Διαφορα

Τρίπολη: Συνέχεια παρεμβάσεων για τα Υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου

Ανακοίνωση της πρωτοβουλίας πολιτών για τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου της Τρίπολης.

Πέρασε ένας μήνας αφ' ότου δόθηκε στη δημοσιότητα κείμενο πρωτοβουλίας πολιτών για τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης. Θεωρούμε χρέος μας να ενημερωθούν συμπολίτες και φορείς για τα αποτελέσματα και τις εξελίξεις της παρέμβασής μας. 

Η Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου (ΑΠ 117259/22-03-2021) σε απάντησή της μεταξύ άλλων αναφέρει : "Τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης κατά τη διάρκεια της φασιστικής κατοχής και του Εμφυλίου χρησιμοποιήθηκαν ως φυλακές όπου φυλακίσθηκαν χιλιάδες πατριώτες από όλη την Πελοπόννησο. Πολλοί από αυτούς, περίπου 2000, οδηγήθηκαν στα εκτελεστικά αποσπάσματα στην Τρίπολη και την γύρω περιοχή. Στους τοίχους των δωματίων – κελιών του υπογείου υπάρχει πληθώρα σχεδίων, μηνυμάτων, χαραγμάτων και ζωγραφικών παραστάσεων που δημιούργησαν κατά καιρούς οι κρατούμενοι. Οι παραστάσεις αυτές αποτελούν πολύ σημαντική υλική μαρτυρία για την περίοδο 1940-1949 στην Πελοπόννησο….. Οι επιγραφές και τα εικαστικά είναι αναμφισβήτητα μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας που δυστυχώς χωρίς φροντίδα υφίστανται μεγάλη φθορά από την υγρασία και τον χρόνο….. Η Υπηρεσία μας είναι σύμφωνη για την ανάδειξη του εξαίρετου μνημείου του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης, με ταυτόχρονη προστασία και ανάδειξη των υπογείων του….."

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Π. Νίκας μας ανακοίνωσε σε συνάντηση την δυνατότητα παρέμβασής του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να παραχωρηθεί το σύνολο των αιθουσών του υπογείου στο Δήμο Τρίπολης και την δυνατότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου χρηματοδότησης των έργων συντήρησης και ανάδειξης του μνημείου. 

Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κ. Τζιούμης επανέλαβε σε συνάντηση τη σύμφωνη γνώμη του για ανάδειξη του μνημείου και μας διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της υπάρχουσας μελέτης συντήρησης των δύο αιθουσών του υπογείου. 

Η πρόταση αυτή για την ανάδειξη των υπογείων σε Μουσείο ιστορικής μνήμης και η αναγκαιότητα ίδρυσης και λειτουργίας Μουσείου του Αγώνα της Ανεξαρτησίας στην Τρίπολη που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επανάσταση, είχε μεγάλη δημοσιοποίηση σε τοπικά και πανελλαδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. 

Για το υπόμνημα ενημερώθηκαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες και οι τοπικοί βουλευτές και παρενέβησαν με ερωτήσεις. 

Η υποστήριξη των θέσεων και αιτημάτων του υπομνήματος από συμπολίτες της Τρίπολης, της Αρκαδίας και πολλά μέρη της χώρας και της διασποράς συνεχίστηκε και δείχνει την ωριμότητα του αιτήματος και το μέγεθος της σχεδόν καθολικής αποδοχής του από την τοπική κοινωνία και όχι μόνο. Σήμερα προστίθεται νέος κατάλογος υπογραφών υποστήριξης και υπενθυμίζεται η δυνατότητα υπογραφής του υπομνήματος με ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Καλούμε δημόσια το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης να συζητήσουν το αίτημα αυτό. 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.