Διαφορα

Ανακοίνωση για το "νέο ξεσπίτωμα των πυροσβεστών"

Φωτογραφία: Aρχείου- Δελτίο Τύπου

Ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών

Συνάδελφοι,

Στις 29 Μαΐου 2023 κοινοποιήθηκε η υπ.αριθ 28979 Φ.202.1 απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου μεταθέσεων Πυρονόμων, Υπαξιωματικών και Πυροσβεστών, όπως αναμένεται κάθε χρόνο αυτή την περίοδο. Παρατηρώντας την απόφαση μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει τη δικαίωση αρκετών από τις απόψεις που στο παρελθόν έχει επισημάνει η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών και το βάσιμο των καταγγελιών που έχουν γίνει με πλήθος προσφάτων αλλά και παλαιοτέρων ανακοινώσεων.

Αρχικά για άλλη μια χρονιά αποδεικνύεται ότι ο νόμος 4662/2020 της Ν.Δ. μεταξύ άλλων αποτελεί και φιρμάνι ξεσπιτώματος. Είναι χαρακτηριστικό το ακόλουθο διάγραμμα όπου από το 2020 και μετά ο ετήσιος αριθμός των τακτικά μετατιθέμενων πυροσβεστών αυξήθηκε κατά μέσο όρο περίπου 8,5 φορές!

 

Όπως διαπιστώνουμε από το σχετικό διάγραμμα από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νόμου 4662/2020 οι μεταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1.000% σε σχέση με το 2019 και από 58 έφθασαν στις 638!!!

 

Θυμίζουμε για πολλοστή φορά ότι η Ε.Α.Κ.Π. ήταν και παραμένει η μοναδική δύναμη στο χώρο του Π.Σ.  που αντιπαλεύει το συγκεκριμένο νόμο από τη στιγμή που ακόμα βρισκόταν στο στάδιο της σύνταξής του ενώ όλοι οι υπόλοιποι κυβερνητικοί συνδικαλιστές κάνουν ακόμα λόγο για «ισότητα» στον νομαδικό τρόπο ζωής (βλ eakp.gr από 11/1/2020 και 17/1/2020).

Επιπλέον μόλις λίγους μήνες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στις γείτονες Συρία, Τουρκία και το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη οι ήδη σημαντικά υποστελεχωμένες Ε.Μ.Α.Κ. αποδυναμώνονται ακόμα περισσότερο. Η δύναμή τους μειώνεται σχεδόν κατά 5% αφού αποχωρούν υπάλληλοι οι οποίοι προς το παρόν δεν αντικαθίστανται, με ορισμένους εξ αυτών  να κατέχουν και συγκεκριμένες ειδικότητες. Μάλιστα η κίνηση αυτή αυξάνει και το μέσο όρο φυσικής ηλικίας των υπαλλήλων αφού σχεδόν όλοι οι μετατιθέμενοι ήταν σημαντικά νεότεροι. Πρόκειται για ένα ζήτημα που η Ε.Α.Κ.Π. επίσης είχε θίξει πριν μερικούς μήνες (βλ. eakp.gr από 20/2/2023).

Ωστόσο το πιο σημαντικό παραμένει το στεγαστικό πρόβλημα από την οικονομική σκοπιά. Εύκολα στη λίστα των μετατιθεμένων παρατηρεί κανείς μια «αλλαγή φρουράς» στη νησιωτική Ελλάδα. Στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας οι εργαζόμενοι υφίστανται βαριά εκμετάλλευση και δίπλα σε αυτούς και το Πυροσβεστικό προσωπικό αφού όλοι μαζί είτε δε θα βρούνε ποτέ ένα αξιοπρεπές κατάλυμα για να μείνουν είτε θα πρέπει να δώσουν για το ενοίκιο πάνω από το 50% του εισοδήματός τους. Τακτικές όπως η πρόσφατη διυπουργική απόφαση 43802/17-5-2023 (ΦΕΚ Β’ 3274) ούτε στο ελάχιστο δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αφού πρόκειται για άλλη μια κίνηση επιδοματικού χαρακτήρα. Στην ουσία απλώς υφαρπάζει τα χρήματα του φορολογούμενου λαού και τα δίνει έμμεσα στους ιδιώτες με τη μορφή επιχορήγησης όπως όλα αυτά τα «pass» που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εφεύρει για να διαχειριστεί τη φτώχεια που μαζί με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις έχει επιβάλλει. Μοναδική διέξοδος για τους πυροσβέστες και σε αυτόν τον τομέα είναι η πάλη μαζί με την ΕΑΚΠ όπως απέδειξε ο νικηφόρος αγώνας των συναδέλφων στο αεροδρόμιο Σαντορίνης στο πρόσφατο παρελθόν (βλ. eakp.gr από 18/11/2019).

Πέρα όμως από το ζοφερό της γενικής εικόνας φαίνεται να υπάρχουν και πιο συγκεκριμένα προβλήματα αφού υπάλληλοι που δικαιούνται αμετάθετο, ακόμα και με αυτόν τον αντιδραστικό νόμο, φαίνεται να τυγχάνουν μετάθεσης.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών έχει καταθέσει στην φυσική και πολιτική ηγεσία του Π.Σ. καθώς και στην Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των πυροσβεστών, ολοκληρωμένη πρόταση με την μορφή Προεδρικού Διατάγματος για τον Κανονισμό Μεταθέσεων.

Για να σταματήσει το ξεσπίτωμα των συναδέλφων και να σταματήσουν τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στους πυροσβέστες (οικονομικά, οικογενειακά κ.α.) η Ε.Α.Κ.Π. ζητά μέσα από την πρότασή της όλοι οι πυροσβέστες να υπηρετούν στην πόλη συμφερόντων τους και να γίνονται προσλήψεις κατά τόπους. Όσοι συνάδελφοι υπηρετούν εκτός πόλης συμφερόντων τους, να επιστρέψουν σε αυτές υπηρετώντας ως υπεράριθμοι, εφόσον δεν υπάρχουν κενά και όταν δημιουργηθούν τα κενά αυτά να καταλαμβάνουν οργανική θέση. Στις υπηρεσίες από τις οποίες θα μετατεθούν οι υπάλληλοι αυτοί να καλύπτονται τα κενά που θα δημιουργηθούν με κατά τόπους προσλήψεις.

Η πρόταση αυτή αντιμετωπίζει πλήρως, τις ανάγκες των εργαζομένων του Π.Σ. και τις ανάγκες λειτουργίας της υπηρεσίας και είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Ε.Α.Κ.Π. (βλ. eakp.gr).

Δυστυχώς με ευθύνη των κυβερνήσεων αλλά κυρίως με ευθύνη των προεδρείων της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. καθώς και όλων των Ενώσεων η πρόταση της Ε.Α.Κ.Π. απορρίπτεται συστηματικά όσες φορές και αν έχει κατατεθεί από τα εκλεγμένα στελέχη της παράταξης σε συνέδρια της Ομοσπονδίας αλλά και σε Διοικητικά Συμβούλια Ενώσεων! Αυτοί είναι που στήριξαν και έβαλαν πλάτη για να ψηφιστεί ο νόμος 4662/2020 που περιλαμβάνει εκτός των άλλων και τον νέο Κανονισμό Μεταθέσεων. Αυτοί είναι που με την συνειδητή υπονομευτική στάση τους απέναντι στα δικαιώματά μας, μαυρίζουν την υπηρεσιακή και οικογενειακή μας ζωή!   

Η Ε.Α.Κ.Π. θα καταθέσει ξανά την πρότασή της για τον Κανονισμό Μεταθέσεων και στο επικείμενο συνέδριο της Ομοσπονδίας μας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 21 και 22 Ιουνίου και θα ζητήσει την υπερψήφισή της από τους συνέδρους και την υιοθέτησή της από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ως αίτημα άμεσης διεκδίκησης.

Συνάδελφοι,

Όσα δικαιώματα κερδίσαμε ως εργαζόμενοι δεν μας χαρίστηκαν ούτε κερδήθηκαν σουλατσάροντας σε υπουργικούς διαδρόμους. Κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες! Οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές που διοικούν την Ομοσπονδία και τα περισσότερα Δ.Σ. των Ενώσεών μας φέρουν ακέραια την ευθύνη για την σημερινή κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Σας καλούμε να σκεφτείτε και να βγάλετε συμπεράσματα. Να απομονώσετε όλους τους παραπάνω που βάζουν εμπόδια και μαυρίζουν τις ζωές μας και να συμπορευτείτε με την Ε.Α.Κ.Π. και το πλαίσιο αιτημάτων της που περιλαμβάνει και την πρότασή της για τον Κ.Μ.. Να οργανώσουμε την πάλη μας για καλύτερες συνθήκες εργασίας και μια καλύτερη ζωή σύμφωνα με τις ανάγκες μας!   

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.