Διαφορα

Τέλος στο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου

Από τις 21 του μηνός η χώρα θα βρίσκεται σε απλή εποπτεία με ανά εξάμηνο αξιολογήσεις.

To τέλος του καθεστώτος της ενισχυμένης εποπτείας είναι πλέον επίσημο και έρχεται στις 20 Αυγούστου. Μετά την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας στις 16 Ιουνίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινή", έφτασε στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και η τυπική επιστολή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και του αρμόδιου επιτρόπου Πάολο Τζεντιλόνι, όπου αναφέρεται η απόφαση να μην παραταθεί το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.

Από το 2018, όταν η χώρα βγήκε από το μνημόνιο και μπήκε στο καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, αποστέλλονταν ανά εξάμηνο επιστολές της Κομισιόν, ανανεώνοντας κάθε φορά το ειδικό αυτό καθεστώς.

Αυτή τη φορά η επιστολή σημειώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η πρόοδος που σημείωσε η χώρα επιτρέπει στην Κομισιόν να μην ανανεώσει την ενισχυμένη εποπτεία.

Ετσι, από τις 21 Αυγούστου η χώρα θα βρίσκεται στο καθεστώς της απλής εποπτείας, που ισχύει για όσες χώρες μπήκαν σε μνημόνια και σε προγράμματα ενίσχυσης κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Αυτό συνεπάγεται μια πιο χαλαρή παρακολούθηση και αξιολογήσεις ανά εξάμηνο, όχι ανά τρίμηνο όπως γινόταν έως τώρα. Η παρακολούθηση αυτή θα συνεχιστεί έως ότου η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες, εξοφλήσουν το 75% των επίσημων δανείων τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.