Παγκοσμια ημερα

Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων

Φωτογραφία: www.sansimera.gr

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, την ημερομηνία ίδρυσης το 1945 του FAO.

Θέμα του φετινού εορτασμού (2023), σύμφωνα με όσα αναφέρει το sansimera.gr είναι: "Το νερό είναι ζωή, το νερό είναι τροφή.Μην αφήσουμε κανέναν πίσω".

Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή στη Γη. Αποτελεί πάνω από το 50% του σώματός μας και καλύπτει περίπου το 71% της επιφάνειας της Γης. Μόνο το 2,5% του νερού είναι πόσιμο και κατάλληλο για τη γεωργία και τις περισσότερες βιομηχανικές χρήσεις. Το νερό είναι η κινητήρια δύναμη για τους ανθρώπους, τις οικονομίες και τη φύση και το θεμέλιο της διατροφής μας. Μόνο γεωργία αντιπροσωπεύει το 72% των παγκόσμιων απολήψεων γλυκού νερού, αλλά όπως όλοι οι φυσικοί πόροι, το νερό δεν είναι άπειρο.

Η ταχεία αύξηση του πληθυσμού, η αστικοποίηση, η οικονομική ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή θέτουν τους υδάτινους πόρους του πλανήτη υπό αυξανόμενη πίεση. Ταυτόχρονα, το νερό ανά άτομο έχει μειωθεί κατά 20% τις τελευταίες δεκαετίες και η διαθεσιμότητα και η ποιότητα του επιδεινώνονται ραγδαία λόγω δεκαετιών κακής χρήσης και διαχείρισης, υπερβολικής εξόρυξης υπόγειων υδάτων, ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής.

Σήμερα, 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες που πλήττονται από την έλλειψη νερό. Πολλοί είναι μικροϊδιοκτήτες αγρότες που ήδη αγωνίζονται να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες, ιδιαίτερα γυναίκες, αυτόχθονες πληθυσμοί, μετανάστες και πρόσφυγες. Ο ανταγωνισμός για αυτόν τον ανεκτίμητο πόρο αυξάνεται καθώς η λειψυδρία γίνεται μια διαρκώς αυξανόμενη αιτία συγκρούσεων.

Περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι που εξαρτώνται, τουλάχιστον εν μέρει, από τα υδάτινα συστήματα διατροφής για τη ζωή τους, υφίστανται τις επιπτώσεις της ρύπανσης, της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων, των μη βιώσιμων πρακτικών και της κλιματικής αλλαγής.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.