Διαφορα

Επιστολή διαμαρτυρίας 96 σπουδαστών ΕΠΠΑΙΚ Αργους

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, η χρονική περίοδος ανοίγματος των πινάκων στερεί από τους σπουδαστές του τρέχοντος έτους την ισότιμη διεκδίκηση μιας θέσης στην εκπαίδευση για τα επόμενα 2 χρόνια τουλάχιστον. Ζητάμε από εσάς να δημοσιοποιήσετε τα δίκαια αιτήματά μας.

Αναλυτικά η επιστολή...

Η παρούσα επιστολή έχει σκοπό την έκφραση των προβληματισμών και αντιρρήσεων της φοιτητικής κοινότητας του παιδαγωγικού προγράμματος ΕΠΠΑΙΚ της ΑΣΠΑΙΤΕ - Άργους όσον αφορά το χρονικό διάστημα ανοίγματος των πινάκων κατάταξης υποψήφιων εκπαιδευτικών Γενικής Αγωγής.

Το ακαδημαϊκό έτος 2022- 2023, περίπου 2500 σπουδαστές ανά την Ελλάδα ξεκίνησαν να φοιτούν στο πρόγραμμα ΕΠΠΑΙΚ της ΑΣΠΑΙΤΕ με στόχο την απόκτηση της ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗΣ παιδαγωγικής επάρκειας, καταβάλλοντας προσπάθεια και αφιερώνοντας χρόνο και χρήματα. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο 2ο και τελευταίο εξάμηνο φοίτησης του προγράμματος που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της σχολής λήγει στις 02/06/2023.

Είναι πρόδηλο λοιπόν ότι το άνοιγμα των πινάκων και η λήξη υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών οποιοδήποτε χρονικό διάστημα πριν από την περάτωση του προγράμματος κατάρτισης, στερεί από εμάς τη δυνατότητα κατάθεσης του πιστοποιητικού επάρκειας και κατ’ επέκτασιν το δικαίωμα να διεκδικήσουμε μια θέση στο χώρο της εκπαίδευσης, εφόσον η παιδαγωγική επάρκεια αποτελεί το σημαντικότερο αξιολογικό κριτήριο.

Σε μια μακροσκελή περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας μια τέτοια εξέλιξη θέτει σε κίνδυνο το εργασιακό μας μέλλον και στερεί από το εκπαιδευτικό δυναμικό περίπου 2.500 νέους κατάλληλα καταρτισμένους, με πολλή αγάπη για την εκπαίδευση και όνειρα για προσφορά σε αυτή.

Επιπλέον, σύμφωνα με την κρίση μας, την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό της χρονικής περιόδου ανοίγματος των πινάκων κατάταξης ενισχύει η διετής τουλάχιστον αναμονή για το εκ νέου άνοιγμά τους. Αυτό σε συνδυασμό με την προηγηθείσα αναμονή ετήσιων κληρώσεων για την παρακολούθηση του ΕΠΠΑΙΚ, που για πολλούς σπουδαστές ξεπέρασε και τα 4 έτη, έχει προκαλέσει την αγανάκτηση όλων μας. 

Τονίζεται, ότι μέχρι το έτος 2019 οι πίνακες κατάταξης άνοιγαν τον Ιούνιο μήνα και έτσι οι εκπαιδευόμενοι του τρέχοντος έτους μπορούσαν να καταθέσουν το πιστοποιητικό κατάρτισής τους και να διεκδικήσουν μια θέση επί ίσοις όροις.

Γνωρίζουμε ότι σε αντίστοιχες κινήσεις έχουν προβεί και άλλοι συνάδελφοι από έτερα τμήματα της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε συνοδοιπόροι και αιτούμαστε:

-Τον ορισμό της ημερομηνίας λήξης της υποβολής των δικαιολογητικών μερικές ημέρες μετά την παραλαβή των πιστοποιητικών μας, σε συνεννόηση με τη Διοικούσα Επιτροπή της ΑΣΠΑΙΤΕ.

-Εναλλακτικά, να δοθεί η ευκαιρία στους περί τους 2.500 σπουδαστές της ΑΣΠΑΙΤΕ σε όλη την Ελλάδα να καταθέσουν στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής δικαιολογητικών την τρέχουσα βεβαίωση φοίτησης από την ΑΣΠΑΙΤΕ, με την υποχρέωση κατάθεσης του πιστοποιητικού παιδαγωγικής κατάρτισης της ΑΣΠΑΙΤΕ κατά την ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας.

-Η διαδικασία επικαιροποίησης προσόντων των υποψηφίων εκπαιδευτικών για μοριοδότηση στους πίνακες να γίνεται σε ετήσια βάση, έτσι ώστε να υπάρχει τακτική ενημέρωση των πινάκων ως προς την αναβάθμιση των προσόντων των υποψηφίων.

Κλείνοντας, θεωρούμε πώς μια ευνομούμενη Δημοκρατική πολιτεία μέσω των θεσμών και των εκλεγμένων εκπροσώπων της οφείλει να λαμβάνει υπ’ όψιν της τις ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών της. Προσδοκούμε λοιπόν από εσάς να εξετάσετε σοβαρά τα αιτήματά μας και να προασπίσετε το δικαίωμά μας στην εργασία και στην προσφορά στην εκπαίδευση με στόχο το κοινό καλό. 

Άλλωστε, ζούμε στη χώρα που αποτέλεσε το λίκνο της Δημοκρατίας και οφείλουμε να αποτελούμε υπόδειγμα εφαρμογής της.

Με εκτίμηση,
Οι σπουδαστές ΕΠΠΑΙΚ - Άργους

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.