Διαφορα

Κτηματολόγιο: Παράταση ενός έτους για αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938

Κάποια απ' αυτά βρίσκονται και στην Π.Ε. Αρκαδίας, ενώ συνολικά υπολογίζονται, πανελλαδικά, σε 15.000!

Δεύτερη ευκαιρία για περίπου 15.000 "αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα", προκειμένου να μην περιέλθουν οριστικά στο Δημόσιο, παράταση της προθεσμίας διόρθωσης ανακριβών εγγραφών και κατάργηση του πιστοποιητικού ΤΑΠ είναι μόνο μερικά από όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στο Δημόσιο βρίσκονται σε 35 περιοχές σε όλη τη χώρα, στις οποίες οι κτηματολογικές εγγραφές οριστικοποιήθηκαν το 2018 και συμπεριλαμβάνονται δήμοι της Αττικής, όπως Βριλήσσια, Μελίσσια, Ελευσίνα, Γέρακας, Νέα Πέραμος, Νέα Σμύρνη, Ρέντης, Νέο Ψυχικό, αλλά και περιοχές της Θεσσαλονίκης, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αρτας, Αχαΐας, Δράμας, Πάτμου, Εβρου, Ευβοίας, Ζακύνθου, Ηλίας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Καβάλας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πιερίας, Πρέβεζας, Ροδόπης, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Φλώρινας.

Μέσω του νομοσχεδίου, για τις περιοχές στις οποίες οι αρχικές εγγραφές έχουν ήδη καταστεί οριστικές παρέχεται η δυνατότητα αμφισβήτησης ανακριβούς εγγραφής με την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη» μέχρι την 30ή.11.2024, υπό την προϋπόθεση ότι κατόπιν της λήξης της αποκλειστικής προθεσμίας δεν έχουν εγγραφεί μεταγενέστερες πράξεις επί του κτηματολογικού φύλλου του ακινήτου.

Επιπλέον, δίνεται παράταση (πάλι έως τις 30 Νοεμβρίου 2024) για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών που έληγαν στο τέλος του έτους. Αφορά σε ακίνητα που λειτουργούν ήδη κτηματολογικά γραφεία. Στόχος είναι να δοθεί επαρκές περιθώριο για την άσκηση των σχετικών αγωγών. Η συγκεκριμένη ημερομηνία θα ισχύει και για τις περιοχές στις οποίες οι πρώτες εγγραφές καταχωρίσθηκαν από την 1η.1.2013 έως και την 31η.12.2015.

Για περισσότερες λεπτομέρειες ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.