Σαν Σημερα: Προσωπα

Ο μοναδικός Σταμάτης Κραουνάκης

Ο Σταμάτης Κραουνάκης είναι Έλληνας μουσικοσυνθέτης, στιχουργός, ερμηνευτής, παραγωγός και συγγραφέας. Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Σαν σήμερα γεννήθηκε ο διάσημος συνθέτης.

 

Γεννήθηκε το 1955. Σπούδασε μουσική με την κυρία Κλέλια Τερζάκη και πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.


Με τη Λίνα Νικολακοπούλου, την οποία γνώρισε στην Πάντειο και με την οποία είναι συνδεδεμένο πάνω από το 80% του συνολικού του έργου. Συνεργάζονται από το 1980, με κορυφαίες στιγμές το ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΚΑΙ ΟΠΛΟΦΟΡΩ (1985), ΜΑΜΑ ΓΕΡΝΑΩ (1988), ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ (1993).


Το 1986, μαζί με τον Ανδρέα Βουτσινά, πρότειναν μια άλλη διασκέδαση, χρησιμοποιώντας τα τραγούδια σαν μουσικό θεατρικό κείμενο και τους τραγουδιστές σαν ήρωες ενός φανταστικού έργου.


Έχει συνεργαστεί με τις σημαντικότερες λαϊκές φωνές και με σημαντικούς ερμηνευτές του θεάτρου και έχει αναδείξει εξαιρετικούς νέους ερμηνευτές.

 

http://share-news.gr/wp-content/uploads/2015/08/KRAOYNAKHS.jpg


Από το 1990 συγκεντρώνει ελληνικά έργα που επιδέχονται μουσική ανάπτυξη, και τα επεξεργάζεται, ενώ παράλληλα βλέπουν το φως της δισκογραφίας εσωτερικοί μουσικοί μονόλογοι, νέες τεχνικές, τραγούδια με μεγάλες μουσικές εισαγωγές - γενικότερα μουσική που δηλώνει την εικόνα της. Συγχρόνως δοκιμάζει με όλους τους σημαντικούς νέους σκηνοθέτες, εφαρμογές εικόνας ή μελοποίηση κλασικών κειμένων, κυρίως κωμωδία, που είναι η μεγάλη του αγάπη.


Το 1997 πηγαίνει, καλλιτεχνικός διευθυντής στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας. Ανεβάζει τρεις εφαρμογές ελληνικού λόγου με μουσική (Χτίστες του Γ. Χειμωνά, Γκρο Πλαν του Γ. Μανιώτη και Πλούτο του Αριστοφάνη)


Μέσα από σεμινάρια ερμηνείας τραγουδιού που οργάνωσε στο θέατρο "Ροές" σχηματίζεται απο τους μαθητές του η ομάδα ελληνικού μουσικού θεάτρου "Σπείρα Σπείρα". Με την ομάδα αυτή συνεχίζουν να παρουσιάζουν παραστάσεις μέχρι σήμερα.


Κρατικό Βραβείο Μουσικής Κινηματογράφου στο 41ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη μουσική της ταινίας Αυτή η νύχτα μένει. Βραβείο Τηλεοπτικής μουσικής 2000 για τη μουσική στην τηλεοπτική σειρά Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες. Βραβείο Αρίων 2002 για το soundtrack Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου. Βραβείο τηλεοπτικής σειράς 2004 για το σήριαλ 7 ΠΕΘΕΡΕΣ. Βραβείο μουσικής τηλεοπτικής σειράς 2006 για το σίριαλ «Μαρία η Άσχημη» και το τραγούδι των τίτλων "Πόσο σ' αγαπώ".

 


Τον Μάιο του 2005 συνέθεσε και δίδαξε Χορικά του Οιδίποδα στους τελειόφοιτους της RADA (Royal Academy of Dramatic Arts), στο Λονδίνο, για την παράσταση INSTALLATION 496.


Το Καλοκαίρι του 2006 υπογράφει τη μουσική για την παράσταση Θεσμοφοριάζουσες του Εθνικού Θεάτρου.


Το καλοκαίρι του 2009 υπογράφει τη μουσική για την παράσταση Νεφέλες του Αριστοφάνη, του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, η οποία παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.


Το καλοκαίρι του 2010 ενσάρκωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Δικαιόπολη, στους Αχαρνής του Αριστοφάνη, παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, πραγματοποιώντας παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Παράλληλα έγραψε και τη μουσική της παράστασης.


O Σταμάτης Κραουνάκης με την Ομάδα Ελληνικού Μουσικού Θεάτρου Σπείρα Σπείρα έχει ανεβάσει τα εξής έργα: ΟΛΟΙ ΜΑΥΡΑ ΚΙ ΕΝΑ ΠΙΑΝΟ Παρουσιάστηκε στο κοινό από τον Οκτώβριο του 1999 και μέχρι το τέλος του 2000, σε διαφορετικούς χώρους και σε διαφορετικές πόλεις. Η παράσταση ξεκίνησε από το Υπόγειο του Χυτηρίου, ενώ από τον Νοέμβριο του 2000 έως τον Ιανουάριο του 2001 η παράσταση παρουσιάστηκε, σε μια βελτιωμένη εκδοχή της, στο Θέατρο "Χώρα". Συνολικά 250 παραστάσεις.


SOLD OUT 2001 -2002 Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναϊς, σε σενάριο Σταμάτη Κραουνάκη, Χρήστου Κανελλόπουλου, Χρίστου Θεοδώρου και Νίκου Κολλάρου, σκηνοθεσία Σταμάτη Κραουνάκη.


ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ 2002-2004 Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναϊς. Θέαμα τραγουδιών για μουσικό θίασο και δύο πιάνα.
Στα δύο χρόνια που παρουσιάστηκε το έργο ξεπέρασε τις 220 παραστάσεις.


ΜΠΙΜΠΕΡΟ 2004-06 Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναϊς. Θέαμα τραγουδιών για "του έρωτα τα βράδια τ' αξημέρωτα".

 


Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΤΩΝ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΩΝ 2003-2005. Δύο σεζόν. Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναϊς. Θέαμα τραγουδιών για μικρούς και μεγάλους βασισμένο στα "Ποιήματα με ζωγραφιές σε μικρά παιδιά" του Γιώργου Σεφέρη..


ΧΟΡΙΚΑ '05 Αιωνία θητεία στο κάλλος. Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναϊς. Είκοσι δύο χορικά από την τραγωδία και την αττική κωμωδία σε επιλογή και μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, μελοποιημένα από εννέα σύγχρονους συνθέτες. Παρουσιάστηκε στο κοινό από τις 21 έως τις 27 Ιουνίου 2005 και από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2005.


ΔΟΥΛΑΡΕΣ 2006-07 Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναϊς. Μιούζικαλ βασισμένο σε κείμενα από το ελληνικό και διεθνές δραματολόγιο με θέμα τη ζωή των δούλων


ΠΟΣΟ Σ' ΑΓΑΠΩ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ 2007-2008 Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναΐς. Μια παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη με σπαρακτικά νούμερα για τα προσωπικά και εθνικά τρέχοντα θέματα και τα πιο λατρεμένα τραγούδια του συνθέτη.


ALL THAT BUZZ - Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 2008-2009 Μουσικό έργο, απόλυτα εμπνευσμένο από την σύγχρονη πραγματικότητα. Με πολλά καινούργια τραγούδια - πρώτες εκτελέσεις του Σταμάτη Κραουνάκη και υπέροχα τραγούδια από την παγκόσμια σκηνή. Ποιητικό έργο, με χιούμορ πικρό κάποιες φορές. "Ο θίασος βιώνει την τελευταία νύχτα μιας κουρασμένης και ηττημένης ανθρωπότητας". Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναΐς.


FESTIVALIUM - ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΕΙΡΑ ΣΠΕΙΡΑ 2009-2010 Μουσικοθεατρική παράσταση για τα δεκάχρονα της Σπείρας Μουσική Θεατρική σκηνή Αθηναΐς.


OΡΕΣΤΕΙΑ-THE NEXT GENERATION 2011- 2012 Του Άκη Δήμου και του Σταμάτη Κραουνάκη σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου. Μια μουσικοχορευτική παρωδία της Ορέστειας. Πρωτότυπο θεατρικό μουσικό έργο που γράφτηκε ειδικά για την ομάδα Σπείρα Σπείρα από τον σημαντικό Έλληνα συγγραφέα Άκη Δήμου.
Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναΐς.


ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ 2009-10, 2010-11, 2011-12. Παιδική παράσταση. Πέντε μουσικά παραμύθια του Σταμάτη Κραουνάκη και της Λίνας Νικολακοπούλου.
Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναΐς.

 

http://www.music.net.cy/wp-content/uploads/2015/11/stamatis_kraounakis1140.jpg


ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ


ΝΕΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΝΗ ΤΡΑΓΟΥΔΑ. Λαϊκό ρεσιτάλ σε σενάριο και σκηνοθεσία του Σταμάτη Κραουνάκη με τη Δήμητρα Παπίου. Παρουσιάστηκε στη Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναΐς τις περιόδους Ιανουάριος - Μάιος 2002 και Ιανουάριος - Μαϊος 2003.


ΑΥΤΗ Η ΝΥΧΤΑ ΜΕΝΕΙ. Kαλοκαίρι 2002 - περιοδεία. Θερινό μουσικό θέαμα με υπόθεση. Με τους Σταμάτη Κραουνάκη, Κώστα Μακεδόνα, Σπείρα- Σπείρα, Τζένη Μπότση και τη Δήμητρα Παπίου.


KΛAΣΣIKH ΣYNTAΓH - THE RECITAL. Aπρίλιος 2003. Συμμετοχή της παράστασης στο Φεστιβάλ "H ανθρώπινη Φωνή", Kέντρο Πολιτιστικών Πρωτοβουλίων και Eπικοινωνίας - Eπικράτεια Πολιτισμού - YΠΠO, Δήμος Bέροιας.


ΕΠΕΣΕ ΕΡΩΤΑΣ. Καλοκαίρι 2003 - περιοδεία. Με τους Σταμάτη Κραουνάκη, Κώστα Μακεδόνα, Σπείρα - Σπείρα, Τζένη Μπότση και τη Δήμητρα Παπίου. Μουσικό θέαμα με υπόθεση.


ΣΠEIPA ENANTION ΣΠEIPAΣ Σεπτέμβριος 2003. Παλαιό Πανεπιστήμιο Aθηνών. Συμμετοχή στο Συμπόσιο και Δρώμενα του Eθνικού Kαπποδιστριακού Πανεπιστημίου Aθηνών με τίτλο "Tεχνών Eπίσκεψις".

 

http://4.bp.blogspot.com/-6F0jXeZYRhA/UwpZ-x32VbI/AAAAAAAAAls/1O4uNOys9Xo/s1600/250.000-euro-sthn-MKO-toy-aganaktismenoy-Kraounaki.JPG


ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ. Λαϊκό ρεσιτάλ σε σενάριο και σκηνοθεσία του Σταμάτη Κραουνάκη με τη Δήμητρα Παπίου. Παρουσιάστηκε στη Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναϊς τις περιόδους Φεβρουάριος - Μάιος 2005 και Οκτώβριος 2005 - Ιανουάριος 2006.


ON THE ROAD ’05. Καλοκαιρινό θέαμα με τον Σταμάτη Κραουνάκη και τη Σπείρα Σπείρα, σε ιδέα + διδασκαλία Σταμάτη Κραουνάκη.


ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ. Μουσικός μονόλογος του Σταμάτη Κραουνάκη με την Μελίνα Τανάγρη. Παρουσιάστηκε στη Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναϊς κατά την περίοδο Φεβρουάριος - Μάιος 2006.


ΧΟΡΙΚΑ: Αιωνία θητεία στο κάλλος. Παρουσιάστηκε στο Μικρό Θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου στις 7 και 8 Ιουλίου 2006, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών στις 10 Ιουλίου 2006, στο Αίθριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου και αποσπασματικά στις εκδηλώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, στον ελληνικό μήνα στην Φρανκφούρτη, τον Οκτώβριο του 2007.


ΠΟΣΟ Σ' ΑΓΑΠΩ Ο Σταμάτης Κραουνάκης για πρώτη φορά ερμηνεύει τραγούδια του παλιά αγαπημένα, αλλά και ολοκαίνουργια από το νεό του cd "Πόσο σ΄αγαπώ". Παρουσιάστηκε τον Μαϊο του 2007 στη Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναϊς, στο Δημοτικό Θέατρο Παπάγου στις 25 Ιουνίου 2007 και στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών στις 3 Ιουλίου 2007.

 

http://www.thetoc.gr/images/articles/1/article_49164/kraounakis-zitaw-ti-sumpatheia-sas-an-sas-pligwsa.w_hr.jpg


ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΡΩΤΑ Ο κύκλος έκλεισε με δύο κορυφαίες παραστάσεις που δόθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον Νοέμβριο 2008.


ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ - ΑΥΤΑ ΠΟΥ 'ΚΑΨΑΝ ΤΟ ΣΑΝΙΔΙ Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Ιούνιος 2008. Κορυφαία μουσική παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη, αφιερωμένη στο θεατρικό τραγούδι. Πρωταγωνιστές οι πρώτης γραμής ηθοποιοί και τραγουδιστές και η ομάδα ελληνικού μουσικού θεάτρου Σπείρα Σπείρα.


55 ONE MAN SHOW – Χειμώνας 2010-2011 Προσωπικό μουσικό οδοιπορικό σε μία παράσταση - σταθμό για τα 35 χρόνια της μουσικής του δημιουργίας.


AΡΙΣΤΟΦΑΝΟΥΣ 11 Πρωτότυπο λαϊκό μουσικό θέαμα, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Κραουνάκη, βασισμένο σε μελοποιημένα χορικά του Αριστοφάνη, τα οποία συνέθεσε ο ίδιος. Η επιλογή κειμένων και η μετάφραση έγινε από τον Κ.Χ Μύρη και οι στίχοι από τη Λίνα Νικολακοπούλου. Επί σκηνής 30 ταλαντούχοι περφόρμερς της Ομάδας ελληνικού μουσικού θεάτρου Σπείρα Σπείρα. Οι 25 παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Κένρο Πολιτισμού Ελληνικός κόσμος, το καλοκαίρι 2011.


Έχει ηχογραφήσει πάνω από 50 CDs και έχει συνθέσει μουσική για πάνω από 50 θεατρικές παραστάσεις.

 


ΠΗΓΗ: kraounakis.gr / speira-speira.gr /el.wikipedia

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.