Διαφορα

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πότε ανοίγει τελικά η πλατφόρμα

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938

Προτεραιότητα θα δοθεί στα χαμηλότερα εισοδήματα...

Ανοίγει στις 24 Ιουνίου η πλατφόρμα μέσω της οποίας 220.000 νοικοκυριά μπορούν να αλλάξουν κλιματιστικά και ψυγεία, απολαμβάνοντας επιδότηση έως 50% μέσω του προγράμματος του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σε αυτή τη φάση, το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ αφορά στην αντικατάσταση παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών, καταψυκτών και ψυγείων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 150 εκατομμύρια ευρώ ενώ ο αριθμός των δικαιούχων θα προσεγγίσει τις 220.000. Ανάλογα με το εισόδημα των νοικοκυριών, το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται από 30%-50%. Προτεραιότητα θα δοθεί στα χαμηλότερα εισοδήματα.

Αλλάζοντας τις παλιές συσκευές με νέες, το υπουργείο εκτιμά ότι τα νοικοκυριά θα εξοικονομήσουν έως 40% του ετήσιου ενεργειακού τους κόστους. «Οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν τρία στοιχεία: Το ΑΦΜ τους, τον ΑΜΚΑ και τον αριθμό της παροχής. Από εκεί και πέρα θα παίρνουν ηλεκτρονικό αριθμό και θα πηγαίνουν στο κατάστημα» εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας. Στα μέσα Ιουλίου, όταν και θα ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτήσεων, οι δικαιούχοι θα μπορούν να τυπώσουν μέσω υπολογιστή το κουπόνι το οποίο θα παρουσιάσουν στον έμπορο για να υπολογιστεί η έκπτωση στην τιμή αγορά.

Κατά την παράδοση των νέων συσκευών, ο έμπορος έχει την υποχρέωση να παραλάβει τις παλιές, οι οποίες πρέπει να είναι λειτουργικές, προκειμένου να τις παραδώσει για ανακύκλωση. Στον ιστότοπο https://tool.label2020.eu/gr οι καταναλωτές μπορούν να βρουν ένα χρήσιμο εργαλείο που δημιούργησε το ΚΑΠΕΕ και η ΕΕ.

Σκανάροντας τον κωδικό QR που βρίσκεται πάνω στην ενεργειακή ετικέτα μπορούν να συγκρίνουν διαφορετικά μοντέλα συσκευών ως προς την ενεργειακή απόδοση και κυρίως ως προς το κόστος λειτουργίας,. Έτσι μπορούν να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή. Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας ανοίγει και η πλατφόρμα για την επιστροφή αναδρομικών για τους λογαριασμούς ρεύματος.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.