Προορισμοι

Αφιέρωμα στην όμορφη Βλαχέρνα (video)

Η Βλαχέρνα βρίσκεται 32 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τρίπολης, και είναι χτισμένη στις πρόποδες του Μαινάλου, σε υψόμετρο 954 μέτρων.

Στο χωριό μένουν 300 περίπου κάτοικοι, ενώ το καλοκαίρι και τις γιορτές μαζεύει τριπλάσιο και πλέον αριθμό Βλαχερναίων. Το χωριό έχει προσεγμένη ρυμοτομία, καλούς δρόμους, πλατείες και παραδοσιακές βρύσες.

Η Μητρόπολη του χωριού, είναι η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, ενώ υπάρχουν και πολλά γραφικά εξωκλήσια, που μπορούν να επισκεφθούν οι επισκέπτες.

Πάνω από τη Βλαχέρνα ορθώνεται επιβλητικός βράχος σε ύψος 1.150μ. και μέσα στα έλατα, το κάστρο του Μπεζενίκου. Το ομώνυμο μεσαιωνικό κάστρο, το κάστρο του Μπεζενίκου, όπου το 1458 οι Έλληνες προέβαλαν ηρωική αντίσταση κατά των στρατευμάτων του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή και το 1826 κατά του Ιμπραήμ.

Στο βράχο Μπεζενίκου βρίσκεται το μοναστήρι της Αγια-Ελεούσας. Στη Βλαχέρνα υπάρχει και άλλο μοναστήρι, της Παναγίας της Βλαχέρνας που βρίσκεται στο όρος Καστανιά που βρίσκεται στο δεξιό μέρος του οδικού άξονα Τρίπολης-Πύργου.

Στο κάτω μέρος του χωριού έγινε στις 21 Ιουλίου του 1944 η μάχη της Βλαχέρνας κατά των Γερμανών. Για το λόγο αυτό έχει στηθεί μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στην είσοδο του χωριού από Τρίπολη.

Την 15η Αυγούστου διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι στο χωριό, ενώ πριν το πανηγύρι (αρχές Αυγούστου) διοργανώνεται «η γιορτή του τσοπάνη» που προσελκύει πολύ κόσμο και είναι ευρύτερα γνωστή.

Η Βλαχέρνα, έχει χαρακτηρισθεί Παραδοσιακός Οικισμός (ΦΕΚ 430/2007), ενώ έχει ενταχθεί και στο δίκτυο Μαρτυρικών χωριών (ΦΕΚ 197/2005).

 

Το vlaxerna.gr σε μια αποκλειστική παραγωγή, σας παρουσιάζει ένα βίντεο για το χωριό, την ιστορική Βλαχέρνα

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.