Προορισμοι

Στα βουνά και στα... Λαγκάδια Αρκαδίας

Αν χρειάζεσαι μια λίστα με λόγους για να πάρεις τα όρη, τα βουνά και να ανέβεις στα Λαγκάδια της Αρκαδίας, δεν έχεις παρά να διαβάσεις όλα όσα σου σημειώνω μετά από επιτόπιο ρεπορτάζ!

 

Βρίσκονται σε απόσταση βολής από την Αθήνα ήτοι 211 χλμ. ή αλλιώς 2,30 ώρες, όσο δηλαδή χρειάζεται για να «νιώσεις» ότι πραγματικά έχεις δραπετεύσει από το κλεινόν άστυ.

 

Φτάνοντας στα Λαγκάδια, που ονομάζονται και «κρεμαστό χωριό» (θα καταλάβεις γιατί μόλις τα δεις από μακριά), θα εντυπωσιαστείς από την κυρίαρχη πέτρα, που θα σε κάνει προς στιγμήν να νομίζεις ότι βρέθηκες σε κάποιο Ηπειρώτικο χωριό. Έτσι απλά ξεδιπλώνεται μπροστά σου η ιστορία των διάσημων Λαγκαδιανών χτιστάδων της πέτρας.

 

Την σπουδαία αρχιτεκτονική θα την αντιληφθείς περπατώντας στους μαχαλάδες των Λαγκαδίων, τον Άνω και τον Κάτω μαχαλά. Βάλε άνετα παπούτσια περιπάτου και ετοιμάσου να κινηθείς από τα τα 500 μ. εως τα 1000 μέτρα. Φυσικά κάνε στάση στην πλατεία του χωριού με τα πλατάνια για να ξαποστάσεις (στα 800 μ. υψόμετρο) και συνέχισε!

 

Η λεπτομέρεια που θα σε εντυπωσιάσει: το χωριό, στην περίοδο της ακμής του είχε 7000 κατοίκους (!) και ήταν η μεγαλύτερη πόλη της Αρκαδίας μετά την Τρίπολη!

 

Στα Λαγκάδια θα βρεις αυθεντικά παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής. Ευκαιρία να εφοδιαστείς με μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, χυλοπίτες και τραχανά από τα χαρακτηριστικά μαγαζιά στον κεντρικό δρόμο.

 

Το χωριό είναι από μόνο του ωραιότατος προορισμός, όμως το μυστικό είναι να το χρησιμοποιήσεις ως "βάση" για περιηγήσεις στα υπόλοιπα χωριά και αξιοθέατα του Μαινάλου. Σημείωσε: Δημητσάνα, Λεβίδι, Ζυγοβίστι, Στεμνίτσα είναι σχετικά κοντά και προσφέρονται για περιπάτους.

 

Αν έχεις διάθεση για διαδρομές στη φύση, μπορείς να κάνεις τη διάσχιση του φαραγγιού του Λούσιου με προορισμό την Μονή Τιμίου Προδρόμου που βρίσκεται εντός του.

 

Κοντά επίσης βρίσκεται το χιονοδρομικό του Μαίναλου αλλά και ο ποταμός Λάδωνας δίπλα στον οποίο λειτουργούν εταιρείες εναλλακτικών δραστηριοτήτων.

 

ΠΗΓΗ: huffingtonpost.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.