Διαφορα

Η Βία του «Τις Πταίει;»

Φωτογραφία: tripolis.gr

Αρθρο της Όλγας-Παναγιώτας Καραθανάση, ψυχολόγου του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Τρίπολης.

Ζούμε σε έναν κόσμο που όλη η κουβέντα γίνεται για το ποιος φταίει, για το ποιος θα έχει την ευθύνη και ποιος θα την «πληρώσει» αν γίνει κάτι…κάτι υπαρκτό(;), κάτι στο μυαλό μας(;), κάτι πάντως που φαντάζει ιδιαίτερα απειλητικό ώστε να παίρνουμε «δρακόντεια» μέτρα προφύλαξης εαυτού από την ενδεχόμενη εμπλοκή μας στην καταστροφή. 

Γιατί τελικά ακούγεται –και φαίνεται μαζί- να μη μας νοιάζει η ίδια η καταστροφή, αλλά το τομάρι μας, όχι αυτό δεν το λέμε, αλλά ναι ας είμαστε ειλικρινείς, έτσι είναι τα πράγματα. Φαύλοι κύκλοι επί φαύλων κύκλων αρχίζουν έτσι και δεν κλείνουν ποτέ! 

Ο διευθυντής που θέλει να έχει την τιμή και χαρά της εξουσίας, αλλά αρνείται να πάρει οποιοδήποτε ρίσκο στο όνομα της ευθύνης και του «γιατί να μπλέξω εγώ;». Ο σύντροφος που αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη σε καβγά –παρόλο που κι αυτός  χάλια και δυστυχισμένος είναι- γιατί το να μη φταίει είναι πιο δυνατό από την ανάγκη εύρεσης λύσης. 

Το παιδί που πεθαίνει από ατύχημα και ξεχνιέται στο ποιος έδωσε εντολή και αν αυτή η εντολή ήταν γραπτή και αν η ιεραρχία του δοσίματος της εντολής ήταν σωστή. Η Γυναίκα που επειδή θεωρεί ότι φταίει, θεωρεί ταυτόχρονα ότι είναι υποχρεωμένη να ανέχεται κάθε προσβολή και υποτίμηση από τον καθένα. 

Ο διπλανός σου που επειδή έκανε λάθος και ναι ομολογουμένως φταίει, μπορεί και πρέπει να ριχθεί βορά στα όρνεα. Ο πολιτικός που καταναλώνει εργατοώρες άπειρες στο ποιος έχει την ευθύνη και αναλώνεται σε λαϊκισμούς εντυπωσιασμού….γιατί τελικά η μέρα της κάλπης πλησιάζει και αυτό έχει σημασία, δεν πειράζει που θα μπορούσε-έστω παράλληλα- να έχει βοηθήσει την πόλη, τη χώρα, το συνάνθρωπο.

Εσύ που δε μιλάς για όλα αυτά…γιατί αναρωτιέσαι αν φταις τελικά λες και το να φταις σε κάνει τυφλό ή κωφό ή αμέτοχο στη ζωή σου. Ε ναι, αν φταις για κάτι ΦΤΑΙΣ γι αυτό μόνο. 

…ΠΤΑΙΕΙ αυτός που δε μιλάει…και βρίσκει δικαιολογίες, μπορεί σε όλους, εκτός από τον εαυτό του…ο οποίος εαυτός είναι εκεί…και περιμένει να ακουστεί, να μιλήσει και να αντιμετωπίσει την αλήθεια. Μόνο αυτός πταίει και μόνο γι' αυτό.

Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Τρίπολης
Καραθανάση Όλγα-Παναγιώτα, Ψυχολόγος

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.