Διαφορα

Αύξηση της απασχόλησης στις λιγνιτικές περιοχές

Τι αναφέρουν τα στοιχεία της Δ.ΥΠ.Α. Συνεχίζονται οι αιτήσεις πρόσληψης έως τις 21/12.

Περισσότεροι από 4.300 άνεργοι προερχόμενοι από τις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της απολιγνιτοποίησης στις περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου βρήκαν δουλειά εντός του 2022 μέσω των δύο προγραμμάτων που σχεδιάστηκαν από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για την ενίσχυση της απασχόλησης στις συγκεκριμένες περιοχές, αλλά και των υπόλοιπων δράσεων που «τρέχουν» σε πανελλαδική εμβέλεια.

Από τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε ρεπορτάζ της Καθημερινής, προκύπτει πως οι περισσότεροι προσλήφθηκαν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και στην εστίαση. Να σημειωθεί ότι το πρώτο πρόγραμμα προεργασίας για άνεργους νέους ηλικίας 18-29 ετών έκλεισε τον περασμένο μήνα, έχοντας συνολικά 1.840 άτομα. Υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του «κοινωνικού πακέτου» της ΔΥΠΑ, συνολικού ύψους 107 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη της απασχόλησης στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου και τη δίκαιη και ομαλή μετάβασή τους στη μεταλιγνιτική εποχή.

Το δεύτερο, συνολικού προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ, που συγχρηματοδοτείται από τη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο), παραμένει ανοικτό και απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στους δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας, Σπάρτης, Οιχαλίας και Καλαμάτας. Ωφελούμενοι είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ οι οποίοι απασχολήθηκαν για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1/1/2019 και μετά:

1. Στον τομέα της ενέργειας (ΔΕΗ). Πρώην έκτακτο προσωπικό ΔΕΗ ή πρώην απασχολούμενοι σε εργολάβους ΔΕΗ.

2. Στον τομέα των μεταφορών και χωματουργικών εργασιών που σχετίζονται με την εξόρυξη λιγνίτη.

3. Σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, της εστίασης και στον τομέα του τουρισμού.

4. Σε λοιπές επιχειρήσεις. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12-18 μήνες, το ποσοστό επιχορήγησης μισθού και εισφορών κυμαίνεται μεταξύ 75%-100%, ενώ το ποσό επιχορήγησης κυμαίνεται από 700 έως 933 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την κατηγορία του ανέργου και του κλάδου της επιχείρησης που εργαζόταν.

Ηδη έχουν προσληφθεί 977 άτομα, ενώ οι αιτήσεις για τον β΄ κύκλο του προγράμματος θα υποβάλλονται έως και τις 21 Δεκεμβρίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.