Προορισμοι

Το χωριό Κάψια σε 20 φωτογραφίες! (photostory)

Το χωριό Κάψια Αρκαδίας βρίσκεται 15 περίπου χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη, στο δρόμο προς Βυτίνα.

Στο σημερινό χωριό Κάψια ήταν η κώμη Ελισφάσιοι της αρχαιότητας. Προς το Παλαιοχώρι (παλαιό χωριό Κάψια) που βρίσκεται το ξωκλήσι Παναγιά ήταν το παλαιό νεκροταφείο. Σε απόσταση 800 μέτρων από του Κάψια είναι το σπήλαιο Παλαιοχωρίου.

Το Παλαιοχώρι που σώθηκαν ερείπια του, κάηκε, καταστράφηκε και μετοίκισαν οι Καψιώτες στο σημερινό χωριό Κάψια μετά το 1715. Στο νέο οικισμό συγκεντρώθηκαν και αγρότες που είχαν καλύβια στο κάμπο της Μηλιάς ή εργάζονταν σε τσιφλίκια προς το Νεοχώρι-Κορυθίου. Σύμφωνα με ιστορικό Γριτσόπουλο, στον τόμο Α΄ του βιβλίου του, η "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ", η Καψιά ήταν στην ίδια θέση με την σημερινή. 

Στο χρονικό του Μωρέα, που συγγράφηκε το 1300 μ.Χ. και εξιστορεί τα ανδραγαθήματα των Φράγκων στην Πελοπόννησο, στον στίχο 1723 αναφέρεται η φράση"Εκείσε επαρασύρθηκαν, το λέγουν Καψικιάνους". Κατά τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο χειρόγραφο του Ρήγα Παλαμήδη αναφέρονται ότι το χωριό Κάψια ήταν όπου και το Ζευγολατειό αλλά σε συμπλοκή σκοτώθηκαν Tούρκοι ιππείς υποχρεώθηκαν οι κάτοικοι να μετοικήσουν στη σημερινή θέση για φύλαξη του δρόμου. 

 

Αξιοθέατα του χωριού

- Το Δημοτικό Σχολείο στην έξοδο του χωριού προς Λεβίδι. Κτίσθηκε στη δεκαετία του 1930 στο πλαίσιο πολλών σχολείων που χτίστηκαν με σύναψη δανείου με υπουργό παιδείας τον Γ. Παπανδρέου στην κυβέρνηση Βενιζέλου.

- Το Εκκλησάκι του προφήτη Ηλία.

- Το φυλακείο Κάψια ΒΔ του προφήτη Ηλία.

- Σε απόσταση 1 χλμ. από τον οικισμό βρίσκεται το Σπήλαιο Κάψια. Μπροστά από την είσοδό του βρίσκονται τρεις καταβόθρες, ενώ εντός του έχουν εντοπιστεί ανθρώπινα οστά. Ανθρώπινη δραστηριότητα στο σπήλαιο χρονολογείται κατά τη νεολιθική, ελληνιστική περίοδο και στον 4ο-6ο αιώνα μ.Χ.

 

Πηγή: wikipedia.org

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.