Παγκοσμια ημερα

Παγκόσμια Ημέρα της γλώσσας των Ρομά (Ρομάνι)

Φωτογραφία: sansimera.gr

Η 5η Νοεμβρίου ανακηρύχτηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης της UNESCO το 2015 ως Παγκόσμια Ημέρα της Γλώσσας των Ρομά (Ρομάνι)

Σκοπός της, να προωθήσει τη διατήρηση της γλώσσας και του πολιτισμού των Ρομά, να βελτιώσει την κοινωνική θέση τους και ν’ αναγνωρίσει τη σημασία όλων των γλωσσών, των οποίων η ποικιλομορφία αποτελεί πηγή δύναμης για όλες οι κοινωνίες.

Η πρωτοβουλία ανήκε στην Κροατία, το κοινοβούλιο της οποίας αναγνώρισε το 2012 έναν ανάλογο εορτασμό με αφορμή την έκδοση του Κροατο-Ρομάνι Λεξικού στις 5 Νοεμβρίου 2008. Το 2018 το Συμβούλιο της Ευρώπης συμπεριέλαβε τη Ρομάνι (γλώσσα των Ρομά) στις μειονοτικές γλώσσες της Ευρώπης.

Η Ρομάνι έχει περίπου 33.000 λέξεις και αποτελεί μία καλή βάση για τον εκσυγχρονισμό και την τελική τυποποίησή της. Υπάρχουν 17 διάλεκτοι, αλλά όσοι ομιλούν διαφορετικές διαλέκτους μπορούν να καταλάβουν ο ένας τον άλλον. Στα ελληνικά κυκλοφορεί το «Λεξικό της Ρομάνι Γλώσσας» του Ιωάννη Αλεξίου.

Η UNESCO θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στην ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου, ενισχύοντας την πολιτιστική προσέγγιση, ιδίως με την ανακήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας της Γλώσσας των Ρομά που θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη και έρευνα της Ρομάνι στα κράτη - μέλη της.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/598

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.