσταση του Μαντζουνείου-, θα μπορέσουμε να καταγράψουμε στο εγγύς μέλλον. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.