Διαφορα

Τομέας ΑμεΑ δημιουργήθηκε στη ΔΕΕΠ Αρκαδίας!

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

"Η Ανεξάρτητη διαβίωση είναι δείκτης κοινωνικής προόδου, πολιτισμού και ανθρωπιάς" αναφέρεται σε ανακοίνωση.

3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο. Τα στοιχεία στηρίζονται σε ποσοστά του ΠΟΥ και των επίσημων φορέων του κράτους.

Όταν αναφερόμαστε σε ειδικές ανάγκες εννοούμε κάθε πνευματική ή σωματική αναπηρία η οποία χρίζει ειδικής μεταχείρισης ώστε το άτομο να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητες του και να ενταχθεί στη κοινωνία. Αυτές μπορεί να είναι αισθητηριακές αναπηρίες (τύφλωση, κώφωση) σωματικές αναπηρίες, (εγκεφαλική παράλυση, ακρωτηριασμένα άκρα) νοητική καθυστέρηση, χρωμοσωμικά σύνδρομα, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (αυτισμός), ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία κλπ).

Η  Νέα Δημοκρατία δίνει έμφαση στις πολιτικές εκείνες που θα δώσουν στα άτομα με αναπηρία τη δυνατότητα να ζουν αξιοπρεπώς, να μετακινούνται, να εργάζονται, να σπουδάζουν, να συμμετέχουν ισότιμα σε κάθε τομέα της κοινωνικής μας ζωής».

Η Γραμματεία για τα Άτομα με Αναπηρία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, προωθεί λύσεις και αφουγκράζεται το αναπηρικό κίνημα, εναρμονιζόμενη πλήρως με την Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και την αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να την εφαρμόζει.

Δεσμεύεται  να προωθήσει πολιτικές που θα κάνουν πράξη την Ανεξάρτητη Διαβίωση και θα διασφαλίσουν το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να ζουν σε περιβάλλον και συνθήκες που επιλέγουν οι ίδιοι. Με πλήρη σεβασμό στην ατομική τους ελευθερία, τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τις επιλογές τους», συμπληρώνει η ΝΔ.

«Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, σχεδιάζουμε την εφαρμογή των εξής πολιτικών:

• θεσμοθέτηση της ειδικότητας του προσωπικού βοηθού, με πλήρη επαγγελματικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ο οποίος θα παρέχεται σε όλα τα άτομα με βαριά κινητική αναπηρία μετά από αξιολόγηση και εξατομικευμένη υποστήριξη για όσες ώρες την ημέρα τον χρειάζονται.

• Aπρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις δομές και υπηρεσίες, που απευθύνονται στο σύνολο του γενικού πληθυσμού και ενθάρρυνση της συμμετοχή τους σε κοινωνικές δραστηριότητες και την αγορά εργασίας.

• Ενίσχυση της Ανεξάρτητης Διαβίωσης ήδη από την πρωτοβάθμια εκπαιδευτική βαθμίδα προκειμένου οι μαθητές με αναπηρία να είναι πλήρως αυτόνομοι. Η ενίσχυση της Ανεξάρτητης Διαβίωσης είναι σημαντική και για τα άτομα με νοητική αναπηρία και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης» επισημαίνει.

Τέλος, η Ανεξάρτητη Διαβίωση είναι δείκτης κοινωνικής προόδου, πολιτισμού και ανθρωπιάς. Είναι στόχος που πρέπει να πετύχουμε. Για να δώσουμε στα άτομα με αναπηρία στην πατρίδα μας τη δυνατότητα να περάσουν από την περίοδο με τις κλειστές πόρτες, σε μια νέα, πιο αισιόδοξη εποχή σεβασμού, ισότητας, ελευθερίας και αξιοπρέπειας».

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται σε θεσμικό επίπεδο από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ η εφαρμογή του περνάει κυρίως μέσα από αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε σχέση με την καθημερινή πρακτική , στο πλαίσιο αυτό, το κόμμα εγκαινιάζει έναν κύκλο συναντήσεων με κυβερνητικά στελέχη, επαγγελματικούς φορείς και εκπροσώπους της ΕΣΑμεΑ προκειμένου να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό ειδικά επιμορφωτικά προγράμματα για λειτουργούς του δημοσίου καθώς και για στελέχη του ιδιωτικού τομέα. Στόχος η καλύτερη κατανόηση των αναγκών!

Τέλος ο πρωθυπουργός όρισε πρόσθετη οικονομική ενίσχυση λόγω covid σε  173.000 άτομα με αναπηρία. Η Νέα Δημοκρατία όρισε στις οργανώσεις της  ολόκληρο το μήνα Δεκέμβριο μήνα δράσεων στήριξης των ευπαθών ομάδων.

Η ΔΕΕΠ Αρκαδίας δημιούργησε ξεχωριστό τομέα ΑΜΕΑ στη σύνθεση του νέου συμβουλίου της! 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.