Προορισμοι

Πελοπόννησος... η δική μας Τοσκάνη! (photos)

Γιατί η δική μας Τοσκάνη; Αμπελώνες, ωραία κρασιά, παραδοσιακά χωριά, ιστορικά μνημεία από τα προϊστορικά μέχρι και μεταβυζαντινά χρόνια, πολύ καλό φαγητό!

Ο Εντμόντ Αμπού, γάλλος δημοσιογράφος και αρχαιολόγος, όταν αρχίζει να γράφει το 1852 την "Ελλάδα του Όθωνος" (εκδ. Μεταίχμιο) περιηγείται την Ελλάδα, την ως τότε ελεύθερη. Πρώτα την Αττική κι αμέσως μετά την Πελοπόννησο. Θαυμάζει τη φύση της και την ομορφιά της διασχίζοντας με άλογο τους σκονισμένους δρόμους της και τα καλά της μονοπάτια.

Μιλάει για την εξωτική γι' αυτόν βλάστησή της, τις ροδοδάφνες, τις αγριοτριανταφυλλιές, τις ελιές της και τα κυπαρίσσια της. Την αφήγησή του τη διανθίζει, φυσικά, με ιστορικά και μυθολογικά στοιχεία. Θυμάται τον Ηρακλή, τη Λήδα και τον Δία, τους Ατρείδες... Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία, Μάνη τον μαγεύουν... Εννοείται ότι κάνει βδομάδες να πάει από το ένα μέρος στο άλλο.

Ενάμιση αιώνα μετά το ίδιο μαγεύει κι εμάς... Η μεγάλη διαφορά βέβαια είναι ότι με τους καινούργιους δρόμους φτάνουμε πολύ πολύ γρήγορα στον προορισμό μας.

Γιατί η δική μας Τοσκάνη; Αμπελώνες, ωραία κρασιά, παραδοσιακά χωριά, ιστορικά μνημεία από τα προϊστορικά μέχρι και μεταβυζαντινά χρόνια, πολύ καλό φαγητό!

Για φέτος λοιπόν, λέμε:

Γκούρα Κορινθίας

Για την Γκούρα είναι πολύ ωραία η διαδρομή από το Κιάτο. Βόλτα και στη λίμνη Δόξα και στο μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου. Εκεί οι καλόγεροι κάνουν γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο. Βόλτα στο βουνό πάνω από την Γκούρα που καταλήγει στο οροπέδιο του Σκαφιδιά, με άγρια άλογα που βόσκουν σε λιβάδια.

Λακωνία

Βόλτα στο λόφο του Μυστρά και γύρω από τον Μυστρά. Ο Δήμος Σπάρτης έχει βγάλει πολύ ωραίο φυλλάδιο με βόλτες και μονοπάτια εκτός του γνωστού βυζαντινού Μυστρά με τον τίτλο "Ταΰγετος". Μπορεί να το προμηθευτεί κανείς από τον Δήμο.

Ελληνικό Αρκαδίας

Περπάτημα στην Αρχαία Γόρτυνα και από κει πάρτε το μονοπάτι δίπλα στον Λούσιο για τη Μονή Φιλοσόφου. Μια άλλη ωραία βόλτα εκεί κοντά είναι προς τη Μονή Καλαμίου – ελέγξετε τις ώρες επίσκεψης στη Μονή γιατί κλείνει γύρω στις 12:30. Από εκεί υπάρχει μονοπάτι προς τον Λούσιο, μια αξέχαστη διαδρομή, αλλά πρέπει να ρωτήσετε από πού αρχίζει. Στη γειτονική Καρύταινα είναι πολύ όμορφο το φράγκικο κάστρο όπου ο Κολοκοτρώνης αντιμετώπισε τον Ιμπραήμ.

Καλαμάτα 

Στόχος Μεσσηνιακή Μάνη αλλά και Μεθώνη. Μια βόλτα που προτείνουμε είναι Καρδαμύλη - Καστάνια, το χωριό με τους βυζαντινούς ναούς της (14 μας είπανε οι κάτοικοι!). Πάντως είναι πολλοί... Αξίζει οπωσδήποτε η επίσκεψη στο ναό του Αγ. Πέτρου του 12ου αιώνα, που έχει αναστηλωθεί πλήρως και έχει πάρει βραβείο Europa Nostra 2016. Περπάτημα μέχρι το ναό του Άι-Στράτηγου. Μόνο που πρέπει να ρωτάτε για όλα, δεν υπάρχουν ταμπέλες. Εντυπωσιακός, επίσης, ο Πύργος Ντουράκη. Φυσικά από κει πέρασε πάλι ο Κολοκοτρώνης. Είναι το καύχημα των περισσότερων ορεινών χωριών της Πελοποννήσου! Στην Καλαμάτα είναι πολύ ενδιαφέροντα δύο μουσεία, το Αρχαιολογικό και το σπίτι με τη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών "Βικτώρια Καρέλια". Αξίζει μια επίσκεψη στο κάστρο της Μεθώνης, ένα από τα σημαντικότερα και ωραιότερα της Ελλάδας. 

Πηγή: athensvoice.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.