Προορισμοι

Παλαμήδι... το πιο διάσημο κάστρο της Ελλάδας! (photos)

Ένας Αγιος, τρεις λαοί και μια "απάτη" για το πιο διάσημο κάστρο της Ελλάδας.

Εκατομμύρια έχουν επισκεφτεί το Παλαμήδι. Πολλοί γνωρίζουν πως αποτέλεσε φυλακή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Υπάρχουν όμως και άλλα εντυπωσιακά στοιχεία που αξίζει να μάθουμε.

Το "ρεκόρ", ο Μοροζίνι και ο Σαγρέδο

Η κατασκευή του φρουρίου ξεκίνησε όταν οι Ενετοί κατέλαβαν το Ναύπλιο από τους Τούρκους (1686). Αρχικός εμπνευστής του φέρεται να ήταν ο Φραγκίσκο Μοροζίνι ενώ το έργο φαίνεται να πραγματοποιήθηκε σε «χρόνο ρεκόρ», μόλις σε 3 χρόνια, από το 1711 μέχρι το 1714. Οι μελετητές μάλιστα αναφέρουν πως η οχύρωση του φρουρίου αποτελεί πραγματικό επίτευγμα τόσο από οχυρωματικής πλευράς όσο και από πλευράς ταχύτητας κατασκευής.

Ο Αγ. Ανδρέας και οι Έλληνες στρατηγοί

Το αρχιτεκτονικά και οχυρωματικά αξιοπρόσεκτο στην κατασκευή του Παλαμηδίου είναι οι 8 προμαχώνες τριών επιπέδων του. Είναι τακτικά αυτοτελείς και η κατασκευή τους βοηθούσε έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται τόσο για άμυνα όσο και για επίθεση.

Οι προμαχώνες έχουν αλλάξει 3 φορές όνομα καθώς αρχικά οι Ενετοί τους είχαν «βαπτίσει» με τα ονόματα των μηχανικών που επέβλεπαν την κατασκευή. Κατόπιν η επανακατάληψη του Ναυπλίου από τους Τούρκους έφερε Οθωμανικά ονόματα ενώ μετά την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους οι Έλληνες έδωσαν στους 6 εκ των 8 ονόματα αρχαίων στρατηγών (Θεμιστοκλής, Μιλτιάδης, Φωκίων, Λεωνίδας, Αχιλλέας, Επαμεινώνδας), στον έβδομο το όνομα του φιλέλληνα Ροβέρτο που σκοτώθηκε στην πολιορκία της Ακρόπολης ενώ ένας προμαχώνας αφιερώθηκε στον Αγιο Ανδρέα.

Η "απάτη" των 999 σκαλιών

Έχει επικρατήσει ως φήμη πως τα σκαλοπάτια για να ανέβεις ή να κατέβεις στο Παλαμήδι είναι 999. Όσο γοητευτικό κι αν είναι ένα τέτοιο σενάριο αξίζει να πούμε πως δεν ισχύει. Τα σκαλοπάτια που ανεβαίνουν ή (συνήθως) κατεβαίνουν οι επισκέπτες του παλαμηδίου κα οδηγούν στην Παλιά πόλη του Ναυπλίου είναι 857. Σκαλιστά και ελαφρώς απότομα είτε στην ανηφόρα είτε στην κατηφόρα προσφέρουν στον επισκέπτη τη δυαντότητα να θαυμάσει την απίστευτη θέα προς τον Αργολικό κόλπο, τη ναυπλιώτικη φύση αλλά και την Παλιά πόλη του Ναυπλίου.

Από πού πήρε το όνομά του

Από την ελληνική μυθολογία και τον ήρωα Παλαμήδη πήρε το όνομά του το πιο ξακουστό κάστρο της Ελλάδας. Ο Παλαμήδης ήταν γιος του Ναύπλιου και σύμφωνα με τον μύθο ήταν ξακουστός για την σοφία και την εφευρετικότητά του. Στον λόφο ύψους 216 μέτρων  δόθηκε το όνομα Παλαμήδι και εν συνεχεία εξ αυτού βαφτίστηκε και το Ενετικό κάστρο.

 

Πηγή: autotriti.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.