Σαν Σημερα: Προσωπα

ΛΙΝΟΞΥΛΑΚΗΣ: Μια μεγάλη ποδοσφαιρική προσωπικότητα

Μια από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο θρύλος του Παναθηναϊκού Κώστας Λινοξυλάκης, έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών.

 
Διεθνής ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, που έπαιζε στη θέση του κεντρικού αμυντικού και διακρίθηκε για το δυναμικό του παιγνίδι. Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60.


Ο Κώστας Λινοξυλάκης γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1933 στο Άνω Μέρος Ρεθύμνου, αλλά μεγάλωσε κι έμαθε μπάλα στις αλάνες των Αμπελοκήπων. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική καριέρα του από τον Αστέρα Γκύζη (νυν Αστέρας Ζωγράφου) αμέσως μετά τον πόλεμο, αφού προηγουμένως είχε δοκιμαστεί και απορριφθεί από τον Παναθηναϊκό.

 


Το 1951 οι "πράσινοι" επανόρθωσαν το λάθος τους και τον ενέταξαν στο δυναμικό τους. Με το τριφύλλι στο στήθος αγωνίστηκε έως το 1963, οπότε κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, σε 101 αγώνες πρωταθλήματος Α’ Εθνικής (7 γκολ) και σε 5 ευρωπαϊκά παιχνίδια. Σε αγώνες Κυπέλλου σημείωσε 5 γκολ. Με τον Παναθηναϊκό πανηγύρισε τέσσερα πρωταθλήματα (1953, 1960, 1961, 1962) κι ένα κύπελλο (1955).

 


Φόρεσε 28 φορές τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας, με την οποία έκανε ντεμπούτο στις 13 Δεκεμβρίου 1950 στον αγώνα με τη Β’ ομάδα της Γαλλίας (0-1) για το Κύπελλο Φιλίας Ανατολικής Μεσογείου, και σημείωσε το μοναδικό του γκολ στη νίκη 2-1 επί του Ισραήλ για το προολυμπιακό τουρνουά στις 6 Μαρτίου 1960. Υπήρξε, επίσης, μέλος της ολυμπιακής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι το 1952.


Ολυμπιακοί Αγώνες του Ελσίνκι


Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ελσίνκι διεξήχθησαν από τις 19 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου και πήραν μέρος 4.955 αθλητές (4.436 άνδρες και 519 γυναίκες) από 69 χώρες. Για πρώτη φορά έλαβαν μέρος η ΕΣΣΔ και το νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ.


Ο Ψυχρός Πόλεμος έκανε την εμφάνισή του στους αγώνες, με τον συναγωνισμό ΗΠΑ - ΕΣΣΔ για τα μετάλλια. Οι Αμερικανοί επικράτησαν με βραχεία κεφαλή 76 έναντι 71.


Μορφές των αγώνων αναδείχθηκαν ο αμερικανός Ουίλι Λι στη σκοποβολή με 7 μετάλλια (5-1-1) και ο "άνθρωπος - ατμομηχανή", ο τσεχοσλοβάκος δρομέας Εμίλ Ζάτοπεκ, με τρία χρυσά στα 5.000 μ., 10.000 μ. και τον μαραθώνιο. Να προσθέσουμε και το χρυσό της γυναίκας του, Ντάνα Ζατόπκοβα, στον ακοντισμό. Η Ελλάδα έμεινε χωρίς μετάλλιο.


 


Το 1956 o Κώστας Λινοξυλάκης ήταν εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας του Βασίλη Γεωργιάδη "Οι Άσσοι του Γηπέδου" (γνωστή και με τον μεταγενέστερο τίτλο της "Κυριακάτικοι Ήρωες"). Μετά τη Μεταπολίτευση διετέλεσε επανειλημμένα δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

 


Τους τελευταίους μήνες ο παλαίμαχος άσος του Παναθηναϊκού αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και τον Αύγουστο νοσηλεύτηκε στο ΓΝΑ, με την οικογένειά του να κάνει έκκληση για αίμα, καθώς η ανάγκη ήταν μεγάλη και δεν υπήρχε επάρκεια.Ο Κώστας Λινοξυλάκης πέθανε στην Αθήνα στις 3 Δεκεμβρίου 2014, σε ηλικία 81 ετών.


Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός:


"Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ αποχαιρετά τον Κώστα Λινοξυλάκη, μία ποδοσφαιρική φυσιογνωμία που τίμησε το Τριφύλλι και τα χρώματα της Εθνικής.


Γεννημένος στο Ρέθυμνο, ο δεξιοτέχνης στόπερ του Παναθηναϊκού πανηγύρισε 4 Πρωταθλήματα (1953, 1960, 1961, 1962), 1 Κύπελλο και είχε 5 ευρωπαϊκές συμμετοχές με την αγαπημένη του ομάδα.


Με το Τριφύλλι στο στήθος 101 φορές και 28 το εθνόσημο, ο Κώστας Λινοξυλάκης άφησε το δικό του στίγμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο ως στυλοβάτης της άμυνας και αρχηγός του Παναθηναϊκού.


Η απώλεια του Κώστα Λινοξυλάκη είναι απώλεια όλης της παναθηναϊκής οικογένειας και του ποδοσφαίρου που τίμησε με τα προσόντα και το ήθος του συνάμα. Θα αποτελεί πάντα υπερήφανο κομμάτι της ιστορίας μας. Συλλυπούμαστε τους οικείους του".




ΠΗΓΗ: sansimera.gr/tanea.gr


Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.