Διαφορα

Β. Κυνουρία: Τηλεδιάσκεψη για εναλλακτικό τουρισμό

Πρωτοβουλία του συλλόγου τουριστικών καταλυμάτων Ανατολικής Αρκαδίας.

Στα πλαίσια των συνεχών προσπαθειών του Συλλόγου "Ένωση τουριστικών καταλυμάτων Ανατολικής Αρκαδίας" για την αξιοποίηση συνεργασιών και τη δημιουργία πακέτων,  που στόχο έχουν την ανάδειξη της περιοχής της Βόρειας Κυνουρίας και την προσέλευση επισκεπτών σε αυτήν, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Απριλίου,  μέσω τηλεδιάσκεψης, συνάντηση του Δ.Σ. του συλλόγου, με φορείς του Εναλλακτικού Τουρισμού, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και υποβολή προτάσεων  που θα συμβάλλουν στην προώθηση και ανάπτυξη του τόπου.

Στην συνάντηση αυτή έδωσε το ‘’παρών’’ και ο Αντιδήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας υπεύθυνος για τον τουρισμό κ. Γιώργος Γαρδικιώτης.

Αρχικά, η Πρόεδρος της "Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Ανατολικής Αρκαδίας" κ. Βίβιαν Μανωλέσου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, απευθύνοντάς τους ευχαριστίες για τη σημαντική βοήθεια που προσφέρουν. 

Τόνισε, τη μεγάλη και πολυετή προσπάθεια που γίνεται από τον σύλλογο για να ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση και καταγραφή: α) των καταλυμάτων της Βόρειας Κυνουρίας, β) των πολιτιστικών εκδηλώσεων και αξιοθέατων ανά περιοχή (δημιουργία τουριστικού οδηγού) σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους, και γ) των δραστηριοτήτων του Εναλλακτικού Τουρισμού σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς. 

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο ιδιοκτήτης της καταδυτικής σχολής ‘’Intro Drive’’ κ. Δημήτρης Κουδουνάς, η οποία σχολή όχι μόνο ασχολείται με την εκμάθηση της κατάδυσης (διάφορες τεχνικές) αλλά και τον καθαρισμό των βυθών παραθαλασσίων περιοχών. Σκοπός της εν λόγω εταιρείας, είναι να ανακαλύψει τα μυστικά που μπορεί να κρύβει ο βυθός της κάθε παραθαλάσσιας περιοχής και να βοηθήσει στην ανάδειξή της μέσα από την προώθηση του καταδυτικού τουρισμού.

Εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφτεί την περιοχή μας, προκειμένου να εντοπίσουμε πιθανά σημεία ενδιαφέροντος στο βυθό που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη του τόπου.

Ακολούθως πήρε τον λόγο η κ. Ειρήνη Εμμανουηλίδου, από το “Authentic Arcadian Yoga” η οποία παρέχει υπηρεσίες διδασκαλίας yoga και καθοδήγηση ψυχικής και σωματικής υγείας. Αφού μας εξήγησε τι εστί yoga και σε ποιους απευθύνεται, μας μίλησε για τα οφέλη που έχει η υγεία μας από τις ασκήσεις αυτές. Επίσης, μας τόνισε τα οφέλη που θα έχει και η κοινότητα από το κομμάτι αυτό του εναλλακτικού τουρισμού αφού προσφέρει προγράμματα και δράσεις στους επισκέπτες μέσα από πακέτα (yoga retreats). Tα συγκεκριμένα πακέτα, θα συμπεριλαμβάνουν μαθήματα yoga, αυτογνωσίας καθώς και οδηγίες για σωστή διατροφή.

Ο επόμενος καλεσμένος ο κ. Γιώργος Μονιός, εκπροσωπώντας την εταιρεία "Explore Peloponnese’’ μας μίλησε για το  ποδηλατικό και περιπατητικό τουρισμό, ανέλυσε τις εναλλακτικές δραστηριότητες της εταιρείας τους στην Αρκαδία και αναφέρθηκε στα πακέτα με τις διαδρομές που έχουν προγραμματίσει για τους επισκέπτες μας.

Στην συνέχεια έλαβε το λόγο ο ιδρυτής της  εταιρείας ‘’Fungi Hellas’’ κ. Νεκτάριος Φιλιππόπουλος, ο οποίος δραστηριοποιείται στην περισυλλογή μανιταριών και την προώθηση αυτής της δράσης μέσα από πακέτα mushroom and truffle hunting που προσφέρει. Σε μονοήμερες, διήμερες ή/και πενταήμερες αποδράσεις  ο επισκέπτης μαθαίνει πώς να τα περισυλλέγει και να διακρίνει  τα διάφορα είδη, για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες αλλά και γι’ αυτά που είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο.

Επίσης προσέφερε στην τοπική κοινότητα, μια δωρεάν διήμερη επίδειξη με σκοπό την εξοικείωση των τοπικών επαγγελματιών και επισκεπτών με τον τουρισμό συλλογής μανιταριών, προκειμένου να ενισχυθούν οι τοπικές τουριστικές δραστηριότητες.

Στη συνέχεια, η κ. Μαρία Μοναστηριώτη μίλησε για την εταιρεία της ‘’Mamas Flavours’’ που έχει σκοπό να αναδείξει τις γαστρονομικές γεύσεις κάθε περιοχής.  Η εταιρεία πραγματοποιεί  επισκέψεις σε οινοποιεία όπου έχει την δυνατότητα ο επισκέπτης να μάθει για τον τρόπο παραγωγής του κρασιού και να κάνει γευσιγνωσία. Επίσης, επισκέπτονται εργαστήρια ζυμαρικών και τυριών για τους ίδιους λόγους. Επίσης, γίνονται επισκέψεις σε φάρμες ή και σε παραδοσιακούς χώρους εστίασης όπου παραδίδει μαθήματα μαγειρικής σε σχέση με τα τοπικά προϊόντα της κάθε περιοχής και παράλληλα οι επισκέπτες απολαμβάνουν τα πιάτα που έχουν ετοιμάσει! 

Η εταιρεία αυτή στοχεύει, να αναδείξει τις γεύσεις κάθε περιοχής και γι’ αυτό τον λόγο πραγματοποιεί συχνά εξορμήσεις σε διάφορες πόλεις της Πελοποννήσου.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο  συνιδρυτής της Κοιν. Σ. Επ ‘’5ente’’ κ. Γιώργος Καραγιάννης, ο οποίος ανέφερε ότι μαζί με τους συνεργάτες του πραγματοποιούν δράσεις στην φύση (outdoor sports) προσφέροντας  στους επισκέπτες ιδιαίτερες εμπειρίες  μέσα από μαθήματα τοξοβολίας, μαγειρικής, εμπειρίες του αγροτουρισμού αλλά και μοναδικές διαδρομές πεζοπορίας . Επίσης, ενημέρωσε ότι υπάρχουν προτάσεις για όλους, όπως και έτοιμα πακέτα με τη δυνατότητα να γίνονται προσαρμόσιμα στις επιθυμίες του καθενός (tailor made). 

Οι ‘’5ente’’ προωθούν την ιδέα του ‘’ζήσε σαν τους ντόπιους’’ και δίνουν στον επισκέπτη την αυθεντική εμπειρία της ζωής στο μαγευτικό χωριό τους. Ακόμη ενημέρωσε για τις δράσεις της εταιρείας τους όσον αφορά τα μονοπάτια του Parnon Trails όπως και για τις πολλές άλλες εθελοντικές δράσεις που πραγματοποιούν.

Στη συνέχεια ο κ. Γιώργος Λουρδής έκανε αναφορά στην εταιρεία του ‘’Fishing Trips’’, η οποία έχει σκοπό μέσα από δράσεις και ημερίδες που διοργανώνει να ενημερώσει τους ψαράδες και να αναδείξει τον αλιευτικό τουρισμό. Η εταιρεία ωθεί τους ψαράδες να συνδυάσουν το επάγγελμα τους με τον τουρισμό προσφέροντας στους επισκέπτες ταξίδια ψαρέματος (fishing trips), καθώς μέσα από αυτά τους δίνεται η δυνατότητα να μάθουν τις διάφορες τεχνικές του ψαρέματος και ταυτόχρονα να απολαύσουν την εμπειρία αυτή γνωρίζοντας τις φυσικές ομορφιές του τόπου.

Ο κ. Γιώργος Κοκολογιαννάκης, ο οποίος έχει χρόνια εμπειρία στον Τουρισμό, έχει δουλέψει σε τουριστικά γραφεία στο παρελθόν βοηθώντας στην προώθηση της τοπικής κοινότητας  μέσα από διάφορες δράσεις όπως την οργάνωση εκδρομών. 

Επιπλέον, μίλησε για το σχέδιο που αναπτύσσει με τον Σύλλογο μας και σε συνεργασία με τα τοπικά τουριστικά γραφεία, για ξεναγήσεις (Village Walking Tours) σε κάθε τουριστικό χωριό της Βόρειας Κυνουρίας. Εξέφρασε την επιθυμία του να ενισχύσει τη φωτογραφική προβολή του τόπου, αφού μέσα από τις φωτογραφίες προβάλλεται ο εκάστοτε τόπος καθώς και σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής.

Ο τελευταίος ομιλητής ο κ. Στέλιος Χρηστάκης, ιδιοκτήτης της εταιρείας ‘’Tourmie’’ ανέφερε ότι η εταιρεία του έχει στόχο να προάγει όλες τις προαναφερόμενες εμπειρίες (και ακόμα περισσότερες) στον επισκέπτη, διαφημίζοντας τις μέσα από την ειδική εφαρμογή-πλατφόρμα που προσφέρει στα τουριστικά καταλύματα της περιοχής βάση προμήθειας.. 

Η συγκεκριμένη εταιρεία, παρέχει εύκολη και ξεκάθαρη συνεργασία ανάμεσα σε ξενοδόχους και παρόχους τουριστικών υπηρεσιών για την αποτελεσματική προώθηση των υπηρεσιών τους.

Αφού οι καλεσμένοι εξέθεσαν τις προτάσεις τους, μιλώντας για τις εταιρείες που εκπροσωπούν και  τις ευκαιρίες που παρέχουν ώστε να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο στην περιοχή,  τον λόγο έλαβε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού  κ. Γιώργος Γαρδικιώτης.

Ηταν θετικός στην υλοποίηση των προτάσεων, έκανε σχόλια και εξέθεσε και ο ίδιος τις δικές του ιδέες, σημειώνοντας ότι η περιοχή ενδείκνυται για εναλλακτικό τουρισμό καθώς παρέχει όλες τις δυνατότητες για να αναπτυχθεί.

Για το ‘’Fishing’’ Trips, ο κ. Γαρδικιώτης, τόνισε ότι είναι κάτι το οποίο θα βοηθήσει στην ανάδειξη του τόπου μας λαμβάνοντας όμως ορισμένες δεσμεύσεις της γενικής νομοθεσίας που ισχύει για όλη την Ελλάδα.

Για τις καταδύσεις, και την ανάπτυξη του Καταδυτικού Τουρισμού, συμφώνησε να γίνει καθαρισμός του βυθού σε ορισμένες περιοχές της Β. Κυνουρίας ώστε να αποκαλυφθούν πιθανά ενδιαφέροντα σημεία. 

Έδωσε συγχαρητήρια στους φορείς που προωθούν τα μονοπάτια για την βοήθειά τους, στην ανάδειξη αυτών.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Ανατολικής Αρκαδίας κ. Βίβιαν Μανωλέσου πρότεινε όσον αφορά τις καταδύσεις να οργανωθούν δράσεις καθαρισμού του βυθού μας μέσα στο χρόνο σε συνεργασία με τον Δήμο. 

Επίσης, πρότεινε την οργάνωση του καθαρισμού των μονοπατιών σε τακτά διαστήματα, με εθελοντισμό από τα μέλη του συλλόγου και όχι μόνο, σε συνεργασία με τους φορείς που κάνουν τις πεζοπορίες.

Τέλος, τόνισε ότι η συνεργασία όλων των φορέων είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την ανάδειξη του τόπου και την επιμήκυνση της σεζόν!!

Κλείνοντας, ευχαρίστησε όλους για τον χρόνο που διέθεσαν και τους ευχήθηκε καλές δουλειές ευελπιστώντας για μια συνάντηση από κοντά, λαμβάνοντας την θετική ανταπόκριση από όλους… 

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.