Διαφορα

Διαδικτυακή συζήτηση: "Φυσικές καταστροφές και Πολιτική Προστασία"

Φωτογραφία: ακτίδα/ facebook

Εξαιρετικά επιτυχημένη ήταν η διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση, που διοργάνωσε την Δευτέρα 27 Ιουνίου ο Όμιλος ΑΚΤΙΔΑ

Το θέμα ήταν: «Φυσικές καταστροφές και Πολιτική Προστασία» στην Ελλάδα. Θέμα κρίσιμο, διεθνώς και στην χώρα μας, με δεδομένες τις απειλές από την Κλιματική Κρίση.

Στην εκδήλωση, που συντόνισε το μέλος της ΑΚΤΙΔΑΣ και στέλεχος του Πυροσβεστικού Σώματος Γρηγόρης Σκιαδόπουλος, διατυπώθηκαν, από όλους τους ομιλητές, ενδιαφέρουσες απόψεις, που κατέτειναν στο ότι χρειάζονται βελτιωτικές αλλαγές και πολλά βήματα ακόμη, για την καλύτερη και οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής κρίσης στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του (επειδή ταξίδευε την ώρα της εκδήλωσης) μίλησε για τις κλιματικές απειλές φυσικών καταστροφών. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την οργανωμένη αντιμετώπιση τους και με την λειτουργία του ομώνυμου υπουργείου. Και επισήμανε την ανάγκη να γίνει εθνικός στόχος η αποτελεσματική αντιμετώπιση των απειλών αυτών, με πολιτική συναίνεση, με συνεργασία όλων των αρμόδιων κρατικών μονάδων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών και με σοβαρό σχεδιασμό, που να αντέχει στον χρόνο και να μην επηρεάζεται από κομματικές διελκυστίνδες.

Στις τεχνοκρατικές τοποθετήσεις τους:

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας περιέγραψε αδρά τα φαινόμενα της επιταχυνόμενης Κλιματικής Κρίσης και την ανάγκη συνεργασίας της πολιτικής ευθύνης, της επιστημονικής κοινότητας και του κρατικού μηχανισμού, για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των σχετικών απειλών και των φυσικών καταστροφών.

Η χημικός μηχανικός και καθηγήτρια της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Αριστοθέα Λαζαρίδου αναφέρθηκε παραδειγματικά σε περιπτώσεις θετικής και αρνητικής αντιμετώπισης κλιματικών απειλών και φυσικών καταστροφών και περιέγραψε μέτρα και τρόπους της καλύτερης δυνατής πρόληψης και αντιμετώπισης τους.

Το μέλος του ΕΣΠΑ και ειδικός επιστήμονας στην δημόσια διοίκηση Παναγιώτης Καρκατσούλης επισήμανε τις ευθύνες όλων, για την μέχρι τώρα χολή αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης και των φυσικών καταστροφών, εστιάζοντας στη προβληματική λειτουργία του κρατικού δαιδάλου, που εμποδίζει τις βελτιώσεις αντί να δίνει λύσεις.

Στις πολιτικές τοποθετήσεις τους, η βουλευτής Νότιου Τομέα Αθήνας και υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Τόνια Αντωνίου και ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής και πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης καταλόγισαν ελλείψεις και στρεβλώσεις στις ασκούμενες πολιτικές απέναντι στην Κλιματική Κρίση και στην πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Η κ. Αντωνίου μίλησε για ανάγκη οργανωμένου θεσμικού διαλόγου για τις αναγκαίες βελτιώσεις και για την ετοιμότητα του κόμματος της, να συμβάλει με προτάσεις σε εθνικό σχεδιασμό.

Ο κ. Σπίρτζης χωρίς να αρνείται διαχρονικές παθογένειες, καταλόγισε απόλυτες ευθύνες στην παρούσα Κυβέρνηση, για την έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού, λανθασμένες επιλογές και αρνητικά αποτελέσματα.

Παρακολουθήστε το video της εκδήλωσης:

Στο κανάλι της ΑΚΤΙΔΑΣ στο Youtube

Φυσικές Καταστροφές και Πολιτική Προστασία - YouTube

Στο site της ΑΚΤΙΔΑΣ

Φυσικές Καταστροφές και Πολιτική Προστασία (aktida.net) 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.