Διαφορα

Πέθανε ο αρκαδικής καταγωγής σκηνοθέτης Βαγγέλης Σερντάρης

Φωτογραφία: real.gr

Ο Βαγγέλης Σερντάρης (Βλαχοκερασιά Αρκαδίας, 1936 - Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2023) ήταν Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός κινηματογράφου

Προσέφερε πλούσιο έργο, αναγνωρισμένο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Γεννήθηκε το 1936 στη Βλαχοκερασιά Αρκαδίας. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στη Τρίπολη και στη Τεγέα, εισήχθη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, ωστόσο δεν πήρε πότε πτυχίο και σπούδασε κινηματογράφο στην Ανωτάτη Σχολή Κινηματογράφου στην Αθήνα.

Μετά το πέρας των σπουδών του έως το 1967 δούλευε ως βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές παραγωγές, και μετείχε σε όλες τις διαδικασίες, όπως οργάνωση παραγωγής και επιλογή ηθοποιών, επιλογή ντεκόρ και χώρων κινηματογράφησης, σκηνοθετική εκτέλεση, και τελικά του μοντάζ. Από τότε ο Σερντάρης εργάστηκε ως σκηνοθέτης και ανεξάρτητος παραγωγός στον κινηματογράφο, μετά από το 1975 και στην τηλεόραση. Είχε σκηνοθετήσει και ήταν παραγωγός σε ταινίες που γνώρισαν επιτυχία, διακρίθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ, και στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με σημαντικό αριθμό ιστορικών, λαογραφικών, επιστημονικών και εθνολογικών documentaries κυρίως για λογαριασμό της ελληνικής τηλεόρασης και του Αγγλικού καναλιού Channel 4.

Για λογαριασμό της Ελληνικής τηλεόρασης σε σειρά documentaries, έχει καταγράψει τον Ελληνοϊταλικό και Ελληνογερμανικό πόλεμο της περιόδου 1940-1945, με ντοκουμέντα και προσωπικές μαρτυρίες των επιζώντων, απλών πολεμιστών και αξιωματικών Ελλήνων, Ιταλών, Γερμανών και Άγγλων καθώς και απλών πολιτών. Έλαβε πολλά βραβεία στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Σημαντικότερες ταινίες του ήταν το φιλμ νουάρ «Ληστεία στην Αθήνα» (1969), «Το Θερμοκήπιο» (1985), «Βασιλική» (1997), «Ο έβδομος ήλιος του έρωτα» (2001). Ήταν συμπαραγωγός της ταινίας Ρεμπέτικο.

Ο Σερντάρης χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ο πατέρας του ελληνικού ρεαλισμού στον κινηματογράφο. Η Ροζίτα Σώκου τον αποκάλεσε "Φελίνι της Ελλάδος". Ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός σκηνοθέτη σε πάνω από 50 ταινίες.

Θεωρούνταν ως ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες που έβγαλε ποτέ η Ελλάδα. Ανήκε στη χρυσή γενιά του κινηματογράφου, η οποία έβγαλε ονόματα όπως οι Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Παντελής Βούλγαρης, Κώστας Φέρρης, Τώνια Μαρκετάκη, Δήμος Θεός κ.ά.

Πηγή: Wikipedia

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.