Παγκοσμια ημερα

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς

Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο πληρώνονται σε όλο τον κόσμο για δωροδοκίες πάνω 1 τρισ. δολάρια.

Η 9η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, γιατί την ημερομηνία αυτή του 2003 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς.

Σύμφωνα με την «Διεθνή Διαφάνεια» και όπως αναφέρει το sansimera.gr, το 2021 η Ελλάδα κατέχει την 60η θέση (49/100 η βαθμολογία της) ανάμεσα σε 180 χώρες, ως προς τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI), τον οποίο καταρτίζει αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση αλλά εξακολουθεί να παραμένει στις τελευταίες θέσεις, όσον αφορά τις χώρες της Ε.Ε, μπροστά από την Σλοβακία, την Κροατία, την Ρουμανία την Ουγγαρία και την Βουλγαρία (Η Κύπρος στην 54η θέση με βαθμολογία 53/100).

Το Νότιο Σουδάν (13/100), η Συρία (13/100) και η Σομαλία (13/100), βρίσκονται στο τέλος του καταλόγου και θεωρούνται οι πλέον διεφθαρμένες χώρες του κόσμου, ενώ η Νέα Ζηλανδία (88/100), η Δανία (88/100), η Φινλανδία (88/100), η Ελβετία, η Σιγκαπούρη (85/100), η Νορβηγία (85/100) και η Σουηδία (85/100) είναι είναι οι λιγότερο διεφθαρμένες.

Καμία από τις 180 χώρες οι οποίες συμπεριελήφθησαν στην μελέτη αυτή για το 2020 δεν πέτυχε άριστη βαθμολογία. Για να μπορέσει να καταρτίσει τον Δείκτη, η «Διεθνής Διαφάνεια» συγκεντρώνει απόψεις και εκτιμήσεις ειδικών από διεθνείς οργανισμούς.

Η οργάνωση, με έδρα το Βερολίνο, εκτιμά ότι σχεδόν το 70% των χωρών σε διεθνές επίπεδο αντιμετωπίζουν «σοβαρό πρόβλημα» φαινόμενων δωροδοκίας και δωροληψίας στον δημόσιο τομέα. Επισημαίνει επίσης ότι ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς για το 2020 αποκαλύπτει ότι η εκτεταμένη διαφθορά εξασθενεί την επάρκεια αντίδρασης στην πανδημία COVID-19, απειλώντας την ανάκαμψη παγκοσμίως. Οι χώρες που εμφανίζουν καλές επιδόσεις επενδύουν περισσότερο στην υγειονομική περίθαλψη, είναι σε θέση να παράσχουν καθολικότερη κάλυψη για την υγεία και είναι λιγότερο πιθανό να παραβιάσουν τους δημοκρατικούς κανόνες και θεσμούς, καθώς και το κράτος δικαίου.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.