Διαφορα

Τι αλλάζει εφέτος στο επίδομα θέρμανσης

Ανοίγει τον Νοέμβριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων.

Mε αυξημένο το ανώτατο όριο, στα 800 ευρώ από 700 ευρώ πριν από ένα χρόνο, θα δοθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης, ενώ το ποσό θα διπλασιάζεται σε περίπτωση μετάβασης από άλλο καύσιμο. Η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει τον Νοέμβριο.

Επίσης, εξετάζεται να επανέλθει το μέτρο της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης, ανάλογα με την πορεία της τιμής του το προσεχές διάστημα.

Τα περιθώρια δίνει η άνετη εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπως προέκυψε και από τα χθεσινά στοιχεία για το 9μηνο, κατά το οποίο εξακολουθεί να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα, έναντι εκτίμησης για έλλειμμα.

Οι τιμές της ενέργειας χαρακτηρίζονται από συνεχείς αιφνιδιασμούς που έχουν ήδη ανατρέψει τα δεδομένα στα οποία βασίστηκε ο κυβερνητικός σχεδιασμός. Ετσι, το φυσικό αέριο είναι πλέον, μετά την επιδότηση από τη ΔΕΠΑ, φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου κίνησης, η επιδότηση του οποίου είχε διακοπεί.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προχωρεί άμεσα, σύμφωνα με αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, είναι το επίδομα θέρμανσης για το οποίο έχουν αποφασιστεί και θα προβλέπονται στην υπό έκδοση υπουργική απόφαση τα εξής:

1. Θα κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ αντί 100 έως 700 πέρυσι. Το ποσόν θα διπλασιάζεται, φτάνοντας έως 1.600 ευρώ, για όσους στρέφονται φέτος για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο καύσιμο, εγκαταλείποντας άλλες πηγές, όπως ο ηλεκτρισμός (κλιματιστικό) ή το φυσικό αέριο. Το ίδιο θα ισχύσει για τους νέους δικαιούχους, που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά το πετρέλαιο.

2. Τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται για τους παλαιούς δικαιούχους σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και 24.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τους νέους δικαιούχους παραμένουν στα περυσινά επίπεδα των 14.000 ευρώ και 20.000 ευρώ αντίστοιχα.

3. Το κριτήριο για το ύψος της ακίνητης περιουσίας θα αυξηθεί πιθανότατα από τις 180.000 ευρώ στην περιοχή των 200.000 ευρώ, ώστε να καλυφθούν όσοι το χάνουν, λόγω αύξησης των νέων αντικειμενικών τιμών.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και δείτε περισσότερα

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.