Διαφορα

Το "μποτσίκι" την Παραμονή Πρωτοχρονιάς στο Παράλιο Αστρος

Η αναφορά της φιλολόγου Μυρσίνης Σαμαρά στο βιβλίο "Εθίμων Διαδρομές"...

"Γκι" και αγριοκρεμμύδα αποτελούν δύο από τα πλέον διαδεδομένα φυτά που συναντάμε στα ανθοπωλεία όλης της χώρας κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η αγριοκεμμύδα ή αλλιώς ασκελετούρα ή σκυλοκρέμμυδο, από την επίσημη ονομασία του φυτού «Scilla Maritima», συνδέεται μ' ένα έθιμο που πλέον περιγράφεται από τους παλιούς, αλλά δεν συναντάται. Σ' αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η φιλόλογος Μυρσίνη Σαμαρά στο πόνημά της "Εθίμων Διαδρομές" γράφοντας:

"…Η λαϊκή παράδοση λέει πως τοποθετείται την παραμονή της πρωτοχρονιάς στην εξώπορτα του σπιτιού γιατί θεωρείται σύμβολο αναγέννησης, υγείας και «αλεξιτήριο» ,δηλαδή με αποτρεπτικές ιδιότητες στις  κακόβουλες δυνάμεις, που θα μείνουν έτσι μακριά από το σπίτι…Στο Παράλιο Άστρος της Κυνουρίας, όπως πληροφορούμαστε από την αναφορά στο έθιμό τους, ο νοικοκύρης χτυπάει την κρεμμύδα (μποτσίκι) στο κεφάλι των παιδιών για να πάρει φως και γνώσεις το μυαλό τους.

Οι ομοιότητες των εθίμων αυτών, σε πολλά μέρη της Ελλάδας και για πολλούς αιώνες, δείχνουν την ανάγκη των ανθρώπων να καλοπιάσουν τον καινούργιο χρόνο που στη φαντασία τους ήταν ανίκητος και η ανθρώπινη μοίρα που τον συνοδεύει αβέβαιη.

Τα πρωτοχρονιάτικα έθιμα τηρούνται χωρίς διακοπή από τους παλιούς και με αρκετή επιφύλαξη από τους νέους. Η εγκατάσταση στα αστικά κέντρα παρ’ όλα αυτά δεν απομάκρυνε, όσο νομίζουμε, τους ανθρώπους από κάποια έθιμα της πατρίδας τους. Σήμερα στις λαϊκές αγορές και στα ανθοπωλεία πουλιούνται άφθονες κρεμμύδες για γούρι. Στα καταστήματα βρίσκουμε, αυτές τις ημέρες, τα γούρια με κρεμασμένο ένα ρόδι, ένα πέταλο, ένα κλειδί ή ένα μικρό σπίτι. Κι εμείς σπεύδουμε να τα αγοράσουμε για τα σπίτια μας και για τους φίλους μας, γιατί μια κρυφή ελπίδα μάς σπρώχνει να εξευμενίσουμε τη θεά Τύχη. Λέγεται πως και ο Πυθαγόρας, ο αρχαίος φιλόσοφος από τη Σάμο, κρεμούσε έξω από την πόρτα του σπιτιού του μία αγριοκρεμμύδα για να διώχνει το κακό μακριά…»

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.